Mediterrane Keuken

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 5e klas vwo | 1207 woorden
  • 14 juli 2009
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!Inleiding

Over de verschillende gerechten toelichting geven en de gerechten daarna ook daadwerkelijk eten.
Ik had gevulde tomaat gemaakt. Ook een paar olijven, blokjes feta, zongedroogde tomaatjes op olie in een schaaltje gedaan, en hier wat cocktailprikkers bij gegeven.

Gemeenschappelijke eigenschappen
(Ligging Klimaat )
Invloed
Gezond
Twee belangrijkste keukens kort toegelicht
conclusie

Mijn spreekbeurt gaat over de mediterrane keuken.
De mediterrane keuken is een keuken die uit veel verschillende, vaak regionale, keukens bestaat. Het algemene kenmerk is de voorliefde, en het gebruik van verse producten. De twee keukens met de meeste invloed op de mediterrane keuken, zijn de keukens van Spanje en Italië. Verder worden ook de keukens van de volgende landen gerekend tot de mediterrane keuken:
Griekenland
Portugal (hoewel dit niet aan de Middellandse Zee ligt)
Frankrijk (de invloed van de Franse keuken wordt nog al eens overschat, deze vervult geen grote rol binnen de mediterrane keuken.
Turkije
Marokko

De gemeenschappelijke eigenschappen van de landen die behoren tot de Mediterrane keuken:
- Alle landen liggen aan de Middellandse Zee, op Portugal na, (dat vanwege het klimaat, en overeenkomsten in de keuken vaak toch tot de mediterrane keuken wordt gerekend)
- Alle landen maakte ooit onderdeel van het Imperium Romanum (Romeinse Rijk)- het –
- mediterrane dieet: veel groente, vis en zeevruchten, weinig vlees; het gebruik van olijven, olijfolie, tomaten, amandelen
- Alle landen hebben een mediterraan klimaat: hete droge zomers, vochtige zachte winters, weinig neerslag in de zomer

gewoon kaartje^ kaartje veroverd gebied door romeinen^

De traditionele keukens van deze regio’s zijn voornamelijk ontstaan door het gebruik van verse producten, die in de directe omgeving beschikbaar waren. De omgeving bestaat uit zowel bergen (waar voornamelijk varkensvlees, kazen, peulvruchten en schapenvlees vandaan komen) als zee, waaruit veel verschillende vissoorten, en zeevruchten worden gebruikt. Het positieve van de mediterrane keuken is, dat de bevolking haar eigen keuken erg waardeert. Zij vindt het belangrijk de beschikking te hebben over verse, en kwalitatief goede producten, en hiermee .
Ook waardeert zij haar keuken omdat de gerechten puur en simpel zijn.
Dit in tegenstelling tot de Noord-Europese landen, waar echte verse producten lastig te krijgen zijn, en ook minder worden gewaardeerd.

Mediterrane Dieet, gezond
Het mediterrane dieet, of samenstelling van voedsel, wordt beschouwd als een van de gezondste voedselpatronen ter wereld. De bevolking heeft dus een voorkeur voor het gebruik van verse ingrediënten. Hierdoor ontstaat er een erg gezond eetpatroon. Ingrediënten als verse vis, zeevruchten, peulvruchten, olijfolie, groenten en mager vlees staan vaak op het menu, en hebben een positief effect op de gezondheid, en helpen met het voorkomen van hart- en vaatziekten. Er wordt ook aangenomen dat het mediterrane dieet een gunstig effect heeft tegen Astma.

De hoofdbestanddelen van de mediterrane keuken (afhankelijk van de regio) zijn:
• groenten als aubergines, courgettes, artisjokken, knoflook en tientallen uien, lenteuien en tomaten
• peulvruchten als kikkererwten, linzen en witte bonen
• honderden soorten vis, o.a. zalm, tonijn, vele soorten sardienen, forel, zeetong, zeeduivel, heek en talloze soorten die geen Nederlandse naam hebben
• vele soorten garnalen en andere schaaldieren, tientallen schelpdieren, inktvis, octopus, vooral
• vele soorten kazen, met name uit Italië, Spanje en Frankrijk.
• vele soorten worsten, vooral uit Spanje en Italië
• gedroogde ham, vooral uit Parma, Italië en Huelva, Spanje
• kruiden als basilicum, saffraan, tijm, peterselie, laurier, oregano of rozemarijn
• veelvuldig gebruik van knoflook
• verschillende soorten rijst, vooral in Spanje en Italië
• pasta, vooral in Italië, het oosten van Spanje en het zuiden van Frankrijk
• vele soorten wijn
De mediterrane keuken is ontzettend gevarieerd en kent enorme verschillen per regio. In heel mediterraans Europa bestaat de keuken namelijk uit de verschillende streekproducten.

Zoals ik al eerder heb verteld, zijn de twee belangrijkste, of meest invloedrijkste keukens, die van Spanje, en van Italië. Deze zal ik nu beiden kort toe lichten.


De Spaanse keuken

Het blijkt lastig om over een typische Spaanse keuken te spreken. Net als vele andere landen is de Spaanse keuken ook opgebouwd uit verschillende eeuwenoude culturen. In de Spaanse keuken vinden we Romeinse en Arabische invloeden terug.

Tapas
De Spanjaarden eten vaak rond twee uur 's middags warm, deze maaltijd wordt de Comida genoemd. Hierdoor wordt er 's avonds vaak geen grote maaltijd meer genuttigd. In plaats van een grote maaltijd eten de Spanjaarden dan Tapas, kleine warme en koude hapjes in verschillende vormen. Tapas worden in Nederland ook vaak als hoofdmaaltijd gegeten, waarbij een samenstelling van Tapas voor een complete maaltijd zorgt.

Spaanse maaltijdgangen
Voorgerechten
Een typisch Spaans voorgerecht is de koude soep Gazpacho. Er zijn veel varianten te vinden en is zeker aan te raden op de warmere dagen van het jaar. Naast soepen worden er veel salades vooraf gegeten, vaak in combinatie met een vissoort.

Hoofdgerechten
De Spaanse keuken kent vele soorten vlees- en visgerechten. Vaak zijn deze pittig gekruid en geserveerd met rijst, groenten of een Tortilla. In tegenstelling tot de Mexicaanse tortilla is de Spaanse een soort aardappelpannekoek. Een bekend Spaans gerecht is de Paëlla, afkomstig uit het oosten van Spanje, waar ook vele varianten van bestaan.
Een andere vorm van Spaans eten zijn de Tapas, kleine hapjes die samen een volledige maaltijd vormen. Deze kunnen tevens ook goed als voorgerecht dienen.

Nagerecht
In Spanje wordt veel vla, pudding en Crème Caramel als dessert gegeten. Hiernaast vindt u ook veel vruchten terug, waarbij een combinatie met wijn of andere alcohol niet ongewoon is.


Italiaanse keuken:

De "Italiaanse" keuken bestaat niet, gezien de grote regionale verschillen, maar is een vermeninging van de verschillende regionale keukens die reeds bestonden voor de Italiaanse natie werd gesticht. Als je bijvoorbeeld de Venetiaanse keuken vergelijkt met die van Napels, 2 kuststeden met vis en schaaldieren als belangrijkste ingrediënt, zie je dat recepten en culinaire gewoonten totaal anders zijn.
Enkele typische gerechten:
- Florence: Bistecca Fiorentina, een T-bonesteak geroosterd boven het houtvuur.
- Bologna: combinaties van kalfsvlees en gerookte parmaham, en de parmezaanse kaas
- Apulië: als primo wordt vaak pasta met groenten gegeten (vb. orecchiette con cima di rape)
- Napels: pizza, hoewel deze nu verspreid is over gans Italië
- Lombardije en Piemonte, het vochtige noorden: hier wordt rijst geteeld, zodat risotto een veelgebruikte primo is

Toch zijn er ook een aantal constanten in de Italiaanse keuken, zoals de opbouw van een klassieke maaltijd, het gebruik van olijfolie, een groot aantal ingrediënten, en verder toch een aantal typische gerechten zoals pasta, pizza, ...

Een klassieke Italiaanse maaltijd is als volgt opgebouwd :
• Antipasto: voorgerecht van kleine hapjes (kan met vlees - vis - groenten zijn)
• Primo piatto of gewoonweg il primo: het eerste gerecht, dus ook voorgerecht), bestaande uit een van volgende elementen: pasta, risotto of soep
• Secondo piatto: het tweede, ofte hoofdgerecht (vlees- of visschotel)
wordt opgediend met contorno: de groenten (salade, bereide groenten, aardappelen)
• Formaggio (kaas), dolce (zoet nagerecht) of frutta (fruit) als dessert
• Espresso : het wereldberoemde Italiaanse kopje koffie


Conclusie:

Het is lastig om een duidelijke omschrijving te geven van de mediterrane keuken. Toch zijn er veel overeen komsten, met als belangrijkste: de voorliefde voor verse producten van hoge kwaliteit. Hierdoor worden onweerstaanbare combinaties gevormd, en er kan eindeloos mee gevarieerd worden. De twee belangrijkste keukens, of de keukens met de grootste invloed zijn die van Spanje, en Italië.

Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?

NOOT: bij een spreekbeurt als deze worden zelfgemaakte producten, of in ieder geval iets te eten eigenlijk wel verwacht! mede daardoor was mijn cijfer vrij hoog.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.