Mahatma Gandhi

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 413 woorden
  • 5 februari 2002
  • 279 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
279 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak

Mohandas Karamchand Gandhi is geboren op 2 oktober
1869, in Porbandar, Indie. Hij is een van de meest gewaardeerde spirituele en politieke leiders van de 20ste eeuw geworden. Gandhi heeft eraan mee geholpen de Indiers vrij te maken van de Britse besturing, door zich geweldloos te verzetten, en hij is door zijn volk vereerd als "de vader van de Indiase Natie". Het Indiaanse volk noemde Gandhi "Mahatma", wat "groot ziel" betekend.

Toen Gandhi 13 jaar oud was trouwde hij met Kasturba, een meisje van dezelfde leeftijd. Het huwelijk was verzorgd door hun ouders. De Gandhis kregen 4 kinderen. Ghandi studeerde rechten in London en keerde terug naar Indie in 1891 om daarvoor te oefenen. In 1893 nam hij een jaarcontract om legaal werk te verrichten in Zuid Afrika. In die tijd was Zuid Afrika bestuurd door de Britten. Toen hij probeerde zijn rechten op te eisen als een Brits onderdaan en toen hij werd misbruikt, zag hij al snel dat alle Indiers dergelijk behandeld werden. Gandhi bleef 21 jaar lang werken in Zuid Afrika voor juiste rechten voor de Indiers.

Hij ontwikkelde een manier van directe sociale acties gebaseerd op de principes moed, waarheid en geweldloosheid, genaamd "Satyagraha". Hij geloofde erin dat het belangrijker was hoe de mensen zich gedroegen dan wat ze bereikten. Satyagraha steunde geweldloze en beschaafde ongehoorzaamheid als de meest toepasselijke methode om politieke en sociale doelen te bereiken.

In 1915 kwam Gandhi terug naar Indie. Binnen 15 jaar werd hij de leider van de Indische nationale beweging. Met de principes van Satyagraha leidde hij de campagne voor Indische onafhankelijkheid van Groot-Brittannie. Gandhi is vele malen gearresteerd geweest door Britten voor zijn akties in Zuid Afrika en Indie. Hij geloofde erin dat het eervol was voor dergelijke zaken naar de gevangenis te moeten. Alles bij elkaar spendeerde hij 7 jaar in de gevangenis voor zijn politieke akties. Meer dan eens vastte hij om mensen duidelijk te maken dat het nodig was niet gewelddadig te zijn.

In 1947 werd Indie onafhankelijkheid toegezegd, en werd het land verdeeld in India en Pakistan. Hieruit volgden rellen tussen de Hindustanen en de Moslims. Gandhi is een advokaat geweest voor een verenigd India waar Hindus en Moslims samenleven in vrede. Op 13 januari 1948, met een leeftijd van 78 jaar, begon hij te vasten met als doel het stoppen van bloedvergieten. Na 5 dagen beloofden de tegenovergestelde leiders plechtig het vechten te stoppen en Gandhi stopte met vasten. 12 Dagen later werd hij vermoord door een Hindoestaande fanaat die zich verzette tegen zijn akties voor verdraagzaamheid voor alle geloven en religies.

REACTIES

A.

A.

hhij was niet 13 jaartoen hij trouwde

16 jaar geleden

R.

R.

Gandhi is NIET geboren en opgegroeid in INDIE, maar in INDIA. ff voor de duidelijkheid;)

17 jaar geleden

D.

D.

dank u ik ga het gebruiken voor mijn spreekbeurt dank u !!!

12 jaar geleden

A.

A.

Ik vindhet een goede spreekbeurt maar is het niet een beetje weinig???

vg anoo(niempje)

11 jaar geleden

-.

-.

Ik was echt druk met andere dingen zoals wiskunde omdat ik er niet goed in was! Maar nu kan ik zonder stress mijn powerpoint maken en spreekbeurt in alinea's verdelen om naar het middelbaar te gaan :) Dankje!!!:)Xx ( niet dat ik een nerd ben maar ik zit in het 6de dus ik moet mijn best wel doen)

11 jaar geleden

I.

I.

Gandhi was zo snel gaan vastten maar toch bedankt voor allu informatie ik meen he hielp me goed.p.s ik ben goed in geschiedenis daarom wist ik zelf ook veel dingen ervan toch nog erg bedank.xxx

9 jaar geleden

D.

D.

Leuke spreekbeurt en sorry voor deze naam heeft mijn vriendin voor de grap gedaan

8 jaar geleden

R.

R.

Danku me juf zal dit niet weten heb het een beetje afgekort?

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.