Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Loverboys

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas havo | 2404 woorden
  • 9 november 2006
  • 41 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 41 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Wij doen onze spreekbeurt over loverboys. Wij doen het daarover omdat er tegenwoordig veel meisjes zijn die in de ban van een loverboy zijn.
We willen het in verschillende stappen doen.
- Eerst willen we vertellen wat loverboys precies zijn en hoe ze ter werk gaan.
- Dan willen we iets gaan vertellen wat de loverboys er zelf van zeggen.
- Dan willen we vertellen of loverboys ook strafbaar zijn.
- Waarom blijven de meisjes dan toch zo lang bij de jongen?

- Hoe kan je je leven erna weer opbouwen.
- De stichtingen die je kunnen helpen.
- Boeken over loverboys.
- Dan willen we nog een verhaal vertellen van een meisje die ook een vriend heeft gehad die loverboy is geweest.
- Het nawoord.

Wat zijn loverboys nou precies?
Een loverboy valt vaak op door zijn opvallende voorkomen. Hij rijdt bijvoorbeeld rond in een dure auto of een flitsende scooter. Ook heeft hij vaak veel geld en is daar ook niet zuinig mee. De jongen ziet er verzorgd en aantrekkelijk uit. Hij heeft bijvoorbeeld dure kleren aan. Door zijn knappe uiterlijk maakt hij indruk op de meisjes. Daarmee verleid hij hen om met hem mee te gaan. Vaak is de jongen iets ouder dan het meisje en hij komt ook vaak van allochtone afkomst. Als de jongen haar in zijn macht heeft laat hij haar vaak als prostituee werken. Maar het gebeurd ook vaak genoeg dat de jongen meerdere vriendinnetjes tegelijk heeft.
Een loverboy gaat vaak listig te werk. Hij maakt, net als bij een gewone verkering, een afspraak met een leuk meisje. Als zij zijn bedoelingen niet doorheeft, is de kans groot dat ze op hem verliefd wordt. Dan begint de loverboy met cadeautjes geven. Gouden kettinkjes, dure parfum. Ook gaat hij zo af en toe met haar uit eten. Hij overlaadt zijn vriendin met uitjes en leuke dingen waardoor het meisje steeds meer verliefd wordt op haar nieuwe vriend. Zo krijgt hij een steeds grotere invloed op haar leven.

Een loverboy kan op verschillende manieren in contact komen met meisjes. Vaak gaat hij bij een school, een disco, een café of een station staan. Het nieuwste middel is dat loverboys ook vaak contact met meisjes krijgt door internet. Chat of MSN zijn goede gelegenheden om meisjes uit te kiezen. Zo kan hij snel en anoniem contact leggen met een meisje.
Als een loverboy een meisje helemaal in zijn macht heeft, dan gaat hij proberen om de relatie tussen de ouders en het meisje te verslechteren, zodat hij steeds meer invloed op haar krijgt. Soms gaat het zover dat het meisje de relatie met de familie verbreekt. Vaak gebeurt het ook dat de jongen haar steeds meer schulden laat maken zodat zij het gevoel krijgt dat ze ook wat voor hem terug moet doen.

Na een poosje dwingt haar vriendje dat ze in de prostitutie moet gaan werken om zo het geld weer terug te betalen. Haar vriendje gebruikt dan ook vaak geweld, en zorgt ervoor dat ze helemaal afhankelijk van hem is. Ik ga nu nog een verhaal van een loverboy vertellen…

Loverboys aan het woord
Ooit was het Hamids grootste wens een meisje te hebben dat voor hem in de prostitutie werkte.
Hij zag hoe andere jongens daarmee veel geld verdienden en respect afdwongen. Daarom versierde hij Laetitia, maakte haar van hem afhankelijk en haalde haar over om zich voor hem te prostitueren. Nu zit Hamid vast, beschuldigd van mensenhandel, opsluiting, gijzeling en mishandeling.
Hoewel hij nog steeds vindt dat hij de wet eigenlijk niet heeft overtreden, heeft hij spijt van wat hij Laetitia heeft aangedaan.
‘Ik heb haar niet gedwongen, maar wel misbruikt. Omdat er geen sprake was van dwang, had ik het vonnis kunnen aanvechten maar dat heb ik niet gedaan. Ik vind dat ik moreel wel degelijk fout zat. Daarom accepteer ik dat ik schuldig ben.’
De 21-jarige Abdel wil best erkennen dat hij geen lieve jongen is. Rond zijn vijftiende kwam hij voor het eerst met de politie in aanraking. Sindsdien is hij zo’n zestien keer opgepakt voor inbraak, openbare geweldpleging en andere “rotdingetjes”, zoals hij dat zelf noemt. Dat hij daarvoor gestraft werd, is pech maar hoort erbij. Dat hij nu ten onrechte uitgemaakt wordt voor loverboy en in afwachting van zijn proces vastzit, zit hem niet lekker. ‘Natascha werkte al in de prostitutie voor ik haar kende. Ik had daar niks mee te maken. Dat zegt zij zelf ook. Die aanklacht tegen mij slaat nergens op. Kijk maar naar mijn dossier. Dan vind je een dader die zegt dat hij geen dader is en een slachtoffer die ontkent slachtoffer te zijn.

De loverboy zorgt ervoor dat de relatie tussen hen goed loopt en dat er geen ruzie is. Na nog een poosje leent de jongen haar ook uit aan andere jongens. Zij kan er weinig van zeggen, anders gaat hij geweld gebruiken. Het gebeurt ook vaak dat het meisje thuis zoveel ruzie met haar ouders krijgt dat ze bij hem gaat wonen. Samen gaan ze dan naar achterbuurten. Dat is vaak in een grote stad. (Uit een onderzoek is ook gebleken dat Amsterdam de meest favoriete stad is voor loverboys).
Het gebeurt zelfs ook wel eens dat het meisje wordt verkracht zodat ze ook niet meer terug naar huis kunnen omdat ze al geen kinderen meer kan krijgen.
Naar de plaats waar ze samen vaak naar toe gaan (de achterbuurt dus) ontmoet het meisje ook veel andere meisjes die precies hetzelfde werk doen.
Een ander listig middel is dat hij tegen het meisje zegt dat hij een schuld moet aflossen bij een vriend omdat hij daar bijvoorbeeld ruzie heeft mee gehad. De enige die hem kan helpen is zij. Dan zegt hij bijvoorbeeld dat ze maar een keer een met zijn vriend een avondje uit moet gaan. Hij weet dan van zijn vriend al dat hij erg handtastelijk is.

De ‘vriend’ van het meisje wil er ook voor zorgen dat het meisje soft en harddrugs gaat gebruiken. Dat stimuleert hij dan ook.
Zo langzamerhand heeft het meisje ook wel door dat er iets niet goed is. Toch voelt ze zich vaak schuldig. Dat komt omdat de jongen zo veel voor haar over heeft gehad en ze vindt nog steeds dat ze iets terug moet doen. Hij zegt dat hij wel een baantje voor haar heeft. Dit blijkt de prostituee te zijn. Het meisje kan zo in de knoop raken met zichzelf zodat ze niets meer kan doen. Ze durft haar ouders bijvoorbeeld niet meer op te bellen. Als het meisje toch zegt dat ze niet in de prostituee wil werken, dreigt de jongen dat hij haar toch naar huis gaat brengen. Maar dat willen de meisjes vaak ook niet, want thuis heeft ze ook al ruzie met haar ouders.
Ook belooft hij dat ze er niet lang hoeft te werken. Als ze dan genoeg geld bij elkaar hebben gespaard kunnen ze een huis kopen om er dan samen te gaan wonen. Dit liegt hij allemaal.

Als meisjes in de prostituee werken betekent dat, dat ze bijvoorbeeld met heel weinig kleren aan achter een raam zit, of ze gaat naar mannen thuis. Of ze wil of niet, toch wordt ze scherp in de gaten gehouden. De loverboy dreigt zelfs als ze probeert te ontsnappen dat hij haar, en haar familie wat aan zou doen, en dat wil zij natuurlijk weer niet.
Toch voelt ze zich vies en smerig, maar toch houdt ze nog veel van haar ‘vriendje.’ Ze denkt dat het allemaal wel weer goed komt, want hij doet toch zo lief tegen haar. Dat is natuurlijk allemaal bedrog.

Zijn loverboys strafbaar?

Loverboys zijn wel strafbaar alleen je moet wel aangifte doen. De maximale straf is ongeveer 10 jaar. Dat kan zijn als het meisje nog minderjarig is, of als het onder dwang is. Ook kan je een taakstraf hebben.
Vaak zijn loverboys en ook wel van bewust dat zij het risico lopen dat ze worden opgepakt.

Maar waarom blijven de meisjes dan toch nog zolang bij hem?

Het kan door de volgende dingen komen:

- Het gevoel hebben belangrijk te zijn voor je vriend.
- Spannende avonturen beleven.
- Cadeautjes krijgen.
- Geborgenheid.
- Uit angst voor verveling en eenzaamheid.
- Iets wat ook heel vaak voorkomt is dat ze bang voor hem zijn.

Hoe kan je, je leven erna weer opbouwen?

Afstand nemen:
Je moet de tijd nemen. Je moet extra doorzetten.

Je moet een doel hebben:
Je moet tegen jezelf zeggen dat een doel n het leven hebt. Je moet jezelf ontdekken. Je moet bijv. iets gaan doen waar je heel goed in bent. Dat kan een sport zijn of juist iets heel creatiefs.

Je eigen leven weer in handen nemen:
Je moet gaan kijken wat je zelf allemaal fout hebt gedaan. Als je dat ontdekt kan je ook makkelijker nee zeggen als je er bijvoorbeeld weer in zo’n soort situatie terecht komt.

Positief zijn over jezelf:
Je moet zelf ontdekken wat je zelf allemaal goed kan. Iedereen heeft wel iets bijzonders. Daar moet je aan gaan werken.

Cadeaus voor jezelf:
Je hebt veel cadeautjes van je loverboy vriendje gehad. Cadeaus krijgen is natuurlijk altijd leuk. Je kan voor iets gaan sparen en af en toe iets leuks voor jezelf kopen.

Stichtingen die je kunnen helpen.

Een meisje dat in de handen is gevallen van een loverboy heeft vaak ook hulp of psychische hulp nodig. In Nederland zijn verschillende organisaties die, die hulp geven. Bijvoorbeeld Scharlaken Koord in Amsterdam. Maar ook het project Pretty Woman in Utrecht en het loverboyproject van de gemeente Zwolle geven hulp. Het doel van deze organisaties is natuurlijk om deze meisjes te helpen. Sommige organisaties evangeliseren onder hen. Ook kunnen er ruimtes zijn waar prostituees met elkaar praten. Op die manier willen de hulporganisaties er voor zorgen dat deze meisjes en vrouwen weer een normaal leven kunnen leiden. Toch is een nieuw leven opbouwen wel heel moeilijk voor hen. Ze hebben vaak een negatief zelfbeeld.

De instellingen verzorgen ook lessen over loverboys op scholen, buurthuizen en voor verenigingen. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd waar ze loverboys aan kunnen herkennen.
Niet alleen voor meisjes zijn deze lessen belangrijk maar ook voor de jongens. Zij kunnen de meisjes namelijk veel ellende bezorgen.

Er zijn ook boeken over loverboys.
Verliefd, Verleid, Verkocht is er een voorbeeld van. Het is geschreven door Fouchine Catherina. In de bibliotheek kan je nog veel meer boeken lezen over loverboys.

We willen nu nog een verhaal vertellen over iemand die dit allemaal heeft meegemaakt…

Chantal was vijftien toen ze werd misbruikt door een bekende. Dit heeft tot nu toe nog invloed op de gevoelens van Chantal. ‘Zoiets vergeet je nooit,’ zegt ze. Op een bepaald moment leert ze een jongen kennen, en wordt ze verliefd op hem…
‘Ik leerde een jongen kennen en was helemaal ondersteboven van hem; totaal, helemaal verliefd. En de uitdrukking ‘liefde maakt blind’ is zeker waar. Ik had al problemen thuis en was geen gemakkelijke puber, dus op een gegeven moment moest ik het huis uit en ben ik bij hem gaan wonen (ik kende hem nog geen week). Diezelfde avond ging hij weg en liet me in zijn huis achter met een wildvreemde jongen. Ik sliep met mijn kleren aan, zelfs met mijn schoenen en jas, want ik was zo bang. Maar ik zag niets of wilde niets zien, omdat ik verliefd was. Geslagen, klappen, noem maar op, ik kreeg alles, maar ook veel goud, sigaretten, kleding en zo. Als ik iets deed wat hem niet zinde, was ik de pineut, werd ik weer mishandeld, en waarom? Hij kikte erop, denk ik. Hij had totale macht over mij, omdat ik zo naïef en verliefd was. Ik mocht niet meer naar school (ik leerde voor directiesecretaresse en deed mee met streetdancing). Hij bleef me dan altijd opwachten met een heleboel vrienden van hem. Zodra het afgelopen was, moest ik naar buiten komen, anders kwamen ze me ophalen. Ik werd opgesloten in een kamer, zodat ik niet weg kon als zij weggingen. Het is me één keer gelukt om weg te komen, maar dat heb ik geweten ook. Mijn hele knie heeft hij kapot getrapt en mijn gezicht bont en blauw geslagen. Ik loop nu nog bij artsen daarmee.’
‘Zomaar op een dag reden we door een hoerenstraat van Utrecht, waar ik toen ook woonde. ‘De bootjes en de rooie brug’ wordt het ook wel genoemd. Toen zei hij: ‘Als ik jou hier ooit zie, breek ik allebei je benen.’ En raad eens wat er de volgende dag gebeurde? Toen stond ik in Alkmaar achter de ramen, gedwongen met een pistool op mijn hoofd. Hij zei: ‘Als je van me houdt, dan doe je dit, anders maak ik je hele familie kapot, met je huisdieren erbij.’ Ik was zó bang, zó bang – ik kon niet anders. Op dat moment was mijn verliefdheid en houden van ineens weg, omgeslagen in haatgevoelens en bangheid. Hij ging zelf ook weg. Hij ging weer terug naar Utrecht en had ervoor gezorgd dat een vreemde jongen op me lette. Ik was bang en wilde weg, maar kon niet. Overal in de straat stonden ze met wapens voor het geval ik weg wilde lopen. Ik had dus geen keus. Ik voelde me gebruikt, vies en vernederd en wilde niet meer. Voor hij wegging, zei ik: ‘Je houdt niet van mij, anders doe je me dit niet aan.’ Hij zei: ‘Je wilt toch ook een leven leiden zonder geldzorgen, samen met mij?’ Toen zei ik: ‘Niet op deze manier.’ En weer kreeg ik klappen. Eindelijk was hij weg, maar alles zat op slot. Ik ben huilend in een hoekje weggekropen onder de douche; ik heb er een uur onder gezeten. Ik voelde me zó vreselijk vies. Mijn lichaam aan een ander verkopen, omdat ik anders niet van hem hield - was hij bezeten of zo?’
Chantal is gelukkig mede dankzij de politie van hem afgekomen. Ze heeft nooit iets van het geld gezien en is tot een jaar daarna door hem bedreigd, ook vanuit de gevangenis. Ze zegt zelf nog veel tijd nodig te hebben om dit alles te verwerken.

Nawoord:

We zijn erg geschrokken van wat we allemaal te weten zijn gekomen. We wisten niet dat het allemaal zo erg was. Ook op Internet staan nog veel verhalen over meisjes die dit ook allemaal mee hebben gemaakt.

Dit was onze spreekbeurt. Wie heeft er nog vragen?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

goed onderwerp

9 jaar geleden