Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Leonardo Da Vinci

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1022 woorden
  • 28 maart 2005
  • 303 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 303 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Ik hou mijn spreekbeurt over: Leonardo Da Vinci
Hij is geboren op 25 april 1452 in Toscane.

Vanaf kleins af aan was Leonardo al veel bezig met tekenen. Maar vanaf dat hij 13 jaar oud was wist hij pas echt dat hij ging tekenen om er zijn beroep van proberen te maken. Hij wilde heel graag naar Andrea del Verrocchino dat is een talentvolle beeldhoudster en tekenares en wilde daar graag heen om lessen te volgen en nog beter te worden. Dat vond zijn vader niet goed hij moest zijn vader eerst overtuigen dat hij het echt kon want dat kost veel geld. Daarom begon hij mensen met vreemd uitziende hoofden na te tekenen en bleef die mensen dan net zo lang volgen totdat hij precies wist hoe ze eruit zagen en ging ze dan thuis precies na tekenen. Dat kon hij erg goed. Maar het was erg lastig voor hem om die hoofden van die mensen te onthouden. Daarom nam hij vanaf dat moment altijd een tekenblok mee en een potlood. En tekende die mensen terplekke na. Toen hij dat zo’n 2 jaar lang heeft gedaan had hij bijna alle vreemd uitziende hoofden uit de buurt al na getekend en vroeg het nog eens aan zijn vader of hij naar Andrea del Verrochino mocht. De vader van Leonardo (ser Pietro da Vinci) en Leonardo hadden niet zo’n hele goede band met elkaar maar Leonardo’s vader zag toch talent in zijn zoon. Dus ging hij op 15 jarige leeftijd bij Andrea del Verrocchino wonen om daar zijn teken kunsten te verbeteren. Na een tijd bij Andrea te hebben gewoond en veel te hebben geleerd werd Leonardo ziek ik weet niet precies wat voor ziekte hij kreeg maar hij moest er wel een tijd het ziekenhuis voor in. Het ziekenhuis waar hij is lag heette het Sint-Lucasgilde ziekenhuis. En is daar goed behandelt en kon nadat hij daar heeft gelegen gewoon weer gaan schilderen en heeft hij aan zijn ziekte verder niks overgehouden. Hij kon dus gewoon weer gaan tekenen en bleef gewoon bij Verrocchio wonen zij woonde in het plaatje Firenze en Leonardo leerde daar veel mensen kennen die erg goed waren in allerlei wetenschappen. Dat leek hem ook heel erg leuk om te doen. Hij begon in die tijd talloze ontwerpen te maken zoals maakte hij een tekening van een machine die door waterkracht zou worden aangedreven. Hij maakte van veel ideeën die hij bedacht een bouwtekening maar veel uitvindingen werden niet door hem gemaakt. Toen hij heel erg veel van die bouwtekeningen had gemaakt begon hij aan een bouwtekening die nu nog word gebruikt. Het vliegtuig. Die heeft hij wel echt van de bouwtekening na gemaakt. Eerst had Leonardo het vliegtuig in het klein gemaakt en heeft ze uitgeprobeerd en volgens hem zou het wel lukken om van zijn
bouwtekening een echt vliegtuig te maken. Hij heeft toen het 1e vliegtuig gemaakt door 2 vleugels van hout, linnen en ijzerdraad aan elkaar te maken de stukken die nog niet al te goed aan elkaar zaten met lijm stijfsel dicht te plakken. Toen dat vliegtuigje was gebouwd en precies het zelfde was als de bouwtekening moest hij nog getest worden. Dat hij volgens deskundige die veel van Leonardo afweten gedaan op de Monte Ceceri dat is een heuvel vlak bij Florencede woonplaats waar hij toen leefde. Hij probeerde het vliegtuig niet zelf uit maar deed dat door middel van er een pop in te zetten en hem naar beneden te laten vliegen toe het vliegtuigje uit eindelijk beneden was was het voor Leonardo nog niet goed genoeg en ging verder met het werken van de bouwtekeningen van het vliegtuigje en hij vond het beter om er een motortje in te zetten zo gaat dat nog eindeloos door met allemaal nieuwe dingen dat hij vind om het vliegtuig nog beter te maken maar Leonardo maakt nog veel meer in zijn leven mee dus ik hou op met het vertellen over het 1e vliegtuig dat hij uit heeft gevonden. Toen Leonardo wetenschap onder de knie had en hij er bijna alles van snapten is hij toch weer verder gegaan met tekenen en is er toen ook nog schilderen bij gaan doen. Hij is toen later heel erg beroemd geworden met schilderen en dat komt vooral door zijn schilderij:

“De Mona Lisa” Leonardo da Vinci heeft er 3 jaar over gedaan om dit schilderij helemaal te schilderen. Het schilderij is nu nog te zien in Parijs het louvre en het schilderij en trekt veel bezoekers aan. Toch ziet het schilderij er niet precies het zelfde uit als dan dat het er vroeger uit zag dat komt omdat er nu heel veel vernis lagen over heen zitten vernis is spul dat je over een schilderij doet dat het er mooier uit blijft zien maar omdat er nu zoveel lagen vernis over het schilderij De Mona Lisa zitten verkleurd hij wat en is hij iets donkerder geworden. En vroeger zaten er aan het schilderij nog 2 vrouwenhoofden aan de zij kanten dat het leek dat de dame die afgebeeld is op het schilderij op een balkon zat en dat het niet leek zoals nu dat de dame gewoon in de lucht zweeft. Veel schilders uit deze tijd proberen de Mona Lisa na te schilderen maar het hoofd lukt soms wel om het precies na te tekenen maar de glimlach die da Vinci heeft geschilderd op het hoofd is heel moeilijk om na te schilderen en het is door nog bijna niemand gelukt om de speciale lach op de na geschilderde schilderijen te schilderen. Da Vinci heeft na de Mona Lisa nog meer schilderijen geschilderd maar ze zijn niet zo mooi geworden als de Mona Lisa. Hij heeft naast het schilderen en als het werken als wetenschapper ook nog meer dingen gedaan hij is in dienst geweest van de Franse bezetters en heeft daar voor in Milaan gewoond hij heeft dus in zijn gehele leven heel veel meegemaakt hij is alleen op 57 jarige leeftijd overleden en heeft dus van 1452 t/m 1519 geleefd.
Dit was mijn spreekbeurt ik hoop dat jullie het leuk vonden en dat jullie er wat hebben van gesnapt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

leonardo da vinci is geboren 15 april niet 25 april ik hoop dat jullie zal het veranderen

14 jaar geleden

A.

A.

heej, er staat dat hij 57 jaar is geworden en daarachter staat dat hij van 1452 t/m 1519 geleefd heeft. dat klopt dus niet!!!!

15 jaar geleden

R.

R.

er staat dat leonardo da vinci op 57 jaarige leeftijd is overleden maar dat moet 67jaar zijn

16 jaar geleden

M.

M.

ik vind het best goed

17 jaar geleden

T.

T.

het klopt niet,leonardo da vinci is geboren in Anchiano,Italie.
Ik vindt het veel te veel informatie.dit moet eigtenlijk wat minder en meer over andere dingen van da vinci.
Ook wil ik het graag duidelijker door regels over te slaan en een tussenkopje bij te doen,en ook wat dingen veranderen wat fout was.

11 jaar geleden

Y.

Y.

Ik vond hem heel erg goed maar er moesten wel tussenkopjes in of plaatjes. verder mocht er nog meer informatie over het leven van Leonardo da Vinci en over zijn andere beroepen. Ook zou ik er titels van andere uitvindingen of schilderijen. Verder was het een mooie spreekbeurt. Ik geef hem een 8

11 jaar geleden

G.

G.

leuk.

11 jaar geleden

M.

M.

dit klopt helemaal niet?!?!?!?!?!?

10 jaar geleden

K.

K.

nee da vinci is geboren in vinci een doorpje in italiƫ

10 jaar geleden

K.

K.

ik bedoel dorpje

10 jaar geleden

S.

S.

Ik vond het best goed, maar er moeten misschien hier en daar wat enters.

7 jaar geleden