Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Leeftijdsgrenzen alcohol

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 5e klas havo | 1223 woorden
  • 4 februari 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Stel je voor, je hebt een schoolfeest. Voor het schoolfeest gaan al je vrienden indrinken. Jij bent 15 en hebt ook zin in een breezer van bij de Albert Heijn. Wat doe je dan? Nou, net zoals de meeste mensen van 15, gewoon naar de Albert Heijn gaan, en die breezer kopen. Je bent nog geen 16, maar toch krijg je de alcoholhoudende drank met gemak mee.

De leeftijdgrenzen van 16 jaar bij zwakalcoholhoudende drank en 18 jaar bij sterke drank worden gewoonweg niet of niet goed nageleefd. Waar dit aan ligt is aan verschillende dingen te wijten. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is hoe we het kunnen oplossen. Naar aanleiding van de problematiek van het vele alcoholgebruik van jongeren, kunnen er een paar vragen gesteld worden.
1. Hoe komen jongeren onder de wettelijk toegestane leeftijd van 16 jaar, toch aan alcohol?

2. Zijn de huidige leeftijdsgrenzen voor de verkoop van alcoholhoudende drank wel geschikt?
3. Wordt er op schoolfeesten alcohol geschonken?
4. Zijn er andere oplossingen voor het gebruik van alcohol op deze te jonge leeftijd tegen te gaan.
Na het beantwoorden van deze vragen zal ik in het kort mijn mening zeggen.

1. Hoe komen jongeren onder de wettelijk toegestane leeftijd van 16 jaar, toch aan alcohol?


Als eerste kunnen we ons de vraag stellen; hoe komen jongeren onder de wettelijk toegestane leeftijd van 16 jaar, toch aan alcohol? Uit een onderzoek van de VWA
Is gebleken dat de afgelopen jaren steeds minder jeugd onder de 16 alcohol zelf koopt. Dus mensen die wel ouder dan 16 zijn, halen de alcohol voor hun. Maar tegelijkertijd is ook gebleken dat het gebruik van alcohol bij de jeugd wél is gestegen. De alcohol drinken ze ergens in schuurtjes zonder enig toezicht van ouders of volwassenen. Bovendien drinken ze de alcohol niet omdat ze het lekker vinden, maar gewoon omdat ze dronken willen worden. Toch zijn er ook jongeren die hun alcohol wél gewoon zelf bij de supermarkt of drankhandel halen. De supermarkten verkopen het zonder problemen aan te jonge kinderen, vaak zijn dit ook jongeren van 14 jaar. De supermarkten vragen niet om een identiteitskaart, en geven het gewoon aan hun mee. In de hoop dat ze zo een hogere omzet hebben, of omdat het personeel het niet durft te vragen.

2. Zijn de huidige leeftijdsgrenzen voor de verkoop van alcoholhoudende drank wel geschikt?

Ten tweede kunnen we ons de vraag stellen; zijn de huidige leeftijdsgrenzen voor de verkoop van alcoholhoudende drank wel geschikt? Over deze vraag vinden er nog steeds discussies plaats. STAP liet weten de huidige leeftijdgrenzen niet geschikt te vinden. Zij vindt een grens van 18 jaar voor íedere soort alcohol veel beter dan de huidige leeftijdgrenzen. Die zijn dus 16 voor zwakalcoholhoudende drank en 18 voor sterke drank. Als argument geeft STAP aan dat het dan veel duidelijker en overzichtelijker is. De verkopers van alcohol hoeven dan geen verantwoording meer af te leggen, mits zij zich aan de regels houden. Ouders zijn dan volledig verantwoordelijk voor hun kinderen wanneer zij onder de 18 jaar alcohol drinken. Bovendien is de grens al in 11 van de 25 Europese landen ingevoerd. Anderen vinden daarentegen dat de huidige leeftijdgrens wél geschikt is, maar die gewoon beter moet worden nageleefd. Bij het verhogen van de leeftijdsgrens zou het gebruik onder de jongeren toch niet afnemen, omdat het verboden is. Zo lieten jongeren weten dat wanneer de grens naar 18 verhoogd zou worden, ze het alsnog zullen proberen om de alcohol mee te krijgen. Maar STAP denkt dat de verkoop van alcohol zal dalen, omdat het verschil tussen een 15 jarige en een 18 jarige duidelijker zichtbaar is dan het verschil tussen een 15 jarige en een 16jarige. En als de verkopers om identiteitskaart vragen zal het aantal kopers zeker dalen. Als 2e argument tegen zou kunnen aangegeven worden dat wanneer de leeftijdgrens bij alcohol omhoog gaat, zou de grens van tabak ook omhoog moeten gaan. Tabak is immers een veel verslavender middel dan alcohol. Bovendien heeft tabak ook slechte gevolgen voor de gezondheid.

3. Wordt er op schoolfeesten alcohol geschonken?


Vervolgens komen we bij de derde vraag: Wordt er op schoolfeesten alcohol geschonken aan de leerlingen? In een onderzoek van STAP is dit aan 450 leerlingen van 50 scholen in Nederland gevraagd. De resultaten waren schrikbarend. Maar liefst tweederde van de scholieren drinkt alcohol op schoolfeesten. Dit zijn ook jongeren die jonger zijn dan 16jaar. Op 17 scholen word de wettige regel van 16 jaar goed gehandhaafd. 27 andere scholen deden dit niet. Zij hanteerden de regel dat alleen bovenbouwleerlingen alcohol mogen. Best vreemd, aangezien bijvoorbeeld zittenblijvers in de onderbouw, die wel 16 of zelfs 17 zijn, geen alcohol mogen. Scholieren die bijvoorbeeld een klas hebben overgeslagen, en 15 zijn in de bovenbouw, krijgen dan wél alcohol. Op maar liefst 6 scholen hanteerden ze helemaal geen regels, en kan iedereen de alcohol meekrijgen. Bij elkaar opgeteld is er uitgerekend dat maar liefst 1 op de 3 scholieren na een schoolfeest aangeschoten, of zelfs dronken thuiskomt.


4. Zijn er andere oplossingen voor het gebruik van alcohol op deze te jonge leeftijd tegen te gaan.


Ten vierde kunnen we ons de vraag stellen; Zijn er nog andere oplossingen om het gebruik van alcohol op deze te jonge leeftijd tegen te gaan? Minister van Borst van de volksgezondheid heeft 40 extra controleurs ingezet in Nederland. Deze controleren of de leeftijdsgrenzen ook echt worden nageleefd, en zo niet, hier meteen wat aan te doen. Zo kunnen verkopers een boete krijgen wanneer ze, ik zal maar zeggen, “betrapt” worden. De leden van de PvdA vinden dat er geen reclames van alcoholische dranken op de televisie uitgezonden mogen worden. Roel Kerssemakers van verslavingszorg Jellinek, is het hier gedeeltelijk mee eens. Hij vindt dat er tussen 17.00 en 22.00 uur geen reclames van alcoholhoudende dranken op televisie uitgezonden mag worden. Een 3e mogelijke oplossing zou het verhogen van de accijnzen op alcoholische dranken kunnen zijn. Dit was al eerder voorgesteld, maar doordat de meerderheid van de Tweede Kamer het hier niet mee eens was, is het toen niet doorgegaan.

Eigen mening


Vervolgens zal ik mijn eigen mening nog even toelichten. Dat teveel alcohol slecht voor je is, is vrijwel bekend. Het is daarom niet gek dat er een leeftijdsgrens aan vastzit. Dat jongeren zich hier niet veel van aan trekken vind ik ook niet heel gek. Alcohol is iets dat door iedereen gedronken wordt, dus waarom niet als je jonger dan 16 bent? Daarom denk ik ook niet dat het verhogen van de leeftijdgrens nut zal hebben. Als de jongeren het niet meer zelf meekrijgen, hebben ze heus wel oudere vrienden of een broer of zus die het voor hun wil halen. Die 40 extra controleurs zullen ook niet veel nut hebben, aangezien er toch altijd wel ergens mensen alcohol meekrijgen omdat ze bijvoorbeeld veel ouder dan 16 uitzien, ook al zijn ze 14 of 15. Ik denk daarom ook dat de beste oplossing gewoon is, dat ze de huidige regels beter moeten naleven, en dus bij iedereen om een identiteitspas te vragen.

Conclusie

Tot slot kunnen we kunnen we tot de conclusie komen dat er teveel jongeren, onder de 16, alcoholische dranken drinken. Dit is heel moeilijk terug te dringen. Er zijn wel oplossingen voor, zoals al eerder genoemd, het verhogen van de leeftijdsgrenzen, het inzetten van extra controleurs, het niet meer uitzenden van reclames van alcohol etc. Maar of die allemaal ook echt ingevoerd worden, is nog maar afwachten. En wanneer dit zo is, is het ook afwachten of die regels wél worden nageleefd, en of ze tot het gewenste resultaat leiden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.