Kurt Cobain

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 1234 woorden
  • 29 januari 2009
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
23 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Kurt Cobain

1. Inleiding
Dit onderwerp heb ik gekozen, omdat ik al een een aantal jaar naar zijn muziek luister en ik hoop dat jullie ik er iets over kan vertellen. Veel mensen houden zich nog steeds bezig met deze band en Nirvana is zeker niet uit het oog verloren terwijl de band wel veertien jaar geleden is opgeheven.

2. Kurt’s jeugd
Donald Kurt Cobain werd in 1967 geboren, in Hoquaim, een houthakkers stadje in Washington. Hij verhuisde met zijn ouders Wendy en Donald naar Aberdeen, waar zijn zusje Kimberly in 1970 wordt geboren.
Kurt was naar eigen zeggen een gelukkig kind. Op jonge leeftijd toonde hij al interesse in muziek. Op zijn vierde nam hij samen met zijn moeder een liedje op en op en hij kreeg gitaarlessen van zijn tante. Maar op 8-jarige leeftijd verandert Kurts gelukkige jeugd drastisch. Zijn ouders gingen uit elkaar en Cobain veranderde in een stil en teruggetrokken kind. Op het behang van zijn kamer schreef hij een gedichtje:
I HATE MOM, I HATE DAD
DAD HATES MOM, MOM HATES DAD
IT SIMPLY MAKES YOU WANT TO BE SAD
Kurt werd onder verschillende familieleden ondergebracht. Uiteindelijk ging hij wonen bij zijn oom Chuck, de rock ’n roller van de familie. Kurt kreeg op zijn veertiende verjaardag een elektrische gitaar en begon gelijk harde rock te spelen. In het winkeltje waar hij een versterker kocht voor zijn gitaar kwam hij in aanraking met hash. Dit bleek te helpen tegen zijn pijn, die werd veroorzaakt door een chronische aandoening aan zijn maag waardoor hij vaak bloed ophoestte. Ook had hij vaak pijn aan zijn rug en bovendien leed hij aan bronchitis. Aan deze verschrikkelijke pijn hield hij allerlei zelfmoordgedachtes over. Naast drugsgebruik en het maken van rockmuziek ontdekte Kurt op de middelbare school ook vandalisme. Hij is meerdere malen gearresteerd voor het bekladden van auto’s en gebouwen. Op zeventien-jarige leeftijd verliet hij zijn school, zonder diploma.

3. Nirvana
Het verhaal van Nirvana begint in 1985. In dit jaar besluiten Krist Novoselic en Kurt een bandje op te richten. Het idee was om Krist aan de bas over te laten en Kurt zou drummen. De naam van de toenmalige band veranderde vaak, net als de gitarist en de zanger. Kurt besloot te gaan zingen en gitaar te gaan spelen. De drummer wordt Chad Channing en de naam van het bandje verandert definitief in Nirvana.
In 1989 wordt het album Bleach opgenomen, voor nog geen 600 dollar. Weinigen hebben voor dit geld een plaat opgenomen en er zo’n groot succes mee behaald. Het album is een mix van punk, noise, pop en heavy metal. Van dit album worden 35.000 exemplaren gekocht en dit is het begin van hun succes.

De drummer wisselt nog een lange tijd af, tot in 1990 er een officiële drummer komt, Dave Grohl. De line-up was compleet en Nirvana, nu bestaand uit Dave Grohl, Krist Novoselic en Kurt Cobain was klaar voor de opnames van Nevermind. Mensen waren zeer enthousiast over de nieuwe drummer Dave Grohl, omdat de drums stukken beter klonken dan op het album Bleach. Na Nevermind besloten de leden van Nirvana een contract te tekenen met de DCG-records. Hun producer Butch Vig gaf de band een wat meer gepolijste ‘sound’, en werkte aan Kurt’s stem, die de muziek een voller geluid zou moeten gaan geven, maar Kurt bleef toch trouw aan zijn rauwe geluid. De albums wisselden erg af, het ene album was subtiel en het andere dan weer snoeihard en hoekig. De klassieker ‘Smells like teen spirit’, een nummer dat je vast wel kent maakte Nirvana nog bekender. Van deze hit werden 500.000 exemplaren verkocht en eindigde op de hoogste plaats in de hitlijsten. Nirvana bleef touren en touren.

4. Huwelijk met Courtney Love
In mei 1991 ontmoet Kurt de zangeres en gitariste van de band Hole, Courtney Love. Zes maanden later geeft hij toe wat te hebben met Courtney. Op 24 februari 1992 trouwde Kurt, gekleed in zijn pyjama, op het strand van Hawaï. Rond die tijd maakt Courtney bekend zwanger van Kurt te zijn. Courtney bleef tijdens de zwangerschap gewoon drugs gebruiken. Op 18 augustus 1992 werd hun dochter geboren, Frances Bean Cobain, vernoemd naar de zangeres van the Vaselines. The Vaselines was een van Kurt’s favoriete bands.
Courtney Love, de voormalige stripper was niet geliefd onder de Nirvana-fans. Fans dachten dat zij Kurt gebruikte om zichzelf en haar band beroemd te maken. Maar Cobain leek oprecht verliefd.

5. De dood van Kurt Cobain
Het ging bergafwaarts met Kurt. De drugs in combinatie met zijn emotionele karakter en beroemdheid hadden een negatief effect op Kurt. Hij was ongelukkiger dan ook. Dit was waarschijnlijk ook de verklaring van een overdosis van wel vijftig pillen Rohypnol. Hij werd bewusteloos aangetroffen op de vloer van hun hotelkamer in Rome. Deze gebeurtenis werd eerst afgedaan als een ongeluk, maar Courtney beweerde later dat dit een zelfmoordpoging was.
Na deze gebeurtenis besloot Courtney Love een bijeenkomst te organiseren om Kurt over te halen om af te gaan kicken. Kurt laat zich overhalen, maar vluchtte de kliniek uit, al binnen een week. Courtney start een zoekactie maar dit is zonder effect. Op 4 april wordt Cobain als vermist opgegeven bij de politie.
Op 8 april wordt Kurt’s dode lichaam aangetroffen in zijn tuinhuis in Seattle. Een elektricien vindt hem daar op de grond. Op het eerste gezicht leek het alsof Kurt sliep, omdat zijn lichaam niet goed zichtbaar was en er nauwelijks bloed lag. Op een kastje lag een zelfmoordbrief, gericht aan zijn denkbeeldige vriend Boddah. Een belangrijke zin uit zijn zelfmoordbrief: "It's better to burn out than to fade away."

Het is niet zeker of Kurt Cobain zelfmoord heeft gepleegd. Tom Grant, de privédetective die Courtney Love had ingehuurd, beweert dat Kurt de trekker niet zelf kon overhalen na zo’n hoge dosis drugs te hebben ingenomen. Maar dit is niet wetenschappelijk bewezen omdat de dosis drugs in iemands lichaam moeilijk is aan te tonen.
Ook wordt er beweerd dat de brief geen zelfmoordbrief is, maar een bekendmaking van de plannen om zijn vrouw, dochter en de muziekindustrie achter te laten. Er werden ook geen vingerafdrukken op het geweer aangetroffen en Kurts arm zou te kort zijn om dit type geweer af te vuren met zijn hand. Dit zou alleen mogelijk zijn geweest met zijn voeten, maar hij werd met zijn schoenen aan gevonden.
Courtney Love wordt door sommige fans ook als verdachte beschouwd. Een week voor Kurts dood werd er een papiertje in haar tas gevonden waar ze het handschrift van Kurt op had geoefend. Het handschrift werd in het 2e deel van de brief trouwens erg onduidelijk en anders dan in het 1e deel. Maar dit is een gerucht, en het is niet zeker of dit klopt.

6. Conclusie
Ikzelf heb er niet echt een mening over. Door de bewijzen dat de trekker niet door hemzelf overgehaald kan zijn, ben ik er wel van overtuigd dat hij het niet zelf heeft gedaan. Maar ik beschouw Courtney Love ook niet als verdachte, want zij was tenslotte zijn vrouw en ze hield denk ik wel echt van hem. Ze zou natuurlijk ook niet willen dat haar kind geen vader had. Ik denk dat misschien iemand in de omgeving, een vijand van Kurt of gewoon een gek hem heeft vermoord. Zijn fans beweren allerlei verschillende dingen, en er zijn nog een aantal mensen die er onderzoek naar doen. Maar inmiddels is duidelijk dat Kurt niet vergeten is. Na 14 jaar wordt er nog volop naar de muziek van deze legende geluisterd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.