Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kauwgom

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas havo | 345 woorden
  • 12 oktober 2003
  • 103 keer beoordeeld
Cijfer 6
103 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Kauwgom geschiedenis. Wist je dat kauwgom al negenduizend jaar oud is. Al eeuwen lang kauwden de mensen op van alles en nog wat. Eskimo’s kauwden op walvis huid. Indianen op cacao bladeren en chinezen op kuikenpootjes. Ook wort er al heel lang op gom gekauwd. Kauwgom is dus echt niet iets uit de laatste tijd. Oermensen. Zweedse archeologen hebben uitgespuugde hars kauwgom uit het stenen tijdperk gevonden. In 1932 vonden ook weer onderzoekers in de bergen van Texas drie skeletten van oermensen. Naast alle botten lagen ook uit gespuugde plakken boom hars. Boom hars is gom van de sparren boom. De Grieken Vergeleken bij de Amerikaanse oermensen zijn de oude Grieken Behoorlijk jonge uitvinders. Zij ontdekten 400 jaar voor Christus dat hars van de mastiekboom ook wel lekker was. Het had wel een lekkere smaak en er waren genoeg van die bomen in het land dus ze konden wel even door kauwen.
De ingrediënten van kauwgom. Het belangrijkste bestandsdeel van kauwgom is gom. Dat komt van een boom af. Er zijn meer dan twintig van dat soort bomen. Maar de belangrijkste is toch wel de sappodilla. Kauwgom is natuurlijk. Kauwgom krijg je precies het zelfde als rubber. In de sappodilla wordt een snee gemaakt. Er komt soort sap uit. Het sap loopt naar beneden en komt in een emmer terecht. Het wordt door iemand meegenomen. En er gaat nog heel wat mee gebeuren. Kleur en smaakstoffen Behalve gom zit er ook suiker en glucosestroop in kauwgom. Suiker en glucosestroop zorgen ervoor dat kauwgom snel zacht wordt en dat het lekker is om op te kauwen. Tegenwoordig zie je steeds minder kauwgom met suiker. En veel bekende merken zijn suikervrij. Aan deze kauwgom worden suikervervangers toegevoegd. Die hebben hele moeilijke namen. Namelijk sorbitol, lacitol, xylitol en mannitol. En in plaats van glucosestroop doen ze er maltitolstroop in. Ook zitten er in kauwgom smaakstoffen. In kauwgom met een pepermunt smaakje zit olie van een pepermuntplant. Een natuurlijke smaak dus. En voor kleur worden ook natuurlijke kleurstoffen gebruikt. Want bieten sap geeft je kauwgompje een mooi rood kleurtje.

REACTIES

M.

M.

hoi wat was je punt? hoe lang duurde de spreekbeurt onegeveer? vond de klas het leuk?

20 jaar geleden

H.

H.

haij hoe kom je erij om het over kauwgom te doen ?

20 jaar geleden

R.

R.

Hoe lang duurt deze spreekbeurt? Wat voor punt had je?

19 jaar geleden

R.

R.

super ik had er een 8 door man egt vet gedaan

19 jaar geleden

O.

O.

we vinden je spreekbeur top! alleen een beetje kort!!.. doggies onZz

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.