Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Hindoeistische feesten

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 260 woorden
  • 16 juli 2001
  • 108 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
108 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Het Holi-feest en het Divali-feest zijn de belangrijkste feesten binnen het hindoeïsme.
Het Holi-feest wordt in de lente gevierd bij volle maan en dan vieren de Hindoes o.a. het begin van de lente. De Hindoes maken bloemenkransen, erebogen, gaan dansend door de straten en maken vreugdevuren. In sommige landen verbranden ze een holi-plant op de brandstapel als symbool voor het verbranden van het kwaad.
Het Divali-feest wordt in de herfst gevierd en is het lichtfeest op de ‘nieuwe maansdag’. De god Lakshmi staat dan centraal. Deze god staat voor goddelijke kracht, maar zij is ook het symbool van de vrouw. Daarom wordt tijdens dit feest ook de vrouw vereerd. Daarbij hoort het verhaal van de vrouw Sita die haar man ondersteunde en zich inzette voor het gezin.

Het punt dat me hierbij opvalt is de positieve rol van de vrouw. De vrouw Sita had de kracht en de wijsheid om het gezin te ondersteunen en kon het kwaad verdrijven, harmonie scheppen en kinderen goddelijk besef bijbrengen. Daarom wordt ze tijdens het Divali-feest vereerd.
Ik vind het wel positief dat de vrouw tijdens dit feest gewoon meetelt en zelfs vereerd wordt. Het valt me op dat dit in sommige andere geloven juist helemaal niet zo is of was. In het christendom werd de vrouw in het oude testament juist erg achtergesteld. De vrouw telde toen helemaal niet mee en tegenwoordig is dat soms nog wel zo.

Mijn discussievraag aan jullie is: moeten vrouwen in alle godsdiensten gelijk gesteld worden aan de man en tot hoever mag dat dan gaan?

REACTIES

J.

J.

Hallo Linda jou werkstuk was erg goed bruikbaar want ik moest een werkstuk maken en daar had ik deze info voor nodig 1 vraag waar heb je die info vandaan daaaaaaag van Jasmijn

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.