Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Pantheon

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 1208 woorden
  • 9 september 2008
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
53 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Spreekbeurt Het Pantheon.

Misschien weet een van jullie wel wat hier staat.
M.AGRIPPA L.F. COS TERTIUM FECIT
Marcus Agrippa, zoon van Lucius, derde keer consul, heeft deze tempel laten bouwen.
Dit opschrift heeft keizer Hadrianus op het Pantheon gezet, nadat hij het gebouw voor de 3de keer opbouwde.
Het pantheon is een van de best bewaard gebleven gebouwen uit de Romeinse geschiedenis. Het is op een manier gebouwd die – al helemaal voor die tijd – ongelooflijk goed was.

Beschrijving van het Pantheon.


Ik ga nu in het kort iets over het Pantheon vertellen, zodat je er dadelijk een beter beeld van krijgt.

Het Pantheon staat op het Pizza del Rotonda. Een groot plein in Rome. Hier heeft het Pantheon altijd al gestaan.
Op dit plein staat ook een grote fontein.
Deze fontein staat midden op het plein vlak voor het Pantheon.
Het voorportaal van het Pantheon is groot en vierkant. Deze voorportaal is omgeven met pilaren.
Loop je vanaf deze pilaren rechtdoor, dan kom je eigenlijk pas echt IN het Pantheon. Dit stuk is heel groot en rond. Aan de zijkanten is het Pantheon omgeven met (nu ook weer) pilaren.
Kijk je omhoog, dan zie je waar dit Pantheon heel bekend om is. De oculus. Dit is een groot gat middenin de koepel van het Pantheon. Waar deze precies voor bedoeld was, weet ik niet helemaal precies. De ene keer wordt verteld dat dit bedoeld was, dat de mensen die hier begraven liggen dichterbij de goden van de Olympus zouden zijn. Maar dat lijkt mij wat onwaarschijnlijk, omdat het Pantheon meerdere malen opnieuw is opgebouwd. En het pas later een soort begraafplaats is geworden. Daar zal ik straks wat meer over vertellen. De andere keer stond er dit gat de zon voor moest stellen.

Oprichting van het Pantheon.


Het Pantheon is rond 25 v. Chr. gebouwd in opdracht van Marucus Agrippa, generaal en schoonzoon van keizer Augustus. Eerst was het een tempel. Marcus Agrippa droeg de tempel op Caesar, maar ook aan de goden Mars en Venus. Zij waren de beschermgoden van het Julisch-Claudische huis. Het Juliusch-Claudische huis, was een dynastie van Romeinse keizers uit de Juliaanse en Claudiaanse huizen. Deze dynastie liep van 27 v. Chr. tot 68 n. Chr. Toen de tempel in 80 n. Chr. door bliksem werd getroffen, en vlam vatte, is hij opnieuw opgebouwd door Domitianus. Hij was keizer van Rome van 81 tot 96 n. Chr. In 110 n Chr. werd het Pantheon opnieuw getroffen door de bliksem maar nu volledig verwoest. Dit keer is het opgebouwd en ontworpen door keizer Hadrianus tussen 118 n. Chr en 125 n. Chr., iets zuidelijker dan de plaats waar hij eerst stond. Hadrianus was van 117 tot 138 n. Chr. keizer van Rome. Hadrianus weidde het aan de goden van de planeten. Het woord Pantheon betekent gewijd aan alle goden. Dus aan alle goden van de planeten. (Pan = alle, theon = goden)

De bouw van het Pantheon.


Het pantheon was een speciaal gebouw. Het was in tegenstelling tot de meeste tempels rond. De afmetingen van de tempel zijn zonder enige twijfel uitzonderlijk. Voor het gebouw lag oorspronkelijk een voorplein met portico's (dat zijn zuilengangen) (waarvan niets is overgebleven) die herinnerden aan de forums van Caesar en Augustus. Een forum is plein in het centrum van een oude Romeinse stad. Als men dit voorplein meerekent was het hele complex 200 meter lang. Het voorportaal heeft 16 Corinthische zuilen van 12,5 meter hoog die een schip (langgerekte ruimte van de kerk) vormen met 2 zijbeuken(een ruimte die evenwijdig loopt aan het middenschip.) Die zijbeuken komen uit in 2 nissen waar de standbeelden van Augustus en Agrippa stonden. De deuren bij de ingang waren 6,4 meter hoog, en gemaakt van brons. Na de centrale ingang kom je in de grote ronde hal. Hier bevinden zich 7 nissen waarvan 4 rechthoekig zijn en 3 halfrond. Eén van die halfronde nissen diende als hoofdnis, deze staat recht tegenover de ingang. Deze nissen zijn gemaakt in een 6 meter dikke muur. De koepel heeft 5 concentrische rijen met elk 28 cassetten (vakken). De treden in de cassetten die naar binnen lopen dienen als versterking. Maar vooral de koepel was heel bijzonder. De oculus, het grote ‘gat’ in de koepel van het pantheon, heeft een diameter van 9 meter. Het enige licht in het Pantheon komt door dit gat. Verder zitten er nergens ramen of iets dergelijks.

De diameter van de hele koepel is gelijk aan de hoogte van de oculus: 43,3 m. Het knappe van dit bouwwerk is ook, dat er precies een bol met een hoogte en breedte van 43,3 m. inpast. (de hoekjes niet meegerekend)

Het gebruik van het Pantheon.


Het Pantheon werd voor verschillende dingen gebruikt. In het allereerste begin, werd het Pantheon gebruikt als tempel. Eerst alleen gewijd aan Caesar, Venus en Mars, later ook nog aan Mercurius, Unranus, Saturnus, Iuppiter en Pluto. Toen de byzantijnse keizer Phocas, het Pantheon aan Paus Bonifatius IV schonk, werd het Pantheon in 609 een Kerk. Gewijd aan Maria en alle martelaren. Keizer Phocas was Oost-Romeins keizer 602 tot 610. Weer een tijd later, vanaf de Renaissance tijd (ongeveer 1600) werd het Pantheon gebruikt al begraafplaats. Veel beroemde of belangrijke Italiaanse personen liggen daar begraven. Zoals bijvoorbeeld Rafael Santi, hij was een hele beroemde schilder uit de Renaissance tijd en koning Victor Emanuël, hij was een koning van Sardinië. Nu is het Pantheon een museum, ook worden er concerten gegeven.

Restauraties van het Pantheon.


Paus Gregorius III verwijderde de vergulde dakpannen. Paus Urbanus VIII liet op aanraden van de beeldhouwer en bouwmeester Bernini, de bronzen dakbedekking van het portiek omsmelten tot kanonnen voor de Engelenburcht en voor Bernini's baldakijn in de Sint Pieter. Het koper is later echter weer omgesmolten en gebruikt in het graf van Emanuelle II in het Pantheon. De godenbeelden in de 7 nissen zijn vervangen door heiligen. Bovendien heeft paus Urbanus aan de linkerkant van het portaal 3 nieuwe zuilen geplaatst, omdat de oude waren omgevallen. Aanvankelijk stond de tempel op een hoog podium, dat in de loop van de tijd onder het straatniveau is gekomen. Vroeger moest je dus een trap omhooglopen en nu naar beneden. In 1270 kreeg het Pantheon een Romaanse klokkentoren. Met alle veranderingen is er van de originele Romeinse versieringen nog maar weinig over, behalve de grote bronzen deuren.

Welke van de 2?


Er is vergissing mogelijk als je bij google intypt: Pantheon. Heel vaak krijg je een site die gaat over het Panthéon. Het Panthéon is namelijk een gebouw in Parijs. Dit gebouw dient, evenals waar het Pantheon op het laatst voor diende, als begraafplaats. In dit gebouw toonde de beroemde geleerde Foucault met zijn slingerproef de draaiing van de aarde aan. Ook in Parijs liggen voornamelijk vooraanstaande Franse mensen. Enkele voorbeelden zijn Victor Hugo, Jean Monet en Rousseau. Dit gebouw is in 1744 gebouwd voor koning Lodewijk de XV. De afmetingen zijn op sommige plekken weliswaar groter dan bij het Pantheon in Rome, toch heeft het veel weg van dezelfde bouwstijl als die van het Pantheon.

Samenvatting


Het Pantheon is een van de best bewaard gebleven gebouwen uit de geschiedenis van de Romeinse tijd. De bouw ervan is ongelooflijk goed. En dat al helemaal voor de kennis die de Romeinen in die tijd hadden in vergelijking met die wij nu hebben. Kortom, het is zeker de moeite waard om eens een keer een kijkje te gaan nemen in Rome bij het Pantheon.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.