Harry Potter

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1530 woorden
  • 6 februari 2005
  • 529 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 529 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Ik hou mijn spreekbeurt over Harry Potter, omdat ik Harry Potter leuk vind om te lezen.

Wie is J.K. Rowling?
Joanne Kathleen Rowling is op 31 juli 1965 geboren in Chipping Sodbury, dat is in de buurt van Bristol. J.K. Rowling studeerde aan de universiteit van Exeter. Nadat ze was afgestudeerd ging ze in 1990 naar Portugal om Engelse les te geven. Daar ontmoette ze een Portugese journalist: Jorge Arantes. Daarmee trouwde ze op: 16 oktober 1992. Een paar maanden later werd Jessica geboren, op 27 juli 1993. Nadat J.K. Rowling gescheiden was ging ze met haar dochter naar Edinburgh, dat ligt in Schotland. Daar ging ze in de buurt van haar jongere zusje wonen. Later ongeveer eind 2001, hertrouwde J.K. Rowling.

Hoe kwam J.K. Rowling op het idee Harry Potter te schrijven
J.K. Rowling kwam op het idee van Harry Potter in de trein van Manchester naar Londen. Ze wist meteen dat het leuk zou gaan worden om Harry Potter te gaan schrijven. Toen J.K. Rowling Zweinstein begon te verzinnen, en de omgeving rond Zweinstein wist ze dat het in Schotland moest zijn. Misschien had ze dat wel verzonnen,zonder dat ze het wist, omdat haar ouders getrouwd waren in Schotland. Aan het einde van de treinreis wist ze waarom Harry bij de Duffelingen woonde en waarom zijn ouders dood zijn en hoe zijn ouders dood zijn gegaan. Later toen J.K. Rowling thuis was ging ze alles opschrijven in een schriftje. Ze wist dat het zeven boeken zou gaan worden.


J.K. Rowling was heel erg verdrietig na haar verhuizing naar Manchester. Haar moeder was ongeveer een maand na de verhuizing van J.K. Rowling overleden. En toen de moeder van J.K. Rowling was overleden werd alles wat ze had nagelaten gestolen!

Toen J.K. Rowling Harry Potter en de Steen der Wijzen af had , in 1996, stuurde ze het naar een paar mensen. De eerste en de tweede sloegen het af. Maar de derde, Cristopher Little, die nam het aan. Een jaar later in 1997 kwam het boek uit.

Harry Potter
Harry Potter is een jongetje dat beroemd is in de tovenaarswereld. In de dreuzelwereld is hij een doodgewone jongetje. Zijn ouders zijn gedood toen hij nog heel jong was. Na zijn ouders dood, en die van Voldemort, heeft Hagrid hem opgehaald met de motor van Sirius Zwarts. Hij bracht hem bij Perkamentus. Die hem in een mandje met een brief waar alles uitgelegd in stond bij de voordeur van de Duffelingen legde. De Duffelingen hadden 11 jaar lang niet de waarheid tegen Harry gezegd. Ze hadden gezegd dat zijn ouders door een auto-ongeluk zijn gestorven. Ze zeiden ook niet dat Harry in werkelijkheid een tovenaar was. Hij heeft het toch ontdekt, toen hij 11 was geworden, kwam Hagrid. Hij zei toen dat Harry een tovenaar was.

Ron en Hermelien
Ron en Hermelien zijn Harry’s beste vrienden. Harry kwam Ron en Hermelien tegen in de Zweinsteinexpres. Ron komt uit een arme maar groot tovenaarsgezin. Zijn tweelingbroer Fred en George halen allemaal flauwe grappen uit. Ron is heel erg dom! Maar door zijn domheid is hij meestal heel erg grappig. Hermelien is een erg slimme meisje. Haar ouders zijn tandarts. En ze waren heel erg trots op Hermelien, toen ze de brief van Perkamentus kregen waarin stond dat ze een heks was. De ouders van Hermelien zijn dreuzels. Maar dat maakt niets uit voor Harry. Want ze is nu de beste vriendin van Harry.

Hij Die Niet Genoemd Mag Worden
Voldemort zat vroeger ook op Zweinstein. Hij zat in de afdeling Zwadderich. Zijn vader was een dreuzel, maar zijn moeder een heks. Voldemort's naam was vroeger ook niet Voldemort, maar Marten Vilijn. Hij heeft later zijn naam verandert in Voldemort. Daar zaten een paar letters in van zijn volledige naam: Marten Asmodom Vilijn. Hij werd later slecht, vermoorde de ouders van Harry Potter door een voorspelling dat voor Harry's geboorte werd gedaan. De voorspelling ging zo:


Hij die de macht heeft om de Heer van het Duister te overwinnen nadert... het kind van hen die hem driemaal hebben getrotseerd, geboren aan het einde van de zevende maand... de Heer van het Duister zal hem aanmerken als zijn gelijke, maar hij zal een kracht bezitten die de Heer van het Duister niet kent... en een van de twee moet sterven door toedoen van de ander, want de een kan niet voortleven als de ander niet dood is... hij die de macht heeft om de Heer van het Duister te overwinnen wordt geboren aan het einde van de zevende maand...

Het kon twee personen zijn de eerste was Harry Potter en de tweede Marcel Lubbermans. Hij koos voor Harry omdat er in de voorspelling stond dat de Heer van het Duister hem zal aanmerken als zijn gelijke. Voldemort is een modderbloedje, omdat zijn vader een dreuzel was en zijn moeder een heks en Harry's moeder, Lily die is ook een modderbloedje omdat ze is geboren in een dreuzelgezin, maar James die kwam wel uit een tovenaarsgezin. Later ging Voldemort, die niet de hele voorspelling gehoord had, dood. Hij had namelijk het stukje niet gehoord dat Harry een kracht zou bezitten die hij niet kent. Zijn moeder had haar leven opgeofferd voor Harry, daardoor ketste de Avada Kedavra vloek terug die hij wou uitspreken over Harry.

Lily en James Potter
Harry Potter is een jongetje die tovenaarsouders heeft: Lily Evers en James Potter. Het begon heel raar. Want eerst was Lily helemaal niet verliefd op James, omdat hij altijd van die stomme grappen uithaalde met zijn vrienden. James was haar grootste vijand. James was wel verliefd op haar maar deed net alsof hij Lily helemaal niet mocht. Pas in hun zevende jaar werden ze verliefd op elkaar. Later kregen ze een zoontje, Harry. Harry was nog maar een paar maanden oud toen zijn ouders stierven door Voldemort.

James vrienden
Peter Pippeling, Remus Lupos en Sirius Zwarts, waren de vrienden van James. Ze waren bijna allemaal faunaten. Dat zijn tovenaars die veranderen in een dier dat het beste bij hun past. Peter Pippeling veranderde in een rat, Sirius Zwarts in een hond, James Potter in een hert. Ze gaven elkaar ook bijnamen, Peter heette: Wormstaart, Remus: Maanling Sirus: Sluipvoet en James: Gaffel. Ze veranderden in faunaten als Remus in een weerwolf veranderde. Dan konden ze bij Remus zijn, en Remus deed hen dan geen kwaad. Remus ging altijd als hij in een weerwolf veranderde naar de beukwilg en ging hij door een geheime gang naar de Krijsende Krot. Eerst had Remus allemaal smoesjes verzonnen, om naar de Krijsende Krot te gaan. Later kwamen Sirius, James en Peter er toch achter.

Toen ze van Zweinstein af gingen verraadde Peter de Potters. En gaf de schuld aan Sirius. Hij sneed zijn wijsvinger af en veranderde in Schurfie, de rat van Ron. Zo leek het net alsof Sirius en Peter hadden gevochten en Peter om het leven was gekomen. Dat was niet waar want Sirius had met Peter gevochten en Sirius heeft ook niet Lily en James verraden, Peter is ook niet omgekomen in de strijd. Sirius kreeg levenslang en belande in Azkaban, de tovenaarsgevangenis bewaakt door Dementors. Remus werd leraar van Zweinstein, toen Sirius ontsnapte uit Azkaban. Dat deed hij uit bezorgdheid, voor Harry. Hij zag namelijk een plaatje in de Ochtendprofeet, van de Wemels in Egypyte. Schurfie (Peter Pippeling) zag hij op de schouder van Ron. Hij was bang dat Peter Harry iets zou aandoen. Maar iedereen dacht juist dat Sirius ontsnapte om hem te doden.

Het Duistere Teken
Het Duistere Teken is de teken van Voldemort. Het ziet er zo uit: Een groene reusachtige schedel met een slang uit zijn mond dat is bedoelt als tong. Deze tatoeage hebben alle Dooddoeners (volgelingen van Voldemort) het zijn een soort tatoeages omdat het er nooit meer af kan. Neem nou bijvoorbeeld professor Sneep. Hij was een Dooddoener, maar is nu gewoon leraar Toverdranken. Hij heeft nu nog steeds het Duistere Teken op zijn arm. Het is net zoiets als het litteken van Harry. Alleen Harry's litteken geeft ook aan wanneer Voldemort zich blij voelt, boos, verdrietig (ook al is Voldemort dat nooit, verdrietig).

De stichters van Zweinstein
In Zweinstein zijn 4 afdelingen: Griffoendor, Zwadderich, Huffelpuf en Ravenklauw. Die afdelingen zijn vernoemd naar de stichters van Zweinstein: Griffoendor naar: Goderic Griffoendor, Zwadderich naar: Zalazar Zwadderich, Huffelpuf naar: Helga Huffelpuf en Ravanklauw naar: Rowena Ravenklauw. Harry is familie van Goderic Griffoendor.

Expecto Patronum
Expecto Patronum is een spreuk om een Patronus op te roepen. De Patronus werkt tegen de Dementors. Het verjaagt ze. Harry's Patronus is een hert. Weet je hoe dat komt? De Patronus wordt een dier dat het beste bij de tovenaar past. Harry lijkt heel erg op zijn vader. Zijn vader was in het geheim een faunaat. Hij was een hert. Harry heeft dus eigenlijk, dat zijn hert zijn Patronus is, te danken aan zijn vader. Harry heeft de Patronus geleerd van Remus in zijn 3e jaar op Zweinstein.

Welke boeken komen er nog meer?
Er zijn nu al 5 van de 7 boeken verschenen. De volgende boek gaat Harry Potter en de Halfbloed Prins heten. De titel van de zevende boek heeft J.K. Rowling nog niet bekendgemaakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

J.K.Rowling heeft al de titel van het zevende boek bekend gemaakt het heet namelijk:
Harry Potter en de Relieken van de dood


14 jaar geleden

J.

J.

Hele goede spreekbeurt, ik herken er veel van terug!
Ga zo door!

Toedels

17 jaar geleden

B.

B.

ik vind dat jij goed geinformeert is en dat zeer goed . het zou erg zijn als er iemand niks wist over harry potter.ik zelf ben een hele grote fan van harry potter .ik ken alle boeken al van buitenen ik lees ze nog altijd dolgraag.ik ben zelf ook een expert in harry potter .hier kan ik alleen maar goeie commentaarop geven.

groetjes
benjamin

17 jaar geleden

J.

J.

ze hebben nog een nieuw boek namelijk cursed child

5 jaar geleden

A.

A.

<div>Er is allang een deel 6 en 7. Er is zelfs al een deel 8. </div>

5 jaar geleden

E.

E.

<div>Slechste spreekbeurt ever!!! De namen zijn al laaaaang bekend, en er is een deel 8. </div>

5 jaar geleden

A.

A.

de echte sukkels zijn jullie want je snapt toch wel dat deze informatie wat langer geleden opschreven is dus denk de volgende keer na voordat je wat typt!!!

4 jaar geleden