Handhaving monarchie

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 5e klas vwo | 588 woorden
  • 30 april 2010
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Leve de Koningin!

In Nederland kennen we een constitutionele monarchie, een staat waarin de macht van de vorst door een grondwet bepaald is. In Nederland houdt de constitutionele monarchie in dat het staatshoofd, koningin Beatrix, nauwelijks macht heeft. Zij heeft bijvoorbeeld de macht om wetten goed of af te keuren. Deze beslissing maakt ze echter niet alleen. Eigenlijk beslist ze helemaal niets, bij elke beslissing die betrekking heeft op het regeren van het land wordt de koningin zodanig geadviseerd door experts, dat ze alleen nog maar haar handtekening hoeft te zetten. Toch is de koningin is heel belangrijk voor ons land, de koningin zet ons land op de kaart.

Tegenstanders van de monarchie in ons land zeggen: de koningin heeft niets te zeggen, de democratisch gekozen adviseurs wel. De koningin is overbodig, dus de adviseurs kunnen haar taak beter over nemen. Maar niets is minder waar, dankzij de koningin heeft Nederland, ondanks dat het maar een klein landje is, toch veel bekendheid in en invloed op de rest van de wereld. In China kennen ze de koningin, in de Verenigde Staten kennen ze de koningin, zelf in Australië en in Egypte kennen ze koningin Beatrix, maar als je in diezelfde landen gaat vragen wie de president van bijvoorbeeld Duitsland is, zullen ze het waarschijnlijk niet weten. Omdat Nederland een koninghuis heeft, dat in andere landen ‘Koninklijke bezigheden’ verricht, kennen staatshoofden en inwoners van andere landen de koningin, en daarmee kennen ze ook Nederland. Dit levert ons grote voordelen op. Stel er breekt een oorlog uit, dan kan Nederland op bescherming rekenen van een aantal landen waar de koningin op bezoek gaat, omdat ze een band heeft met die mensen. Maar als we een president zouden hebben, die een ambtstermijn heeft, zullen er waarschijnlijk geen banden ontstaan tussen die mensen, na een jaar of vier is er dan toch weer een nieuwe president.


Behalve dat de koningin ons op de kaart zet, is er nog een enorm voordeel aan ons koningshuis. Denk: Koninginnedag, Prinsjesdag, de gouden koets, de oranje tribunes bij sportwedstrijden, juist ja, het gevoel één natie, één volk te zijn. Het koningshuis zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen met onze landgenoten, met het EK-voetbal, zit menig Nederlander in zijn oranje outfit voor de tv ‘ons’ land aan te moedigen, op Koninginnedag gaat iedereen in het oranje gekleed vieren dat we een koningin hebben. Dankzij de koningin van Oranje voelen we ons verbonden met onze landgenoten.

Dan zijn er nog tegenstanders die vinden dat er in een democratie alleen maar plaats is voor een gekozen staatshoofd. Uiteraard hoort er bij een democratisch land een gekozen staatshoofd, maar de koningin heeft nauwelijks macht! De koningin hoeft alleen maar te onderteken wat de adviseurs haar voorleggen, voor de rest hoeft ze niets te doen als ons land op de kaart zetten. In dit land hebben we een gekozen (weliswaar op dit moment demissionaire) premier die wel wat te zeggen heeft, die wel macht heeft, Jan-Peter Balkenende. Dus dit land is dus wel degelijk een democratie.

Ik vind dat de tegenstanders van de monarchie geen argumenten hebben die op kunnen tegen het feit dat onze koningin Nederland op de kaart zet en hierdoor op hulp en steun van andere landen kan rekenen. Het koningshuis mag dan wel soms negatief in de publiciteit komen, maar onthoud, elk lid van het koningshuis is ook maar een mens, en die mensen zorgen ervoor dat Nederland, dat kleine landje, bekend is bij haast elk land in de wereld. Dus de monarchie gehandhaafd moet worden!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.