Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

GHB

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vmbo | 621 woorden
  • 20 september 2002
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 6
28 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

GHB Wat is het GHB (Gamma-hydroxy-butyraat) is een stof die ooit gebruikt werd als narcosemiddel bij operaties en als middel tegen slapeloosheid. Vanwege de bijwerkingen wordt het nu niet meer gebruikt. GHB valt in Nederland onder de wet op de geneesmiddelenvoorziening. Het is een niet geregistreerd middel. Dat betekend dat er geen toepassing voor het middel is. Op illigale verkoop staan zware straffen. GHB wordt illegaal verkocht als poeder of als een helder, zoutsmakend drankje. GHB zit dan in kleine flesjes. Aangezien GHB illegaal geproduceerd wordt, weet je nooit hoeveel GHB er in een flesje zit. GHB is geen liquid XTC. Met XTC heeft GHB niks te maken, ook al wordt het wel als zodanig verkocht.

GHB Wat doet het GHB begint na 15-30 minuten te werken en werkt ongeveer 3 uur. Het effect dat GHB heeft kan per individu sterk verschillen. De dosis komt uiterst nauw en is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de gebruiker en zijn/haar gevoeligheid. Voor je het weet heb je teveel. Een dosis bij volwassenen ligt meestal tussen de 0,5 en 1,5 gram. GHB heeft een verdovende werking op het centrale zenuwstelsel. Bij 0,5 tot 1,5 gram raak je in een alcoholachtige roes. Je wordt vrolijk, kalm en ontspannen. Angsten en remmingen verdwijnen, je wordt praterig en raakt opgewonden. Er zijn soms ook onaangename effecten. Gebruikers noemen: duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, een slap gevoel in de spieren krijgen, zich suf voelen, geheugenverlies en overvallen worden door een onbedwingbare slaap. Bij 2 gram kan een zeer diepe slaap optreden waaruit de gebruiker gedurende enkele uren moeilijk te wekken is. Bij meer dan 2 gram kan een overdosis optreden waarbij je bewusteloos raakt en ernstige ademhalingsproblemen kunt krijgen.

GHB Kans op verslaving De kans op verslaving is niet erg groot. In de Verenigde Staten zijn enkele gevallen gemeld. Psychische afhankelijkheid kan in sommige gevallen optreden. Ook kan er bij regelmatige gebruikers sprake zijn van tolerantieontwikkeling. De effecten van GHB worden dan iets minder gevoeld. Verder kunnen onthoudingsverschijnselen zoals slapeloosheid, angst en beven optreden.

GHB Overige risico´s Het belangrijkste risico is het risico van een overdosis. Een overdosis kan makkelijk ontstaan omdat er maar heel weinig verschil zit tussen de hoeveelheid GHB die het gewenste effect oplevert en de hoeveelheid die een overdosis veroorzaakt. Het doseren van GHB gaat regelmatig mis omdat de dosis zo moeilijk vast te stellen is. De ene keer zit er meer GHB in een flesje of poeder dan een andere keer. Dat wil zeggen dat de ene keer een slokje voldoende is voor een prettig effect, terwijl een andere keer zo'n zelfde slokje een overdosis kan zijn met het risico van bewusteloosheid. En raakt iemand bewusteloos, dan kan het wel 4 tot 5 uur duren voor deze weer wakker te krijgen is. Het kan ook zijn, dat men ernstige ademhalingsstoornissen krijgt of dat iemand zijn braaksel inslikt waardoor hij kan stikken. De dosering komt dus heel erg nauw. De reactie op GHB verschilt heel erg per individu. Je weet dus nooit hoe iemand erop zal reageren. De combinatie GHB met alcohol of andere kalmerende middelen vergroot de kans op een overdosis. De kans om in slaap te vallen en bewusteloos te raken neemt bij de combinatie van GHB met alcohol sterk toe. Omdat GHB vloeibaar is kan het onopgemerkt (bv. in een drankje) worden toegediend. Er is een aantal incidenten bekend (zoals aangiftes van verkrachting) die te maken zouden hebben met GHB. Echt harde bewijzen ontbreken veelal. GHB heeft een sterke zoutsmaak. Dat merk je nogal snel. Een zoet- of een mix drankje, kan de zoutige smaak mogelijk verdoezelen. Er is nog niets bekend over de risico's van GHB na langdurig gebruik. Mensen met hart- en vaatziekten, epilepsie, bloeddrukafwijkingen en andere ziekten moeten geen GHB gebruiken.

GHB Hoe risico´s te verminderen <?b> GHB kan leiden tot een overdosis. Het kan zijn dat je iemand kent die GHB gebruikt. In een gesprek kun je proberen te bereiken dat er op een zo veilig mogelijke manier gebruikt wordt. Dat kan als de gebruiker: Zorgt dat hij goed geïnformeerd is over het product dat hij koopt. Nooit meer dan een heel klein slokje uit een flesje of ampul neemt (of een ½ tot ¾ gram poeder). Daarna moet de gebruiker temminste 30 minuten wachten. Als hij wil bijnemen omdat het niet genoeg is moet hij in ieder geval minder nemen dan de eerste keer. Tenslotte zit het GHB nog in zijn bloed en kan hij als hij bijneemt zomaar te veel krijgen. Niet nog een keer neemt als hij het effect voelt, want dan kun je knock-out gaan. Niet eet als hij in slaap dreigt te vallen. Als iemand bewusteloos raakt en overgeeft wat hij net gegeten heeft kan hij in zijn braaksel stikken. Als de gebruiker in slaap dreigt te vallen, moet hij zorgen dat hij in beweging blijft. GHB NOOIT combineert met alcohol of kalmeringsmiddelen. Na GHB-gebruik moet de gebruiker minstens 5 uur wachten voor hij alcohol gaat drinken. Heeft hij alcohol gedronken en wil hij GHB gebruiken, dan moet hij bedenken dat het lichaam 1½ uur nodig heeft om een glas alcohol af te breken. Na 5 glazen alcohol moet hij minstens 7½ uur wachten voordat hij GHB kan nemen. GHB nooit gebruikt als hij alleen is, en aan anderen vertelt dat hij gebruikt heeft zodat ze op hem kunnen letten. Nooit aan het verkeer deelneemt onder invloed van GHB. Zijn reactie en coördinatie vermogen zijn na inname nog enige uren verstoord. Als hij/zij uitgaat, zijn/haar drankje niet onbeheerd laat staan, tenzij er iemand anders is om er op te letten. Goed op zijn eigen lichaam let. Dat is nog altijd de beste graadmeter om te ontdekken welke dosis prettige gevolgen heeft en welke niet. Als iemand bewusteloos raakt, leg hem dan op zijn zij met het hoofd iets achterover. Dat vermindert de kans op stikken. Haal direct medische hulp (bel 112)

REACTIES

P.

P.

Beste O_Girly,

Bedankt voor je uitstekende werkstuk. Ik ben op zoek naar GHB in Rotterdam maar ben niet bekend in de drugs/partyscene. Waar zou ik dit kunnen vinden/kopen?

Bij voorbaat dank!
Groetjes,
Paul.

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.