Geweld op televisie

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 5e klas havo | 1436 woorden
  • 11 december 2002
  • 105 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
105 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Voorwoord:

Ik doe mijn spreekbeurt over geweld op televisie. Ik begin met een inleiding, daarna geef ik mijn stelling. Dan geef ik mijn argumenten voor, en dan mijn argumenten tegen, met weerlegging. Dan vertel ik een over een mogelijke oplossing van het probleem. Als laatst geef ik een samenvatting. Inleiding:

Er is veel gedebatteerd of geweld nu geen of wel invloed heeft op kinderen als ze een programma kijken waar veel geweld in voorkomt. De NOS heeft een kijk- en luisteronderzoek uitgevoerd onder 520 ouders in Nederland. Daaruit blijkt dat 65% van de ouders vreest dat hun kinderen televisiegeweld imiteren. Daarnaast is meer dan tweederde van de ouders bang dat kinderen door tv-geweld agressiever worden in de omgang met andere mensen. De beste manier om negatieve gevolgen van televisiegeweld tegen te gaan is natuurlijk de uitzending van dit soort programma’s te beperken. Geweldfilms zijn best goedkoop gemaakt en zijn verzekerd van een groot publiek. Daarom zullen ze altijd blijven bestaan. In Nederland bestaan op dit moment twee wettelijke regelingen om kinderen te beschermen tegen negatieve effecten van televisieprogramma’s. In de eerste plaats is er de Wet op de Nederlandse Filmkeuring. (De kijkwijzer). Die zullen jullie allemaal wel kennen. Voordat een programma begint komt er te staan voor wie deze film geschikt is, en wat er in voorkomt. Als waarschuwing. Als tweede is er een Mediawet. Die bepaalt dat met een label van 12 jaar en ouder niet voor 8 uur ’s avonds mag uitgezonden worden, en een label van 16 niet voor 9 uur ’s avonds mag worden uitgezonden. Ik vind dat er toch nog teveel geweld is op tv. Er kan nog teveel geweld worden blootgesteld aan kinderen. En de films die worden uitgezonden na 9 uur, zijn te grof. Daarom is mijn stelling: Stelling: Ik vind dat er minder geweldfilms moeten worden uitgezonden, en de films die op tv komen moeten minder grof zijn. Argumenten voor mijn stelling:

1. Geweldfilms vragen om moeilijkheden. Mensen zijn snel beïnvloed door een film. Niet iedereen maar wel mensen die er erg gevoelig voor zijn. Ook kinderen zijn snel beïnvloedbaar. Jonge kinderen kennen het verschil tussen werkelijkheid en fictie niet. Hun helden, de Power Rangers bijvoorbeeld, worden beloond als ze een vijand verslagen hebben. Een kind dat dat helemaal geweldig vindt gaat dat op het schoolplein uitproberen. Daardoor komen de moeilijkheden. 2. De actie- en thrillerfilms zijn tegenwoordig zo goed gemaakt dat, en zo gewelddadig dat mensen ze graag zien. Maar er zijn mensen die er te beïnvloedbaar voor zijn. Het blijft niet bij steken of schieten, maar mensen in ventilators gooien, en met een drilboor dood drillen is tegenwoordig een trend. Het moet zo grof gaan dat het veel mensen trekt. Geen enkele film is hetzelfde meer. De ene is nog grover dan de ander. Dit is heel slecht voor de samenleving. In andere spreekbeurten hebben we gehoord dat er veel zinloos geweld is. Dit komt onder andere door het grote geweld op tv. Het geweld is een voorbeeld. Mensen gaan het uitproberen. 3. Op heel veel zenders zijn actiefilms te zien ’s avonds. Er gaat geen avond voorbij of er is wel weer een actiefilm uitgezonden. Mensen willen wel eens wat anders zien dan actie. Er zijn veel actiefilm liefhebbers, maar ook veel mensen houden van komedies of romantische drama’s. Zo’n soort film wordt steeds minder uitgezonden. Er is al veel ellende in de wereld. Veel mensen hebben dan geen behoefte aan nog wat actie, nog wat meer bloederige beelden. Argumenten tegen mijn stelling met weerlegging:

1. Vooral jongeren willen actiefilms graag zien. Nou zul je zeggen dat ze zo te halen zijn in de videotheek, maar dat wordt bemoeilijkt door strenge controle. Mensen die in de videotheek werken zijn verplicht om een legitimatie te vragen. Hetzelfde als bij sigaretten en alcohol. Doen ze dit niet, dan krijgen ze een grote geldboete. Ook in de bioscoop wordt een legitimatie gevraagd. Ben je geen 16 jaar of ouder, en je wilt een actiefilm zien, dan kom je er niet in. 2. Er zijn mensen die geweldfilms graag zien. Maar zij doen er niets mee. Ze vinden het ‘mooi’ om het zo maar te zeggen. Zij zouden het jammer vinden als de actiefilms verminderd worden. Als er nu wel films worden uitgezonden, in ieder geval na half 9, die niet zo grof zijn als de meeste, is dit beter voor de samenleving. Natuurlijk is geweld verkeerd, maar ik kan er niet onderuit, ik vind ze zelf ook leuk om te zien. En ik denk dat er wel meer mensen hier graag actiefilms zien. Maar we moeten er rekening mee houden dat er mensen zijn die er agressief van worden. Misschien ben jij daar dan wel de dupe van. Of misschien denk je er niet gevoelig voor te zijn, maar ben je het wel. 3. Kinderen kunnen ’s avonds de minder grove geweldfilms ook zien. Een knokpartij kan hen ook beïnvloeden. Maar omdat veel jongere kinderen ’s avonds vroeg naar bed gaan, en de films pas na 8 uur komen, kan dit worden vermeden. Ik vind ook dat het grotendeels aan de verantwoordelijkheid van de ouders ligt wat de kinderen mogen zien en wat niet. Vaak kijken de ouders met de jonge kinderen mee. Ze kunnen altijd wegzappen, of geweldfilms verbieden. Het moet geleerd worden dat geweld fout is, en dat ze het niet mogen zien. Oplossing:

Er is nog een goed middel gevonden om het geweld op tv te verminderen. In Amerika en Canada is de v-chip ingeschakeld. Dat is een apparaatje in de tv die geprogrammeerd kan worden. Als een programma met 6 sterren wordt aangegeven (die 6 sterren staan voor het geweld), en de v-chip is geprogrammeerd op 6 sterren of hoger, zal de chip het programma niet toelaten. Maar die chip’s kosten geld en tijd. De aansluiting moet betaald worden. En of mensen daar nou op zitten te wachten? Ik denk dat de chip geen succes zal hebben. Kinderen weten snel hoe die werkt, dus dat zal geen effect hebben. Een veel beter oplossing zou zijn dat ouders en kinderen voorlichting krijgen over het kijkgedrag. De ouders hebben een hele grote verantwoordelijkheid bij wat kinderen zien. Het beste is om met hun kind mee te kijken. En als het te grof wordt, wegzappen. Ouders willen hun kinderen goed opvoeden, dus ze moeten streng zijn bij wat kun kinderen zien. Ook zouden er regels moeten komen over wat een zender mag uitzenden. Er zullen altijd grove films blijven bestaan, maar ik vind dat er iets aan gedaan moet worden door regels die de overheid maakt. Er zijn nog geen specifieke regels voor zender, alleen de tijdafspraken. Als de media zich aanpast, zouden er veel minder problemen zijn. En dat is heel goed voor de samenleving. Samenvatting:

Mijn stelling is: Ik vind dat er minder geweldfilms moeten worden uitgezonden, en de films die op tv komen moeten minder grof zijn.

Mijn argumenten voor mijn stelling waren:

1. Kinderen kennen het verschil tussen werkelijkheid en fictie niet. Ze gaan het na doen. 2. De films zijn zo bloederig, en zo grof dat oudere die er gevoelig voor zijn het ook kunnen gaan uitproberen. Het is een voorbeeld voor hun. 3. Mensen hebben behoefte aan komedies of romantische films. Er veel geweld in de wereld. Ze willen geen geweld meer zien.

Mijn argumenten tegen mijn stelling met weerlegging waren:

1. Het is misschien gemakkelijk een actievideo te halen in de videotheek, maar dat is niet zo. In de bioscoop en videotheek wordt naar je legitimatie gevraagd. Geen geschikte leeftijd, geen film. 2. Mensen die juist wel graag actiefilms zien, en niet gevoelig zijn zullen de vermindering niet leuk vinden. Maar omdat ze er zelf wel eens de dupe van kunnen zijn, zal die gedachte snel veranderen. Ze moeten er rekening mee houden dat er ook andere mensen zijn die er wel agressief van worden. 3. Kinderen kunnen een minder grove actiefilm ’s avonds ook gewoon zien. Maar omdat de films later op de avond uitgezonden worden, kan dat vermeden worden. Ook ouders hebben een hele grote verantwoordelijkheid.

Oplossing:

De oplossing zou zijn dat de media zich aanpast en dan ouders en kinderen voorlichting krijgen op hun kijkgedrag. Als er nou eens echte strenge regels komen over de geweldfilms, zou dat voor minder problemen zorgen. En dat is veel beter voor de samenleving.

Extra
Een 13-jarige Amerikaanse jongen is 30 Januari 2002 met tweede- en derdegraads brandwonden in een ziekenhuis beland na het imiteren van een stunt uit een MTV-programma. Een 14-jarig vriendje is opgepakt omdat hij het jongetje in brand stak. Beide tieners probeerden een stunt na te doen uit het programma Jackass. Daarin stak een man in een brandwerend pak, behangen met steaks, zichzelf in brand.

REACTIES

E.

E.

Misschien beetje een rare vraag, maar weet iemand een site waar je dat kan vinden over de mediawet?
Ik heb namelijk nog een andere bron nodig....

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.