Geesten

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas havo | 2618 woorden
  • 5 november 2004
  • 339 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
339 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

Spreekbeurt Nederlands, geesten.

We gaan het hebben over geesten en een aantal dingen die daar mee te maken hebben, zoals; paranormaal, verhalen van bekende geesten, aura’s en spookdieren. We hebben het onderwerp gekozen omdat we het interessant vonden om er meer over te weten en omdat we dachten dat het een onderwerp is waar veel mensen niet zoveel van afweten en het dus wel interessant is om er wat over te vertellen. We hebben voor informatie vooral gebruik gemaakt van het internet, een boek uit de bibliotheek (geesten van Corona Gidsen) en we zijn langs geweest bij de ouders van Germa van den Boom die veel te maken hebben gehad met paranormale mensen. Wij zelf weten niet echt of geesten wel echt bestaan want er zijn niet echt duidelijke bewijzen voor. Veel foto’s van geesten zijn fake. We hebben wel een plaatje van een geest, dit is een van de bekendste geesten foto’s van de hele wereld.

Wat zijn geesten eigenlijk? Iedereen heeft een geest, het is je “IK“. Je hebt 2 lichamen je stoffelijke lichaam en je geestelijk lichaam. Als we dood gaan gaat alleen het lichaam dood. Je geest (je ik) gaat dan uit het lichaam maar je bent dus eigenlijk niet echt dood want je geest leeft nog steeds. Sommige mensen kunnen niet accepteren dat ze dood zijn en willen deze wereld maar niet verlaten dit kan om allerlei redenen zijn. Misschien dat ze heel jong dood zijn gegaan of nog geen afschijt kunnen nemen. De meeste geesten zijn goed maar er zijn ook slechte geesten. Of ze goed of slecht zijn licht eraan hoe ze het leven met hun stoffelijke lichaam hebben ervaart. Slechte geesten kun je ook wel demonen noemen. Er zijn verschillende soorten geesten, we noemen er 3 en vertellen daar wat over en welke kenmerken ze hebben. Klopgeesten -> Klopgeesten bestaan al eeuwenlang. In 530 na Christus werd er in het Romeinse rijk al melding gedaan van klopgeesten. De kenmerken van een klopgeest zijn meestal vreemde geluiden zoals
Geklop, getik of voetstappen. Ook kunnen voorwerpen opeens van plaats veranderen, bewegen of verdwijnen. Meestal loopt het klopgeestgebeuren uit tot een vernieling van de huisraad. In vreemde gevallen kan het ook zijn dat er spullen overdreven netjes in een rijtje in de huiskamer staan. Een van de meest voorkomende verschijnselen als een klopgeest bezig is, zijn extreme temperatuursveranderingen. De temperatuur kan met 35 graden dalen. Veel mensen die getuigen zijn van klopgeesten zeggen ook dat ze het opeens koud kregen. Geen wonder dus als de temperatuur ineens onder de -20 graden is. Orbs -> Het is niet zeker of de Orbs wel tot de geesten behoren. Een orb is een licht bolletje energie. Vaak bevatten ze een gezicht, symbool of een getal. Ook zijn ze verschillend van kleur zijn. Een Orb is een ziel. Ze zijn altijd rond van vorm. Er zijn veel foto’s van Orbs, maar van ongeveer 98% van die foto’s is zeker dat de licht cirkels zijn ontstaan door stof op de lens. We laten een paar foto’s zien zodat het duidelijk is hoe een Orb er ongeveer uit moet zien. Menselijke geesten -> Dit zijn geesten van mensen die nog niet willen accepteren dat ze overleden zijn, en nog bij hun familie willen blijven of nog een doel in het leven hadden en die graag waar willen maken. Het kan ook zijn dat ze nog blijven om wraak te nemen op iemand. Als ze hebben geaccepteerd dat ze dood zijn, of hun doel hebben bereikt verdwijnen deze geesten meestal. Het kan ook zijn dat ze niet vrijwillig willen verdwijnen en toch kwade bedoelingen hebben, dan moet er een deskundige aan te pas komen om ze te laten verdwijnen. Diegene vult dan de ruimte waarin de klopgeest zich bevind met zijn of haar energie. Door al die energie gaat de geest zich zo plat mogelijk maken, maar dat helpt hem niet, vervolgens schuift diegene hem met die energie naar buiten.

Paranormaal. Heel veel mensen vragen zich af of geesten nou echt bestaan of niet. Niemand kan daar echt een antwoord op geven, want er zijn geen duidelijke bewijzen. We hebben aan een aantal mensen gevraagd of ze erin geloofde en 32% van die mensen geloofde er wel in en 68% van die mensen niet. Wij denken dat het een beetje hetzelfde is als het geloof, dat je zelf moet weten wat je denkt. Er zijn wel mensen die beweren dat ze geesten kunnen zien en contact met ze kunnen leggen. Deze mensen worden paranormaal benoemd. Misschien hebben jullie wel eens van Germa van den Boom gehoord, dat is een meisje dat zo’n 20 jaar geleden is ontvoerd en vermoedelijk ook is vermoord. Ik ken haar ouders en die hebben in die tijd heel veel met paranormale mensen te maken gehad en boden hulp aan om te vertellen wat hun ervaring was met die mensen. Ze vertelden dat er heel veel paranormalen mensen waren die zeiden dat ze contacten hadden met geesten die vertelden waar Germa was. Ze hadden niet veel vertrouwen in die mensen omdat er geen 2 keer hetzelfde verhaal werd verteld. Ook vertelden ze dat veel mensen heel begrip vol waren en ook eerlijk; dan zeiden ze dat ze het niet wisten. Maar er waren ook mensen bij die met de vreemdste verhalen kwamen. Wat heel veel indruk op hun heeft gemaakt was een man die bijna alles van germa wist. Zo kon ie precies vertellen hoe haar kamer eruit zag en welke medicijnen ze gebruikte, terwijl ze er zeker van zijn dat deze man germa nog nooit had gezien laat staan haar kamer. Toen ik ze vroeg, of ze geloofde dat die mensen echt een extra gaven hebben zeiden ze dat ze wel geloofde dat er mensen waren die die gaven hadden. Dat kwam vooral door die man die alles precies wist te vertellen. Maar ze dachten ook dat sommige maar wat verzonnen, omdat ze af en toe van die vreemde verhalen hadden. We hebben een aantal kranten artikels gehad van de ouders van Germa. We hebben de belangrijkste uitspraken en stukjes op een blad geknipt. Hieruit bleek ook dat de politie bij elke zaak weer heel veel met Paragnosten te maken krijgt en het vertrouwen hierin is verloren. Omdat bijna geen een voorspelling heeft geholpen bij het oplossen van de zaak. Paranormale mensen kunnen heel veel doen met hun extra gaven. Zowel positief als negatief. Ze kunnen bijvoorbeeld mensen beter maken en als mensen blij zijn nemen ze dat snel over. Maar ook als mensen verdrietig of boos zijn nemen ze dat gevoel ook snel over. Als paranormale mensen andere mensen beter willen maken, kost hen dat veel kracht. Ze moeten dat ook leren, jongen mensen die paranormaal zijn kunnen niet meteen iemand beter maken, dan worden ze zelf heel moe en zwak. Vaak maken ze mensen beter door gebruik te maken van je aura.

De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Aura’s. Een aura is een natuurlijk energieveld dat zich in 3 lagen om het lichaam heen vormt. je kunt er in zien hoe mensen zijn, hoe ze zich voelen of en waar ze pijn hebben kortom heel veel info. De aura zegt dus heel veel over hoe die persoon is. Ook verdriet dat nog niet helemaal verwerkt is kan je in de aura terug vinden. De buitenste laag kan zich op 1/2 meter van het lichaam bevinden. De binnenste laag is het belangrijkste. Deze bevindt zich ongeveer 2-10 cm van het lichaam en bij kleinere lichaamsdelen (vingers, handen) nog nauwer zo'n 1/2 tot 3 cm. Aura´s bestaan uit heel veel kleuren. Hier zijn enkele plaatjes van aura’s. Iedere aura is anders, er zijn nooit 2 dezelfde aura’s. Elke kleur heeft een eigen betekenis. En licht en donker maakt verschil tussen goed en slecht; licht is goed en donker is slecht. Elke kleur heeft zijn eigen betekenis. Omdat er heel veel aura kleuren zijn noemen we de belangrijkste en de betekenis erbij. Rood -> is de kleur van, Genegenheid, energie, moed, warmte, lichamelijke kracht, temperament, hartstocht, materialisme, onoverwinnelijkheid, wilskracht, aardgebonden, onveiligheid, bezitsdrang, en dierlijkheid. Oranje ->De kleur van ambitie en doorzettingsvermogen. Iemand met oranje in zijn aura zal zelf-expressie belangrijk vinden. Oranje heeft betrekking tot originele gedachten. Artistiek en creatieve vaardigheden kunnen uiteindelijk worden afgestemd door deze kleur te dragen. Blauw -> gaat gepaard met gevoeligheid en verbondenheid. Het is de kleur
van eerlijkheid, trouw, kalmte en vriendschap. Groen -> is de kleur van Betrokkenheid, groei, verandering, overgave, rust en liefde. Ook is er bij deze kleur vaak sprake van eigen dunk. Grijs -> besluiteloosheid, ziekte, neerslachtigheid, gebrek aan ambitie, onzekerheid, twijfel, angst, onrust en domheid. Grijs is dus geen positieve kleur. Geel -> Spontaniteit, intellect en verstand, organisatie talent, ego, sociale vaardigheden en originaliteit. Geel is ook de kleur van de glimlach. Wit ->Reinheid, maagdelijkheid, waarheid, steunt het Licht, ontspanning. Wit is heel erg positief. Bruin -> betekend niet zoveel goeds egoïsme, liefdeloosheid, aardegebonden, afhankelijkheid, ziekte, en vernietiging. Zwart -> Zwart is geen kleur, het duidt op een volkomen afwezigheid van kleur en licht aan, en duidt op een tegengestelde toestand van geestelijk inzicht.

Ook de plaats van de kleuren is heel belangrijk. Zo kan je zien of de kenmerken van de kleur zijn hoe je tegen andere doet of hoe je denkt. Je aura kleur rechts van je: optredend naar buiten,dus hoe je je laat zien aan andere mensen, hoe je bent. Je aura kleur links van je: je innerlijk beleving
Je aura kleur boven je: Intuïtie & spiritualiteit.

ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

Je aura veranderd wanneer je evalueert , groeit in je bewustzijn, of tijdelijk met je zelf wordt geconfronteerd. In de Sovjet Unie is in de jaren 60 veel onderzoek gedaan naar de aura, sindsdien wordt aura onderzoek wereldwijd gedaan. Er wordt ook over de hele wereld onderzoek gedaan of geesten nou bestaan of niet. Er zijn veel geest verhalen bekend. We noemen een aantal van die verhalen en een korte samenvatting daarvan. Een van de bekendste is die van de vliegende Hollander. Het verhaal gaat zo: Op een dag in de 17e eeuw komt het schip “De Billa” in een zware storm terecht. De kapitein wil niet uitwijken omdat hij perse naar de Sargassozee wil. Maar het schip strand. De enige overlevende is de kapitein. Maar na een paar dagen merkt de kapitein dat het schip weer vaart, en dat een onzichtbare bemanning zich aan boord bevind. De kapitein van het spookschip beveelt koers te zetten naar de Sargassozee. Hij schijnt ongeluk en verderf aan ieder schip dat hij tegenkomt te brengen. Er zijn verschillende boeken en strips over de vliegende Hollander. De naam “de vliegende Hollander”, in het engels The flying dutchman, klopt eigenlijk niet. Want flying betekent zowel vliegend als vluchtend, dus eigenlijk had het de vluchtende Hollander moeten heten, aangezien schepen niet kunnen vliegen. DE GEZICHTEN VAN BELMEZ
in 1971, in het Spaanse dorpje Belmez, ontdekte Maria Gomez Peireira iets vreemds in haar keuken. Op een van haar tegels was een gezicht van een verdrietig mens afgebeeld, wat er eerder nog nooit was geweest. Maria had er geen verklaring voor hoe het gezicht op die tegel kwam. Zes dagen later, nadat maria de tegel had vernietigd, verscheen er weer een gezicht op een tegel. Nadat dit een paar keer was gebeurt, liet de familie Peireira het huis onderzoeken. Het bleek dat er onder het huis een oude begraafplaats was. Steeds meer gezichten verschenen, steeds sneller, en uiteindelijk zijn de familie Peireira verhuist. Men zegt dat de mensen onschuldig zijn gestorven, en dat de gezichten daarom altijd verdrietig kijken. CAMLONGON CASTLE
Er gaat een verhaal dat er een vrouw spookt in het Camlongon castle. Men heeft een aantal dingen over het kasteel onderzocht en ze zijn er achter gekomen dat er ooit een vrouw naar dat kasteel is gevlucht, omdat ze uitgehuwelijkt werd, maar op iemand anders verliefd was. Helaas werd ze uiteindelijk toch gedwongen om met de man te trouwen, maar voordat de bruiloft heeft kunnen plaatsvinden, heeft ze zich uit het raam gegooid. Men zegt dat op de plaats waar ze viel, nooit meer gras heeft kunnen groeien. wagen 42. In 1963 werd in Nagayo de 1e Japanse Grand Prix verreden na de 2e WO. Een van de favoriete was Massao Asano, die startnummer 42 droeg. Tijdens de race verloor hij de macht over het stuur en kreeg een dodelijk ongeluk. Het Japans voor getal 42 is Shi ni wat sterven betekend. Vanaf dat moment werd er in de race wereld geen getal 42 gedragen, maar in de Grand Prix het jaar daarop namen baanofficials waar dat een raceauto met het nummer 42, 8 keer voorbij kwam. Verschuivende doodskisten. In 1808 werd het familiegraf van een mevrouw Goddard gekocht door een familie van plantage-eigenaren. Ze begroeven daar 2 dochters. Toen in 1812 het graf weer geopend werd om de vader van de 2 dochters die net als 1 van die dochters zelfmoord had gepleegd te begraven lagen alle loden kisten kris kras door elkaar en waren ze allemaal geopend behalve die van mevrouw Goddard. Bij de 2 volgende begrafenissen lagen weer alle kisten door elkaar. In 1819 werden alle kisten verzegeld. Nadat er geluiden in de tombe werden vernomen werd het graf weer bloot gelegd. Ook nu waren de kisten weer geopende en lagen ze door elkaar op die van mevrouw Goddard na. Van braak was geen spoor te bekennen.

Je aura veranderd wanneer je evalueert , groeit in je bewustzijn, of tijdelijk met je zelf wordt geconfronteerd. In de Sovjet Unie is in de jaren 60 veel onderzoek gedaan naar de aura, sindsdien wordt aura onderzoek wereldwijd gedaan. Er wordt ook over de hele wereld onderzoek gedaan of geesten nou bestaan of niet. Er zijn veel geest verhalen bekend. We noemen een aantal van die verhalen en een korte samenvatting daarvan. Een van de bekendste is die van de vliegende Hollander. Het verhaal gaat zo: Op een dag in de 17e eeuw komt het schip “De Billa” in een zware storm terecht. De kapitein wil niet uitwijken omdat hij perse naar de Sargassozee wil. Maar het schip strand. De enige overlevende is de kapitein. Maar na een paar dagen merkt de kapitein dat het schip weer vaart, en dat een onzichtbare bemanning zich aan boord bevind. De kapitein van het spookschip beveelt koers te zetten naar de Sargassozee. Hij schijnt ongeluk en verderf aan ieder schip dat hij tegenkomt te brengen. Er zijn verschillende boeken en strips over de vliegende Hollander. De naam “de vliegende Hollander”, in het engels The flying dutchman, klopt eigenlijk niet. Want flying betekent zowel vliegend als vluchtend, dus eigenlijk had het de vluchtende Hollander moeten heten, aangezien schepen niet kunnen vliegen. DE GEZICHTEN VAN BELMEZ
in 1971, in het Spaanse dorpje Belmez, ontdekte Maria Gomez Peireira iets vreemds in haar keuken. Op een van haar tegels was een gezicht van een verdrietig mens afgebeeld, wat er eerder nog nooit was geweest. Maria had er geen verklaring voor hoe het gezicht op die tegel kwam. Zes dagen later, nadat maria de tegel had vernietigd, verscheen er weer een gezicht op een tegel. Nadat dit een paar keer was gebeurt, liet de familie Peireira het huis onderzoeken. Het bleek dat er onder het huis een oude begraafplaats was. Steeds meer gezichten verschenen, steeds sneller, en uiteindelijk zijn de familie Peireira verhuist. Men zegt dat de mensen onschuldig zijn gestorven, en dat de gezichten daarom altijd verdrietig kijken. CAMLONGON CASTLE
Er gaat een verhaal dat er een vrouw spookt in het Camlongon castle. Men heeft een aantal dingen over het kasteel onderzocht en ze zijn er achter gekomen dat er ooit een vrouw naar dat kasteel is gevlucht, omdat ze uitgehuwelijkt werd, maar op iemand anders verliefd was. Helaas werd ze uiteindelijk toch gedwongen om met de man te trouwen, maar voordat de bruiloft heeft kunnen plaatsvinden, heeft ze zich uit het raam gegooid. Men zegt dat op de plaats waar ze viel, nooit meer gras heeft kunnen groeien. wagen 42. In 1963 werd in Nagayo de 1e Japanse Grand Prix verreden na de 2e WO. Een van de favoriete was Massao Asano, die startnummer 42 droeg. Tijdens de race verloor hij de macht over het stuur en kreeg een dodelijk ongeluk. Het Japans voor getal 42 is Shi ni wat sterven betekend. Vanaf dat moment werd er in de race wereld geen getal 42 gedragen, maar in de Grand Prix het jaar daarop namen baanofficials waar dat een raceauto met het nummer 42, 8 keer voorbij kwam. Verschuivende doodskisten. In 1808 werd het familiegraf van een mevrouw Goddard gekocht door een familie van plantage-eigenaren. Ze begroeven daar 2 dochters. Toen in 1812 het graf weer geopend werd om de vader van de 2 dochters die net als 1 van die dochters zelfmoord had gepleegd te begraven lagen alle loden kisten kris kras door elkaar en waren ze allemaal geopend behalve die van mevrouw Goddard. Bij de 2 volgende begrafenissen lagen weer alle kisten door elkaar. In 1819 werden alle kisten verzegeld. Nadat er geluiden in de tombe werden vernomen werd het graf weer bloot gelegd. Ook nu waren de kisten weer geopende en lagen ze door elkaar op die van mevrouw Goddard na. Van braak was geen spoor te bekennen.

Spookdieren. Bij veel geestverschijningen spelen dieren een grote rol. Elke dier heeft zijn eigen betekenis. Witte vogels worden vaak gezien als teken voor liefde en Vrede, maar soms zijn ze een voorteken van de dood. Spookachtige witte vogels zijn al vaak waargenomen boven het bed van een stervende. Soms worden ze gezien door de stervende zelf maar soms ook door familie van de stervende. Witte vogels schijnen altijd een sterfgeval aan te kondigen binnen het gezin. Ook uilen zijn een voorteken van de dood maar dan binnen de hele familie. Uilen verschijnen in het venster van een huis en verdwijnen op mysterieuze wijze. De meeste waargenomen dierlijke spoken zijn de zwarte honden. Zij zijn het teken van kwaad. Ook deze honden zouden een sterfgeval aankondigen. Wie deze honden ziet raakt vaak ook gewond. In de middeleeuwen in Europa was het juist gebruikelijk om een hond op het kerkhof te begraven ter bescherming van de zielen van de doden. Ook katten worden vaak waargenomen. Deze betekenen niks slechts. Vaak is het een overleden kat van de bewoner van het huis of van een van de vorige bewoners. En omdat die kat erg gehecht was aan het huis, loopt hij er nog regelmatig rond. Ook ratten in de tempel van Karai Ma hebben een hele speciale betekenis. Karai Ma is de Godin van een kaste beroepsdichters. In de tempel van die Godin wemelt het er van de ratten. Er wordt geloofd dat als waarneer een dichter van die kaste sterft hij terugkeert als rat in die tempel. Al die ratten zouden dus eigenlijk overleden dichters zijn.

Video Als laatste willen we nog een stukje video laten zien. Het is een stukje dat gaat over geestverschijningen. Het is natuurlijk wel nagemaakt, maar wel gebaseerd op hoe het in het echt ook is. We hopen dat jullie zo een beeld van geesten krijgen. Omdat het een film is zijn dit wel slechte geesten, omdat een film natuurlijk spannend of eng moet zijn. Maar er zijn ook goede geesten.

Onze conclusie is dat er geen goed bewijs is of geesten nou wel of niet bestaan. Het is meer iets dat je moet geloven. We vonden het leuk om te doen omdat we het onderwerp zelf mochten kiezen, alleen was het wel moeilijk om hier veel informatie over te vinden. We zijn veel meer te weten gekomen over het onderwerp en we hopen dat jullie ook wat meer te weten zijn gekomen over geesten enzo. Zijn er nog vragen?

REACTIES

F.

F.

Ik vond dit werkstuk heel erg leerzaam.
Ikzelf geloof ook in geesten alleen wist er niet zoveel van.Maar hierdoor heb ik veel geleerd over onder andere: Ora's,soorten geesten en dierlijke geesten.Ik vond het heeeel erg goed! :D

17 jaar geleden

L.

L.

Wow mooi werkstuk!
erg leerzaam!
ook heel erg veel informatie

Xxx Lieselotte :)

11 jaar geleden

N.

N.

ik vind dit heel leerzaam!ik heb het zelf ook wel een beetje en daarom wou ik hier mijn werkstuk over doen,en ik kreeg een zeer goed! een 10 dus dankje!!!

11 jaar geleden

K.

K.

wel een mooi verhaal ik heb het zelf ook maar ik denk er over na om het weg te laten halen.Het is nog al eng...

11 jaar geleden

M.

M.

Hoi.
Ik hou mijn spreekbeurt ook over geesten. En ik ben heel blij met dit want ik heb er veel info over uit kunnen halen. Nu aleen nog maar hopen op een goed punt! -x- Manon

10 jaar geleden

R.

R.

maar wel een mooi verslag.

10 jaar geleden

N.

N.

Hoi,
ik voel de aanwezigheid van,en zie, geesten van verre familieleden van mijn ouders.
alleen,veel kinderen in mijn klas geloven het niet,ddus ga ik mijn werkstuk erover doen.
ik hou wel van dit soort dingen,boven natuurlijke dngen vooral.
Bijvoorbeeld weerwolven,vampiers en spoken.
LET OP! spoken zijn iets heel anders dan geesten,geesten zijn zielen van mensen en spoken enge ondode verznsels ! xxxxx nikki

9 jaar geleden

N.

N.

Ik vond dit ook zeer goed ik maak er nu ook een spreekbeurt over en haal er dus zeer veel info uit bedankt ! Maar ik zou graag willen vragen of u de link van het video zou willen zetten dan kan ik het ook aan mijn klasgenoten laten zien alvast bedankt !! xxNarshou

9 jaar geleden

G.

G.

OMFG,geesten zijn eng,maar ik na aap dit allemaal van dit spreekbeurt,Bedankt X

9 jaar geleden

B.

B.

Ik word er beng van, maar het is wel leerzaam.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.