ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Doof zijn is niet stomAls je doof ben ben je absoluut niet stom. Je bent gewoon een man of vrouw of kind tiener of bejaart. Je krijgt misschien wel een hele leuke vriend of vriendin maar 1 ding is gewoon anders als je met elkaar gaat praten doe je dat op een andere manier. Die manier heet gebarentaal. ieder land heeft een andere taal dus ook een ander gebarentaal. Je kan gebaren doen met bijvoorbeeld lettertje voor lettertje maar ook door echt gebaren te maken.

ook heeft gebarentaal zijn eigen dialecten.

Het Nederlandse handalfabet

Het handalfabet is iets heel kleins als je gebarentaal in het algemeen ziet. Het Nederlandse handalfabet heeft voor bijna alles wel een gebaar.In Nederland zijn we eigenlijk al gewend aan dove mensen, maar toch ook niet. Dat komt doordat als iemand niet luistert, bijvoorbeeld iemand 'he dove' gaat roepen maar als je echt doof ben is dat natuurlijk heel anders.De geschiedenis van het handalfabetNiemand weet waar het handalfabet eigenlijk vandaan komt. We weten dat het uit kloosters komt. Vroeger mocht je sommige dingen helemaal niet zeggen vanwege dat god je anders naar de hel zou sturen enzo. Daardoor hadden de monnikken en nonnen bedacht we gaan het niet hardop zeggen maar we doen het in een taal want bijna niemand snapt. Het gebarentaal. Later toen er dove kinderen werden geboren moesten zij het wel vertellen dat ze een taal hadden bedacht dat dove gewoon met ons konden comminuceren. Het handalfabet.

De allereerste onderwijzer die een dove les deed was: Pedro Ponce de Leon. Hij is ook degene waarvan we denken dat die het gebarentaal heeft verzonnen. Hij kwam in 1760 in contact met 2 dove meisjes. Hij vond dat deze mensen een beter leven verdienden en gaf hen les. Hij begon een schooltje in zijn huis in parijs. Dat schooltje bestaat nog steeds en is het oudste schooltje van de werled die mensen les geeft in gebarentaal.Dit was mijn spreekbeurt.
REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.