Freddy Heineken

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 5e klas havo | 1354 woorden
  • 10 november 2004
  • 84 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 84 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Ik wil jullie graag vertellen over Freddy Heineken. Eerst zal ik even kort wat vertellen over het bedrijf voor Freddy Heineken in het bedrijf stapte.

Voor de tweede wereld oorlog was er een behoorlijke daling in de consumptie van bier, dit leidde tot een fikse daling van het aantal brouwerijen in Nederland, van 560 in 1870 tot 80 in 1947.
Na de tweede wereldoorlog richt Heineken zich weer op een plaats in de thuismarkt.
In 1968 nam Heineken Amstel bier over door een grote groei van concurrentie in de biermarkt. Door de overname van Amstel ontstond er als gevolg een tweemerkenbeleid, dat inhoud dat Amstel zijn naam behoudt maar onder leiding staat van Heineken.

Heineken wilde ook uitgroeien tot drankenconcern en nam daarom Vrumona over dat op nationaal gebied was gespecialiseerd in vruchtensappen.
Vanaf de jaren zeventig word de biermarkt gekenmerkt door een grote groei van concurrentie en Heineken veranderd daardoor een aantal dingen in het bedrijf, onder andere de naam die voortaan luidde "Mensen maken Heineken".
Na de oorlog toen Heineken zich weer wou stabiliseren op de markt kwam Freddy Heineken in het bedrijf. Bierbrouwer Freddy Heineken is een van de meest succesvolle ondernemers van Nederland geweest en ook de rijkste, hij had naar schatting een vermogen van ongeveer 4,5 miljard euro.
Voor zijn dood, op 3 januari 2002 in zijn huis in Katwijk, was hij zeer verzwakt door een aantal tia’s, dat zijn een soort van hersenbloedingen. Daar is hij trouwens niet aan gestorven.
Hij overleed op 79 jarige leeftijd aan een lichte longontsteking dat misschien ook kwam omdat hij heel zijn leven enorm veel rookte.
Ik zal nu wat vertellen over zijn levensverloop.
Freddy Heineken werd geboren op 4 november 1923. In 1942 toen Freddy Heineken 18 jaar werd trad hij in dienst van de brouwerij van de familie. De directie was niet erg onder de indruk van zijn capaciteiten en maakte hem na 5 jaar verkoop manager in de Verenigde Staten, een land waar Heineken maar heel weinig verkocht.
Freddy Heineken heeft dat altijd gezien als een poging dat Heineken hem niks waard vond en hem maar naar een ver land stuurde. Maar Freddy Heineken heeft in de Verenigde Staten echter heel veel geleerd en na zijn eerste jaar verkocht hij al 22000 dozen bier, dat was 260% meer dan dat Heineken het jaar ervoor had verkocht. Verder heeft hij in de Verenigde Staten ook zijn vrouw leren kennen, Lucille Cummins, waar hij in 1948 mee trouwde.

Dat zelfde jaar kwam Freddy terug naar Nederland.
Aangekomen in Nederland maakte de directie hem verkoop manager van Noord-Holland.
Freddy Heineken heeft in die tijd ook een visie gehad voor het bedrijf om het minderheidsbelang van zijn vader voor het bedrijf groter te willen maken. Dat deed hij door de brouwerij uit te bouwen tot een beleggingsmaatschappij, de Heineken Belegging- en Beheersmaatschappij. Zo kocht Freddy Heineken elke keer kleine stukjes van het bedrijf op door middel met leningen bij pensioenfondsen, aandelen te kopen.
Deze strategie die hij voor ogen had was bijna gedwarsboomd toen in Heineken in 1952 Amstel wou overnemen. Maar Freddy had de raad van commissarissen en de directie zo ver gekregen dat het niet doorging.
In 1954 had Freddy Heineken uit eindelijk de meerderheid van de aandelen en kreeg hij meer macht in het bedrijf en zette hij een succes volle reclamecampagne op.
Zestien jaar later in 1968 zorgde hij er toch nog voor dat Amstel werd overgenomen.
Hij veranderde ook het etiket van Heineken, hij gaf het de kleur groen omdat het volgens hem een chique, krachtige en betrouwbare uitstraling had.
Zijn aanpak sloeg aan en in 1971 werd hij dan uiteindelijk voorzitter. Onder zijn leiding is Heineken ook uitgegroeid tot een internationaal bedrijf.
Freddy Heineken zat er wel mee dat hij nooit een diploma heeft gehaald. Hij heeft zich in zijn verblijf in de Verenigde Staten wel ingeschreven bij de universiteit van Colombia maar heeft er nooit een tentamen gehaald.
Freddy Heineken vond het heel belangrijk dat hij alles in zijn bedrijf zelf onder controle kon houden, elk nieuw flesje, etiket of welk idee ook moest eerst aan Freddy worden voorgelegd.
Hij zei altijd tegen zijn personeel; ‘doe geen gekke dingen, want mijn naam staat op het etiket’.
Freddy Heineken hechte ook heel veel aandacht aan de mening van het publiek. Hij ging daarvoor vaak op avonden uit om zich tussen het uitgaanspubliek te mengen om het gedrag van gewone mensen te bestuderen.
Op woensdag 9 november 1983 veranderde Freddy’s leven definitief. Hij wordt samen met zijn chauffeur ontvoerd door vijf Amsterdamse mannen uit de criminele onderwereld. De ontvoering vindt 3 weken plaats in een loods in het Westelijke havengebied. De ontvoerders die eisen een bedrag van 15 miljoen euro. De vijf mannen worden uiteindelijk gepakt en kregen een gevangenisstraf. Van het losgeld is 12 miljoen euro terug gevonden in plastic vaten en de andere 3 miljoen euro is nooit terug gevonden.
Na deze gebeurtenis heeft Freddy Heineken zich vier lijfwachten omringd. Hij vond dat niet prettig maar wel noodzakelijk.
Opmerkelijk was dat Freddy Heineken vliegangst had maar niet bang was voor de dood. Daar duidde zijn kettingroken ook op, hij heeft ongeveer wel 10 miljoen sigaretten in zijn leven gerookt.
Nu hij dood is neemt zijn dochter Charlene het bedrijf over. Eigenlijk zou dat pas gebeuren in april nadat Freddy Heineken 61 jaar in het bedrijf zou vertrekken bij de brouwerij.
In zijn vrije tijd hield Freddy zich vooral bezig op zijn enorme jacht of in zijn tweede huis in Zuid-Frankrijk. Verder was hij een componist en een reclameman. Hij heeft in zijn leven 2 cd’s gecomponeerd. Het muziek genre dat hij vooral maakte kwam overeen met zijn goede vriend Frank Sinatra.
Verder was Freddy Heineken ook kunstschilder en fotograaf, maar voor allereerst was hij reclameman. Zoals dat de kratten eerst geel waren was voor hem een idee dat ze zo goed genoeg opvallen. De lachende e’s en de vette h’s en n’s in het heinekenlogo waren zijn idee.
Onder de kleurstelling en het logo van Heineken-bier had hij altijd het laatste woord, onder het motto: het is mijn naam, dus ik heb er ook het meeste gevoel mee.
Freddy Heineken was ook een grote autoliefhebber en was gek op auto’s. Hij bezat ze daarom dan ook in alle soorten en maten. De kleine auto’s die hij had waren onder andere een fiat 600 en een Buggy, die Buggy heeft hij zelf ook altijd zijn raarste autootje gevonden want hij kan hem dwars parkeren, we kunnen hem vergelijken met een Smart.
Hij had een grote collectie aan Jaguars, Rolls Royces en Bentleys, merken die zijn aanzien vertegenwoordigden.
Hij had ook een Ferrari die hij niet echt voor eigen gebruik had maar meer om eens in de zoveel keer bij prins Bernard langs te gaan, die een ferrari-fanaat was, om stukje met hem te gaan rijden.
Hij zat overigens nooit zelf achter het stuur van een van zijn auto’s, hij werd altijd door zijn chauffeur weg gebracht omdat hij het niet verantwoordelijk vond dat als hij zelf reed en iemand aan reed dat hij er dan niet goed aan deed en mensen hem ernaar verwezen dat hij in zijn brouwerij vast een pilsje gedronken zou hebben.
Hij werd altijd vervoerd in zijn Cadillac Fleetwood, gevolgd door een Mercedes uit de C-klasse waar zijn vier lijfwachten in zaten. De chauffeur van Freddy Heineken die bij de ontvoering aanwezig was is trouwens vervangen door een grotere chauffeur voor meer veiligheid voor Freddy.
Freddy Heineken had ook een gulle kant. Iedere twee jaar worden de Heineken wetenschaps- en kunstprijzen uitgereikt. Verder heeft hij prijzen voor geneeskunde, biochemie, geschiedenis en milieu, die elk een prijsbedrag hebben van 165.000 euro. Freddy Heineken heeft een van de Heinekenprijzen vernoemd naar hem zelf en dat is de prijs voor de biochemie omdat zijn vader een chemicus was.
En het uitreiken van deze prijzen laat hij over aan de Koninklijke Nederlandse Academie van Wettenschappen.
Uit alles kun je concluderen dat Freddy Heineken veel heeft gedaan voor de brouwerij. Hij heeft er een wereldbedrijf van gemaakt dat over de hele wereld bekend is. Ook heeft hij er voor gezorgd dat alles van de brouwerij weer in de familie is. Hij heeft zijn dochter en zijn vijf kleinkinderen iets moois achtergelaten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

freddy is koud gevonden net zoals hij het lekker vond PEACE hij was de beste net zoals jij :$:$ (K)

17 jaar geleden

H.

H.

hoeveel blz heeft dit boek?

8 jaar geleden