Facebook

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • vwo | 1403 woorden
  • 4 oktober 2016
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
36 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Spreekbeurt Facebook
Facebook is een online, gratis sociaalnetwerksite. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Menlo Park, Californië, Verenigde Staten.
Nadat je een account hebt aangemaakt kunnen gebruikers een persoonlijk profiel aanmaken, vrienden toevoegen, berichten versturen, statussen plaatsen, foto's posten, video's delen en nog veel meer. Ook kunnen gebruikers van verschillende groepen lid worden en hun vrienden indelen in groepen, zoals Vrienden van het werk of Goede vrienden
Geschiedenis
-Ontstaan:
Facebook is aangemaakt op 4 februari 2004. Mark Zuckerberg is medeoprichter en nu algemeen directeur. Eerst konden alleen studenten van het Harvard college lid worden. Later konden ook allerlei andere studenten van Universiteiten lid worden. In 2006 werd Facebook helemaal openbaar iedereen die ouder was dan 13 kon een account aanmaken.
In 2006 draaide het bedrijf heel goed het was inmiddels dus openbaar gemaakt en met al 12 miljoen actieve leden was er best wel wat belangstelling voor. Waaronder het grote bedrijf Yahoo wat op dit moment niet zo lekker loopt. Er was een voorstel om 1 miljard euro te bieden. Maar later verlaagde Yahoo het bod naar 800 miljoen en ging de deal niet door.
-groei:
Het aantal gebruikers begon pas echt te groeien na 2007 en zelfs nu groeit het nog als maar door. Een van de grootste pieken was in 2008 toen steeg het met 600.000 nieuwe gebruikers per dag! In 2009 had Facebook meer dan 200 miljoen actieve(gebruikers die elke week checken).In 2010 had het al een half miljard actieve gebruikers. Dat is ongeveer 7% van de wereld. En sindsdien is het nog steeds veel gegroeid maar dat waren de hoogtepunten. -updates en nieuwe toevoegingen:
Tussen al die tijd heeft Facebook veel nieuwe toepassingen toegevoegd als voorbeeld de vele spelletjes die je kan spelen dat hete het API project zo konden uitgevers hun game uitbrengen op facebook maar facebook kreeg dan wel een bepaald deel van de winst die ze maakten. de meeste spelletjes die te vinden zijn op facebook zijn van de uitgevers Zynga en  Playfish.
In 2009 kwam de update met de mogelijkheid om te liken.
Mark Zuckerberg
Mark zuckerberg is medeoprichter en nu dus algemeen directeur van Facebook. Hij heeft Facebook gemaakt samen met Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz, Sean Parker en Chris Hughes. Hij is geboren white Plains New York. Hij staat op nummer 14 van de rijkste mensen van de wereld. Hij kwam op het idee om Facebook te maken omdat hij wist dat er vraag naar was om dingen met elkaar te delen en veel met elkaar in contact te komen. Dat was ook altijd de gedachte van Mark hij had nooit de gedachte “hoe kan ik zoveel mogelijk geld verdienen.” Hij dacht altijd “eerst massa dan kassa.” Hij vond het belangrijk dat hij mensen kon helpen met Facebook en dat hij mensen in contact kon brengen.

 

 

 

 

 

 

 

Voor en nadelen van Facebook
- Voordelen
- Een groot voordeel is dat je altijd op de hoogte bent het is zelfs bewezen dan 60% van alle vergeten verjaardagen niet worden vergeten door de melding van Facebook
- Het ontmoeten en terug vinden van oude vrienden als je lang een iemand niet hebt gezien dan kijk je gewoon even op zijn Facebook en zie je hoe hij is veranderd en kun je als je wil contact met hem opnemen.
- Gratis, het is dus een gratis site je kan alles doen en je hoeft er niet voor te betalen. Gratis spelletjes, gratis chatten, en nog veel meer.
- De bereikbaarheid je kan iedereen bereiken. (je moet hem wel als vriend hebben) je kan met ze chatten als ze ver weg zijn. En als er iets is gebeurd ergens vind je het altijd wel ergens op Facebook
- Nadelen
- Privacy. Je kan natuurlijk instellen dat je iemand als vriend moet hebben om jouw profiel te kunnen zien. Maar er zijn allemaal trucjes voor waardoor je dat heel makkelijk kan vermijden. denk aan het feest in Haren waar het toen helemaal uit de hand is gelopen doordat 1 iemand het had gedeeld en zo was het ging bijna heel Nederland over, zo krachtig is Facebook.
- Een ander nadeel is dat je e-mail compleet volloopt met e-mails van Facebook. Voor al het kleins versturen ze al een mailtje en dat gaat gewoon soms te ver.

 

De Economie van Facebook
Een ander project was het Beacon project, door dit project is facebook heel rijk geworden. over dat project zijn nog steeds mensen boos want ze vinden het privacy schending wat het Beacon project inhoud is Facebook slaat alle gegevens op die de gebruikers invoeren op servers in een eigen beheer. Deze gegevens worden gecombineerd in één grote database met alle informatie van adverteerders of sites waarmee Facebook samenwerkt.
Tegen betaling kan Facebook aan een adverteerder uit de database een paar speciaal geselecteerde groep van Facebookaccounts aanbieden. Voor een nog betere klanten kan de adverteerder eventueel de gegevens aanvullen met het geven van eigen gegevens zoals koopgeschiedenis van gebruiker of bekeken items. Deze accounts krijgen de advertentie op hun Facebookpagina te zien.
Verder wordt geld verdiend met advertenties die op pagina’s van een grote groep gebruikers worden geplaatst, advertenties die naast zoekopdrachten worden getoond, advertenties waarvoor Facebook een beloning krijgt als een product wordt verkocht en er word geld verdient als nep geld of cadeaus in de games van Facebook worden gekocht.
Voor geld kan een persoonlijk bericht worden gestuurd naar iemand die geen vriend is. Ook voor geld wordt een bericht ‘promoted’ en blijft deze langer zichtbaar voor vrienden.
Hoe vaak een bericht verschijnt in de Tijdlijn van vrienden hangt af van de populariteit van het bericht. Door te betalen kan een bericht toch onder de aandacht gebracht worden van alle vrienden.
Facebook verdient ook geld als gebruikers van andere sites via Facebook inloggen.
 

 

 

 

 

 

 

 

Functies
Maar wat kun je nu precies allemaal als je een account aanmaakt
Omslagfoto en profielfoto
Je kan je eigen Omslagfoto instellen en je profielfoto, de profielfoto zit linksboven in de omslagfoto.

 

Nieuwsoverzicht
Hier gebeurt bijna alles. als jij een pagina leuk vind of als je vrienden hebt toegevoegd krijg jij hier alles te zien wat ze posten of als er een evenement is waar veel van jouw vrienden naartoe gaan krijg je dat daar vermeldt. Eigenlijk alle activiteiten van jouw leuk gevonden pagina’s of vrienden worden erop vermeldt.
Tijdlijn
De tijdlijn is eigenlijk een persoonlijk nieuwsoverzicht alles wat jij gepost of gedeeld hebt komt daar op te staan zoals dat je je profielfoto hebt veranderd of dat je een spelletje speelt op Facebook en je hebt levens nodig.
Berichten
Leden kunnen elkaar berichten zenden, als een soort e-mail. En er is ook nog bijgekomen dat je kan videochatten zoals skype
Leuk vinden
Een gebruiker kan aangeven dat hij iets "leuk" vindt (ook bekend als "liken"). Als het geen vrolijk bericht is, betekent het zoiets als interessant. En bij een normaal bericht betekent het gewoon leuk! Anderen kunnen zien wie het "leuk" vonden..
Pagina
Het woord Pagina heeft op Facebook een speciale betekenis. Pagina's zijn voor bedrijven, merken en organisaties zodat ze hun verslagen kunnen delen en met mensen kunnen communiceren. Eerst kon je alleen met de hulp van Facebook een pagina maken nu kan iedereen een Pagina maken. De beheerder van de Pagina kan vervolgens rollen geven aan andere mensen om te helpen met het beheer.

 

 

Slot
- Facebook is opgericht in 4 februari 2004
- Mark Zuckerberg is medeoprichter en nu algemeen directeur.
- Het API project geeft de mogelijkheid om spelletjes te spelen op Facebook.
- Mark Zuckerberg heeft samen met Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz, Sean Parker en Chris Hughes facebook opgericht
- De bereikbaarheid op Facebook is enorm
- De Privacy is een groot nadeel van Facebook
- Het Beacon project is de grote geldbron geweest voor Facebook
- En er zijn heel veel Functies als je een Facebook account aanmaakt zoals je kan je eigen pagina maken. En je kan op je nieuwsoverzicht kijken als je vrienden nog iets leuks hebben gedaan
Ik hoop dat jullie hebben genoten van mijn spreekbeurt, het was best veel informatie en hij was volgens mij best wel lang maar ik hoop dat jullie het alsnog konden waarderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

REACTIES

D.

D.

goed hoor

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.