Euro

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas havo | 594 woorden
  • 18 april 2001
  • 173 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
173 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De EURO wordt over ??? dagen ingevoerd. De euro is vanaf 1 januari 2002 het wettige betaalmiddel in twaalf landen Deze landen zijn: België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Griekenland. De koers van de Euro staat vast op 2,20371 gulden en deze zal ook niet veranderen.

Op dit moment heb je alleen te maken met de euro via je bank. Vanaf 1 januari 2002 wordt de Euro in omloop gebracht.

De belangrijkste reden van de invoering van de EURO is dat er een einde moet komen aan de schommelende wisselkoersen tussen de Europese landen. Dit is namelijk nadelig voor de handel tussen de Europese landen. Een ander voordeel is dat het gebruikersgebied heel groot is. Zo kunnen ze concurreren met andere valuta zoals de dollar en de yen.

De invoering van de Euro kost in totaal ongeveer 6 miljard gulden. De kosten worden bijvoorbeeld gemaakt voor het veranderen van administratie-en computersystemen, voor de ombouw van geldautomaten, parkeermeters en andere automaten. Ook de voorlichting van het volk kost geld! Deze 6 miljard gulden is eerst een grote investering, maar dat komt op lange termijn wel weer goed!

In de twaalf Euro landen worden alle biljetten hetzelfde. De munten zijn per land verschillend. Er is één Europese kant en de andere kant is van het land zelf. Op alle Nederlandse munten staat koningin Beatrix. De biljetten zijn ontworpen door de Oostenrijker Robert Kalina. De Euromunten zijn aan de Europese zijde ontworpen door de Belg Luc Luycx en de Nederlandse kant door Bruno Ninaber van Eyben.

Het kan voorkomen dat in Nederland een euromunt komt met één Europese zijde en een Portugese zijde. Deze munt is dan in Nederland ook een geldig betaalmiddel.

In dit boekje staan alle munten en biljetten.

In Nederland zijn op dit moment ruim 350 miljoen bankbiljetten van de gulden en ongeveer 3 miljard guldenmunten. Deze moeten tussen 1 januari en 28 januari 2002 vervangen zijn door de Euro. Aangezien er in europa meer dan 40 miljard munten en meer dan 9 miljard biljetten vervangen moeten worden is dit een hele klus. Voor de 40 miljard munten moeten ook weer 40 miljard Euro’s terug komen, voor de biljetten geld hetzelfde.

De distributie van de bankbiljetten en de munten word gedaan door de Nederlandse Bank. De euromunten worden geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Hier zijn ze al vanaf 1998 mee bezig om op tijd alle 3 miljard Nederlandse munten te vervangen. De biljetten worden gedrukt door Johan Enschedé in Haarlem.

Een aantal belangrijke data zijn: 1 juli 2001:

Vanaf nu zijn alle winkels verplicht dubbele bedragen op het artikel te zetten. In Euro en in de Gulden.

December 2001: De banken worden bevoorraad met euromunten en met biljetten. De bevolking kan tegen inlevering van een waardebon een gratis “kennismakingssetje”euromunten afhalen bij de bank.

1 januari 2002: Vanaf deze dag worden in alle Eurolanden de euro’s in omloop gebracht. De bijnaam van deze dag is E-day. Dat een afkorting van Euro day. Vanaf 1 januari tot 28 januari kun je betalen met de euro en de gulden. NA 28 januari is de gulden een onwettig betaalmiddel.

Op 28 januari stoppen de winkeliers ook met het vermelden van de prijzen in Guldens.

Dit wil je ook lezen:

Tot 1 april 2002 kun je gratis je guldens op je bankrekening zetten of ze omwisselen voor euro’s.

Op de vraag of de euro de plaats van de dollar gaat innemen, kun je nu nog niets zeggen. Dat hangt namelijk af of de euro populair wordt in andere landen. De euro is nu al tamelijk populair omdat er op veel financiële markten mee wordt gehandeld.

Ik heb ook nog een paar foldertjes over de euro.

info by www.euro.nl

REACTIES

J.

J.

Goeies spreekbeurt

21 jaar geleden

B.

B.

tof, ik had een 8.3 ervoor. bedankt. stuur nog maar wat werk van jou!!!!!!!!!
BAS

21 jaar geleden

B.

B.

goed stuk

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.