Drugs

Beoordeling 3.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas havo | 1237 woorden
  • 23 maart 2010
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 3.1
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Drugs

Wat zijn drugs
Drugs zijn stoffen die je kunt roken, slikken, snuiven of spuiten.
En waarna je deze hebt ingenomen op welke manier dan ook je stemming verandert.
Bij de meeste drugs wordt je stemming versterkt.
Dus als je vrolijk bent wordt je nog vrolijker. als je boos bent wordt je zelfs kwaad of voel jij je erg down.

Verdovende middelen:
Alcohol:
Alcohol heeft een verdovende werking. Je kunt bijv. moeilijker rechtuit lopen en je reageert trager. Alcohol is een soort vergif. De lever breekt het met niet-giftige bestandsdelen af. Als je teveel drinkt kan de lever dit niet meer aan. Als je regelmatig veel drinkt dan kunnen je lever, maag, zenuwstelsel, spieren, hart en hersenen eronder lijden.
Drank gebruik kan ook gevaarlijk zijn voor de medemens. Als je hebt gedronken en achter het stuur gaat zitten kunnen er gauw ongelukken ontstaan. Het duurt 1 ½ uur voordat 1 glas alcohol is uitgewerkt. Alcohol zorgt voor de meeste schade dan alle andere soorten drugs bij elkaar.

Opiaten:
Dit zijn middelen die een pijnstillende en slaapverwekkende werking hebben.
Je kunt ze op verschillende manieren innemen: spuiten, roken, snuiven en slikken.
Wanneer je een opiaat spuit krijg je een warm gevoel door je hele lichaam. Dit duurt maar een paar minuten. Dit wordt ook wel ‘flash’ genoemd. Daarna raak je in droom- of slaaptoestand. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid. Ze verdoven alles, ook vervelende gevoelens.

Opium:
Opium is een opgedroogde sap van onrijpe papaverbollen. Het kan worden gerookt, geslikt en gespoten. Dit wordt maar door een klein groepje gebruikt

Morfine:
Wordt gemaakt uit opium alleen is het sterker. Het wordt wel door artsen voorgeschreven omdat het een sterk pijnstillende werking heeft. Het wordt dan wel zo kort mogelijk gebruikt om de patiënt niet verslaafd te maken.

Heroïne:
Wordt uit morfine gemaakt en is het sterkste opiaat. Het is een wit, soms ook bruin of grijs, poeder of het zijn lichtbruine korreltjes. Heroïne wordt het meest gebruikt. Er zijn ongeveer 20.000 verslaafde in Nederland. Je bent verslaafd als je het enkele weken geregeld hebt gebruikt. Als je dan stopt krijg je pijnlijke ontwenningsverschijnselen. De kans verslaafd te worden is groot. Je kunt het niet in de hand houden door er in het weekend een beetje te gebruiken. Na een tijdje vinden ze het vaak niet meer lekker, maar kunnen niet zonder.

Bewustzijnveranderende middelen:
Hennep
Marihuana, ook wel wiet genoemd, bestaat uit de gedroogde toppen van de hennepplant.
De hars van de plant wordt ook wel hasj genoemd. Hasj wordt meestal geperst tot plakken. Vroeger was hasj sterker dan wiet, maar nu bestaat er ook nederwiet. Meestal worden marihuana en hasj vermengd met tabak en worden dan opgerookt. Dit wordt ook wel blowen genoemd. ¼ gram hasj of marihuana is genoeg om high van te worden. Hennep versterkt je humeur. Je kunt niet lichamelijk afhankelijk worden. Je kunt wel geestelijk afhankelijk worden dit kan al na enkele dagen. Hasj en marihuana tasten de longen aan. Het bevat veel meer teer dan de zwaarste sigaret.

Tripmiddelen
LSD
LSD is een voorbeeld van een tripmiddel. Het komt voor in pillen en in eetbare stukjes papier. Daarna lijkt het of je een reis maakt naar een andere wereld. Daarom wordt het ook wel de trip genoemd. Een schilderij kan bijv gaan leven. Je bent dan aan het trippen. LSD versterkt gevoelens en waarnemingen. LSD heeft ook het effect dat je herinneringen of dingen die je vergeten bent bij je oproept. Als dat zo is ben je aan het ‘flippen’. Van LSD kun je niet lichamelijk afhankelijk worden.

Paddo’s
Er wordt steeds vaker paddo’s gebruikt. Ze worden ook wel magic mushrooms genoemd. Paddo’s lijken bij gebruik van grote hoeveelheden veel op LSD. Hierbij ga je dan ook een trip maken. Bij hoge doseringen kun je ook een bad trip maken. Bij emotionele mensen of kwetsbare mensen wordt de kans op een psychiatrische ziekte hoger. Als je het vaak gebruik kan je geestelijk afhankelijk verslaafd raken. Ook heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Als je afkickt krijg je geen lichamelijke onthoudingsverschijnselen. Na enkele weken ben je van de paddo’s af.

Stimulerende middelen:
Je hebt ook nog opwekkende middelen. Je wordt hiervan ook actiever. Bijv. door koffie, thee of tabak. Maar bij de echte pepmiddelen gebeurt er meer. Je kunt dan sterk inspannende lichamelijk en geestelijk prestaties leveren en je bent vol zelfvertrouwen.

Pep

Als je pep gebruikt heb je meer zelfvertrouwen en je wordt actiever. Maar pep verminderd je eetlust en omdat je meer energie krijgt door de pep heeft je lichaam ook meer energie nodig. Als vaak pep gebruikt en weinig eet heeft je lichaam niet meer genoeg energie die je normaal door je voeding binnenkrijgt. Daarom gebruikt het lichaam zijn reserves. Dit kan maar voor een tijdje. De pep levert de energie maar het lichaam kan het niet aan. Als je toch doorgaat is dit slecht voor je hart. Als je stopt met het gebruik van pep voel je je lusteloos en uitgeput

Cocaïne
Cocaïne komt van de cocastruik deze wordt verbouwd in sommige Zuid-Amerikaanse landen. Cocaïne werkt maar kort en is duur. Na gebruik voel je je sterk, helder en vol zelfvertrouwen. Er is een groot risico om aan cocaïne verslaafd te raken. Bij langdurig gebruik raakt je lichaam verwaarloosd en uitgeput en je hebt nog maar weinig weerstand. Het kan worden gelikt, gesnoven, gerookt en gespoten. Snuiven is de voornaamste manier. Snuiven kan op ten duur het neustussenschot beschadigen. Cocaïne is geestelijk sterk verslavend.

XTC
XTC heeft ook een bewustzijnveranderend effect. XTC is verkrijgbaar in pillen of capsules in allerlei soorten en vormen. Na 1½ uur is het effect het sterkst. Het pepmiddel werkt 4 tot 8 uur. XTC is een gevoelversterker. Je weet nooit precies wat je koopt, want speed wordt ook onder de naam XTC verkocht. Je kan ook niet weten hoe sterk zo’n pil is. XTC kan op lange termijn schade aanrichten aan de hersenen en de lever.

Verschil tussen soft en harddrugs
Met softdrugs bedoelt men dan producten die minder schadelijk zijn, waarbij er weinig of geen ontwenningsverschijnselen en afhankelijk voorkomen.
meestal gaat het dan over marihuana en hasj.
De term harddrugs slaat op producten die meer kans geven op schade, afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen en die dus gevaarlijker zijn. Zoals heroïne en cocaïne..

Gevolgen van drugs
De gevolgen van drugs zijn erg vernietigend. Door drugs vernietig je jou eigen lichaam de meeste drugs tasten de hersenen aan en je conditie er zijn zelfs drugs die veel verder als dat gaan die tasten dan zelfs je spierweefsel aan.
Dit is niet het enige gevolg van drugs. Er is nog een ding wat drugs als gevolg heeft en dat is dat je door je verslaving zo diep zinkt dat je jou eigen familie kan kwijtraken en dat je de personen die het dichtst bij je staan alleen maar kwijt kan raken door een drug.

Stoppen:
Verslaafd zijn is een soort ziekte. En als je die ziekte wil genezen, heb je hulp nodig. Die hulp kan je krijgen in een centrum of kliniek. Maar lang niet alle verslaafden mensen zoeken hulp, .
Je kan geestelijk of lichamelijk afkicken. Alcohol- of heroïne verslaafden moeten eerst lichamelijk afkicken.
De eerste paar weken protesteert het lijf omdat er geen drugs meer binnen komen. Ze beven, zweten en hebben bijna overal pijn. Geestelijk afkicken betekent dat de verslaafde leert leven zonder drugs te gebruiken en te denken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.