Dromen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas havo | 829 woorden
  • 6 januari 2005
  • 106 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
106 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Dromen Dagdromen, droomprins/droomprinses, toekomstdromen, er bestaan veel verschillende soorten dromen, maar ik ga het hebben over dromen die je ’s nachts kunt hebben. Mijn spreekbeurt gaat over DROMEN. Ik heb het in 5 verschillende punten verdeeld: • Wat zijn dromen? • Waarom droom je? • Slapen • Soorten dromen • Dromen onthouden Wat zijn dromen? Je komt op school en er staat iemand zonder wenkbrauwen. In je droom lijkt het werkelijkheid maar het is onwerkelijk. Het werkelijke komt uit jezelf, het onwerkelijke uit je eigen droomwereld, een wereld die je zelf maakt. In dromen zitten allemaal gevoelens en gedachten, maar ook beelden. Een droom kan ook een soort film zijn, met de dromer als toeschouwer of acteur. Maar wetenschappelijk zijn dromen periodes tijdens je slaap, die je herkent aan snelle oogbewegingen. Je droomt heel sterk in de REM-slaap, maar daar ga ik het straks over hebben. Waarom droom je? Dromen is net zo belangrijk als slapen, het is gewoon een deel van je leven. Door veel mensen wordt dromen gezien als onzin, maar eigenlijk is het heel belangrijk en leerzaam. Je leert in je droom jezelf kennen. Voor mensen die erg veel piekeren of zich vaak down voelen is dromen erg belangrijk.
Slapen Als je slaapt, slaap je in 4 verschillende stadiums: Stadium 1: doezelen
Doezelen is heel licht slapen, veel mensen hebben dan niet eens door dat ze slapen. Je gedachten dwalen af, en je spieren zijn minder gespannen. Stadium 2: lichte slaap
Dit is al iets dieper slapen, en veel mensen vinden dit het begin van je slaap. De spieren worden nog minder gespannen. In dit stadium komen ook wel bedplassen, praten en slaapwandelen voor. Het duurt ongeveer een half uur. Stadium 3: diepe slaap
Dit wordt ook wel de deltaslaap genoemd. Nu is de slaper bijna niet meer wakker te maken en zijn de spieren helemaal ontspannen. Stadium 4: REM-slaap
REM is uitgesproken: rapid eye movements. In dit stadium ga je dromen, en die dromen kan je ook goed onthouden. De dromen zijn in dit stadium heel uitvoerig. Soorten dromen Er zijn veel verschillende soorten dromen, ik ga een paar soorten noemen die veel voorkomen: Voorspellende dromen Het is moeilijk om na te gaan of dromen voorspellend zijn. En daar zullen we ook nooit achter komen. Er zijn wel mensen die zeker weten dat ze een droom hebben gehad die later is uitgekomen. Lucide dromen Bij dit soort dromen weet je dat je droomt, en kun je zelfs bepalen wat je droomt, hoe het afloopt en waarom je het droomt. Probleemoplossende dromen Je bent ontzettend boos op iemand maar omdat je niet wilt dat je vriendschap er aan gaat, doe je maar net of er niks aan de hand is. ’s Nachts droom je dat je geweldig boos op die vriend bent en echt heel erg ruzie maakt. Dit kan je eigen probleem oplossen, het probleem met jezelf. Het gevoel dat je jouw boosheid steeds meer opkropt, kan door een droom verdwijnen.
Inspirerende dromen Je hebt een probleem en het lukt niet om hem op te lossen. Doordat je daar overdag zo mee bezig bent kan het zijn dat je er ’s nachts zelfs over droomt. In die droom kan je dromen over een oplossing, die zelfs zo goed is dat je die gaat gebruiken voor dit probleem. Zo’n droom heet een inspirerende droom. Verwerkingsdromen In dit soort dromen gaat het over een gebeurtenis van een tijdje gelden, zo’n droom kan je helpen om die gebeurtenis te verwerken. Nachtmerries Dit zijn hele bekenden, en de minst leuke dromen. Deze dromen maken veel indruk waardoor je ze goed onthoudt. Je kunt nachtmerries krijgen door een traumatische ervaring, door een ingrijpende gebeurtenis, of door een onverwerkt probleem. Kinderen hebben meestal meer last van nachtmerries. Waardoor dat komt is niet duidelijk. Volwassenen hebben soms ook nachtmerries, dit komt dan meestal door een grote verandering of als diegene onder druk staat. Dromen onthouden Iedereen droomt, iedere nacht, maar niet altijd weet je het nog als je ’s morgens wakker wordt. Mensen die geïnteresseerd zijn in dromen en daar aandacht aan geven kunnen hun dromen beter onthouden. Ook mensen die snel wakker gemaakt worden, in hun REM-slaap, kunnen de dromen beter onthouden dan mensen die rustig uitslapen. Er bestaan tips om een droom te onthouden, ik ga je hier een paar geven: • Je voornemen te gaan dromen en die dan ook te onthouden, als je daar aandacht aan geeft ga je sneller dromen. • Als je wakker wordt kun je opschrijven wat naar boven komt over je droom. Daardoor komt er steeds meer in je op en herinner je snel de droom weer. • ’s Avonds voordat je gaat slapen moet je een half glas water opdrinken en ’s morgens de andere helft. Zelf heb ik dit nog nooit gedaan dus ik ben benieuwd. • Als je wakker wordt kun je stil blijven liggen totdat je droom weer terugkomt. Dis was mijn spreekbeurt, ik hoop dat jullie nou duidelijk is dat dromen niet zinloos is en leerzaam. Hebben jullie nog vragen?

REACTIES

C.

C.

echt een superhandige site, ik ga een spreekbeurt doen over dromen en hier staat al genoeg informatie in denk ik!

13 jaar geleden

Y.

Y.

Super Spreekbeurt joh ik kon er erg veel info uit halen. Ik doe mijn spreekbeurt over slapen en ik heb een hoofdstuk over dromen. maar ja doe je best en veel succes iedereen!!

12 jaar geleden

E.

E.

Niet echt een goede spreekbeurt, weinig informatie

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.