Doping

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 5e klas havo | 379 woorden
  • 11 februari 2002
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
93 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Doping

Richard Virenque, Bruno Roussel, Willy Voet, Joël Chabiron…

Allemaal namen die al eens in verband gebracht zijn met het gebruik van doping. Steeds meer topsporters gebruiken de ‘verboden middelen’ die hen meer kracht geven, waardoor ze tot betere prestaties komen. Dat leek me een goede reden om er eens iets meer over te vertellen…

De eerste verhalen over doping stammen uit de Griekse oudheid. Wanneer iemand erg vermoeid was werd aan vrouwenmelk een stimulerende werking toegevoegd, zodat de vermoeidheid wat minder werd.

Waaraan kun je zien dat iemand doping gebruikt heeft? Allereerst kun je het aantonen door middel van de urine van de gebruiker. Er wordt dan ongeveer 40 milliliter urine in een buisje gedaan en wordt in het laboratorium onderzocht. Je kunt het ook testen door middel van een bloedcontrole. Bovendien treden er na het gebruik van doping vaak bijwerkingen op. Een aantal bijwerkingen zijn: het geelgekleurde oogwit, een slechte adem, opzwelling van de tepels bij mannen, vergroting van de prostaat, de huid kleurt geel, spierkramp en zwelling van de enkels en onderbenen. Het wordt echter moeilijker om het gebruik van doping te controleren, omdat niet alle middelen in de urine of in het bloed te vinden zijn.

Er zijn veel middelen die maar voor bepaalde sporten helpen. Daardoor loop je zelfs het risico dat je door bijwerkingen je maximum verlaagt, waardoor je juist minder presteert.

In heel veel sporten gebruikt men verboden middelen, maar tegenwoordig weten heel veel mensen dat wielrenners het gebruiken, door het dopingschandaal van het afgelopen jaar in de Tour de France. Het UCI (dat is het hoofd van het wielrennen), wil maatregelen treffen tegen het dopinggebruik. De belangrijkste UCI-maatregel is de invoering van gezondheidscontroles. Om de paar maanden worden de wielrenners medisch onderzocht en als er zich belangrijke afwijkingen voordoen, mag de UCI die wielrenners aan de kant zetten. Ik denk dat dit een goede maatregel is, want zo wordt het voor de wielrenners moeilijker om stiekem doping te gebruiken.

Ik wil nog even mijn eigen mening geven. Ik snap dat sporters graag de beste willen zijn, maar als je de beste moet zijn door middel van dopinggebruik denk ik dat je niet goed bezig bent. Je moet het op eigen kracht kunnen, anders is het niet de juiste sport voor jou.

REACTIES

M.

M.

hij was leuk.

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.