Doodstraf

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 770 woorden
  • 7 februari 2002
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
47 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Doodstraf:

Mijn spreekbeurt gaat over de doodstraf. De zwaarste straf die er bestaat. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat het controversieel is en met het redelijk te doen leek. Achteraf gezien was het toch wel moeilijk.

Vorig jaar was het weer zover. Timothy mcVeigh werd terrecht gestald wegens het plegen van een aanslag waarbij honderden mensen om het leven kwamen. In de pers kwam er weer grote ophef over de doodstraf. Want is dit nou wel de juiste straf voor zo’n misdaad of had hij levensl;ang moeten krijgen??

Wie van jullie is voor de doodstraf?? Dit was te verwachten, maar zou je dezelfde vraag stellen aan een klas in de amerikaanse staat Texas dan zou er waarschijnlijk een meerderheid voor zijn geweest.

Waarom is men tegen de doodstraf? Het 1e argument dat men vaak geeft is dat men het afschuwelijk vind, omdat in sommige gevallen de dader niet beseft wat hij of zij heeft gedaan. Dat kan zijn omdat hij geestelijk niet helemaal in orde is. Veel mensen zeggen dan dat ze liever hebben dat zo’n iemand een behandeling krijgt en dan misschien ooit nog terugkeren in het sociale leven. Daarnaast vinden organisaties zoals Amnesty International dat de doodstraf onetisch is. Want in de bijbel staat duidelijk GIJ ZULT NIET DODEN. Dus is het godslastering. En ze vinden het frapant dat de regering die juist het goede voorbeeld hoort te geven deze regel aan hun laars lapt. In de wet die ze hebben gamaakt staat immers ook dat burgers elkaar niet mogen vermoorden. Ten 3e is het een feit dat ook onschuldige mensen de doodstraf krijgen opgelegd. Het wil nog weleens voorkomen dat iemand achteraf onschuldig blijkt te zijn. In de verenigde staten zijn in 19765 bijvoorbeeld 68 mensen vrijgelaten omdat ze onschuldig bleken te zijn. Dit geeft dus aan dat onschuldigen worden getroffen en wie weet hoeveel mensen er op het moment ten onrechte vast zitten. De doodstraf is onheroepelijk, want een onschuldige in de gevangenis kan je nog vrijlaten en een dode niet. Nog een reden en misschien wel de belangrijkste is dat de mens niet het recht heeft om over het leven van een ander te beschikken. Zodra je hem de doodstraf oplegd word je net zo slecht als hem of haar. Amnesty international komt hierdoor ook vaak in actie tegen de autoriteiten want het is instrijd met de universeele rechten van de mens. Het laatste tegen argument dat ik wil geven is dat de doodstraf vooroordelend is. Hiermee bedoel ik dat uit onderzoek is gebleken dat zwarte mensen eerder ter dood worden veroordeeld dan blanken. Dit is dus een belangrijke reden voor de afschaffing van het vonnis.

Waarom is men voor de doodstraf? De reden dat regeringen de doodstraf invoeren is dat ze willen voorkomen dat er nog meer moorden worden gepleegt. Men zal minder snel gaa moorden als men weet dat ze hiervoor de doodstraf gaan krijgen. De doodstraf werkt dus afschrikkend en red misschien levens. Er is een oud spreekwoord Boontje Komt Om Zijn Loontje. Dus als een misdadiger heeft gemoord moet hij of zij met dezelfde tol betalen als het slachtoffer. Men vind het soms ook niet meer dan rechtvaardig tegen over de dierbare van het slachtoffer dat de misdadiger word geexicuteert. Je moet je voorstellen als ouder van een vermoord kind. Je zou eisen dat de moordenaar dat moet en vaak zie je dat mensen dan zelf het heft in handen nemen. Als laatste argument voor is dat de doodstraf goedkoper zou zijn dan iemand zijn levenlang te onderhouden met kleding en voedsel. Maar persoonlijk vind ik dit een slap argument want in zo’n geval hoort geld geen rol te spelen.

Zelf ben ik van mening dat de doodstraf wel moet bestaan en dat we hem hier in Nederland ook moeten invoeren. In nederland krijgt een moordenaar 20 jaar en staan daarna weer op vrije voeten. Ik vind dat iemand die gemoord heeft dat het zelf niet meer verdient om te leven. Hij of zij heeft de ergste fout gemaakt die er maar bestaat en hoort niet meer te leven. Daarnaast moet er wel hele duidelijke regels komen voor wanner wel en wanneer niet exicuteren. Ik las eens dat iemand in china voor het vuurpeleton is gezet vanwege het stelen van een fiets. Dit is natuurlijk belacheleijk en daarom ook die strenge regels. Het moet voor 100% vast staan dat iemand schuldig is.

Ik ben het dus eens met het vonnis wat timothy mcVeigh heeft gekregen en aan degene die tegen de doodstraf zijn zou ik willen vragen wat zij zoude doen met iemand als hitler als hij nog zou leven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.