Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Domino Day

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 2047 woorden
  • 4 februari 2010
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
32 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Domino Day

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave pag. 2.
Voorwoord pag. 3.
Wat is Domino Day pag. 4.
Wat is Domino pag. 5.
Geschiedenis van Domino Day pag. 6.
Weijers Domino Productions pag. 9

Voorwoord

Mijn werkstuk ga ik houden over Domino Day.
Dit onderwerp heb ik gekozen omdat ik zelf domino leuk vind en ook altijd Domino Day kijk.
Ik wist al veel over Domino Day, maar natuurlijk niet alles.
Daarom leek het mij leuk om hier over mijn werkstuk te houden.


Wat is Domino Day

Domino Day is een jaarlijks evenement en televisieprogramma met een wereldrecordpoging voor het grootste aantal vallende dominostenen opgezet door één groep van 80 tot 100 mensen.

Ze werken ongeveer 8 weken
Het huidige dominorecord staat op 4.079.381 dominostenen.
Het werd gevestigd op 17 november 2006
De eerste domino day was in 1999 toen werden er 2.250.000 opgesteld en er vielen 1.605.757dominostenen (71,4%) een nieuw wereldrecord.

Daarvoor heette het geen Domino Day maar Domino D-Day
Het eerste wereldrecord van Domino D-Day was gevestigd in 1986 met een aantal 1.250.000 stenen waar er 755.836 (60,5%) van vielen.


Wat is domino
Domino ziet er vrij eenvoudig uit. Je zet de domino's op een rij, laat de eerste steen omvallen en de kettingreactie begint. Maar er is veel meer dan alleen maar naar domino het plaatsen van de domino's.
In het begin staat alles alleen op papier: de soms op maat gemaakte ontwerpen maken dominoprojecten zo speciaal. De uitdaging is het geven van jezelf met domino, net als een kunstenaar zou met verf of muziek. Creativiteit is de sleutel voor domino-interessante projecten.
Domino is bijna een wetenschap. Wereld records zijn een enorme onderneming, zowel creatief als logistiek. Domino-databanken worden gebruikt voor het enorme bedrag van nummers. Bijvoorbeeld alle berekeningen voor logistiek en timing. Timing is alles in een domino-project.

Domino is leuk om te zien en daarom keken er ook in 2006 meer dan 80 miljoen mensen naar domino day en in 2007 meer dan 100 miljoen mensen in 11 verschillende landen.

Geschiedenis Domino Day

Domino Day 2001
Op 16 november 2001 vond een nieuwe recordpoging plaats in het MECC in Maastricht. Vanwege het vliegverkeer boven Maastricht heeft omroep SBS 6 speciale afspraken gemaakt met luchthaven Maastricht Aachen Airport en is er in geslaagd om het vliegverkeer tijdelijk te laten omleiden.
Er werd een nieuw wereldrecord gevestigd, van 3.540.562 dominostenen.

Domino Day 2004
Op 12 november 2004 werd er geprobeerd om in Leeuwarden 4.250.000 stenen te laten vallen. Het hoofdthema is dat jaar toepasselijk The Challenge genoemd, met 6 kleine thema's. Het is ook de eerste keer dat er gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde Builders Challenge.
Dat wil zeggen dat bouwers, terwijl de steentjes vallen, nog bezig zijn om steentjes op te zetten. In 2004 liep 1 van de 3 Challenges goed af. Als een Challenge lukt, gaat er een veld neer van 100.000 stenen. Er waren wel een paar problemen. In het begin ging de jojo-steen niet laag genoeg en moest Robin Paul Weijers het hele gebeuren in gang zetten. Op het einde ging de aorta, een altijd lopende rits van steentjes, dood.
Ondanks alles werd er in het Leeuwarden FEC toch een wereldrecord gevestigd met 3.992.397 omgevallen dominostenen.

Shania Twain gooide de eerste steen om.

Domino Day 2005
Het thema van Domino Day 2005 was "Domino Theatre of Eternal Stories". Er is een echt en groot Domino-theater opgezet, waar men legendarische verhalen heeft verteld met dominostenen. Een paar domino-vertelsels: Van den vos Reynaerde, Tom Sawyer, Robin Hood, Pinokkio, Hamlet en Twintigduizend mijlen onder zee. Het gebeuren vond weer plaats in Leeuwarder FEC. De datum was 18 november 2005. Het programma werd live op televisie worden uitgezonden in diverse Europese landen, waaronder België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Om het net als voorgaand jaar weer spannend te maken werden er weer Challenges gedaan. Een paar willekeurige dominobouwers moesten tijdens het vallen stenen bijzetten. Tevens is er besloten dat de aorta dit keer niet meedoet om de spanning er in te houden. Er werden ook 3 belangrijke schakels gebouwd. Daardoor stonden er 300.000 stenen op het spel.
De voorbereidingen werden verstoord toen een mus het gebouw binnenvloog en 23.000 dominostenen omverduwde. Dankzij de ingebouwde schotten bleef de schade beperkt. De mus, die in Nederland steeds minder vaak voorkomt, werd door een medewerker van faunabeheer doodgeschoten. De reacties liepen uiteen van dierenmishandeling tot nodeloos geweld. Er werd opgeroepen tot het boycotten van de uitzending. De medewerker die het fatale schot met een windbuks heeft gelost ontving doodsbedreigingen per e-mail en door verschillende organisaties zoals de Dierenbescherming werden klachten ingediend. De website GeenStijl.nl en Ruud de Wild loofde een beloning uit voor degene die meer dan een miljoen stenen voortijds om wist om te gooien. Om dit te voorkomen had de producent Endemol extra beveiligingsmaatregelen genomen rond het Frisian Expo Centre. Het incident met de Dominomus kwam uitgebreid in de media tot CNN aan toe. Het ministerie van Landbouw heeft verklaard dat de mus illegaal is doodgeschoten.
Anastacia heeft de eerste steen omgeworpen en het record werd weer gebroken: 4.002.136 omgevallen dominostenen

Domino Day 2006
Deze editie werd op vrijdag 17 november 2006 in het Frisian Expo Centre te Leeuwarden gehouden. Er kwamen 4,4 miljoen stenen te staan. Hiervan moest 91.0 procent omvallen om het record te verbreken. Het thema van Domino Day 2006 was "Music in Motion". De eerste steen werd geplaatst op 27 september door zangeres Ilse DeLange, de eerste steen werd omgeduwd door haar Britse collega Kim Wilde. De zogenaamde Builders Challenge was dit jaar moeilijk, met bij de eerste 400 stenen, daarna 4.000, daarna 40.000 en daarna 400.000. Alleen de laatste Builders Challenge lukte, de andere faalden. De tweede challenge was eigenlijk geslaagd, maar door een fout in de lijnconstructie kwam de lijn richting de bonusstenen eerder aan dan de lijn die de slagboom moest openen. Het record van vorig jaar werd op het nippertje verbroken: 4.079.381 steentjes vielen om.


Domino Day 2007
Deze negende editie was het thema "Falling into life" (het leven in vallen). Hierbij waren negen thema’s van het leven te zien zoals het plezier, problemen en liefdesmomenten. Deze werden uitgebeeld in dominostenen. Dit jaar werden 4.500.000 dominostenen opgesteld door 85 bouwers uit elf landen in 8 weken. De eerste steen werd gezet op woensdag 26 september door Gerard Joling. Het vallen van de stenen vond plaats op vrijdag 16 november. De eerste steen werd om 21.00 uur omgeduwd door Katie Melua, de laatste viel even na 23.00 uur.
Thema's

Het evenement was ingedeeld in 9 thema's (in volgorde van omvallen):
1. Life is Loving
2. Life is Having Fun
3. Life is Dreaming
4. Life is Communicating
5. Life is Consuming
6. Life is Letting Go
7. Life is Growing
8. Life is Struggling
9. Life is Travelling
Ieder van deze thema's was uitgewerkt in vier projecten, op Life is Letting Go na. Die telde er drie. Totaal waren er 44 projecten (inclusief de start en de vier Building Challanges).
Het wereldrecord werd, onder andere door het falen van twee van de vier 'Builders Challenges', niet gebroken, wat de eerste keer is sinds het bestaan van Domino Day. In totaal zijn er 3.671.465 dominostenen omgevallen, met dus een verschil van 407.916 stenen van het huidige record. Bij de laatste 'Builders Challenge' was het de bedoeling dat ruim 400.000 stenen zouden vallen, maar zelfs als deze Challenge was gelukt was het huidige record nog niet gebroken. De eerste Challenge was bijna gelukt maar midden op de evenwichtsbalk stonden 2 stenen iets te ver van elkaar waardoor de lijn niet verder liep. De tweede Challenge is wel gelukt. De derde was ook gelukt maar het veld viel maar voor de helft. Bij de laatste Challenge moest er op een wijzer gebouwd worden. De wijzer draaide steeds rond en doordat de lijn een paar keer omviel werd het onmogelijk om de 4e Challenge nog te halen.

Mr. Domino

Robin Paul Weijers, ook wel bekend als Mr Domino of Herr der Steine ,de oprichter van het bedrijf Weijers Domino Productions in 1989.

Tijdens zijn studie heeft Robin actief deelgenomen als een bouwer en coach in verschillende domino wereld records,met te beginnen in 1986 met de KLM Domino World Record in Lisse, Nederland. Hier is zijn enthousiasme voor domino begonen.
Voor meer dan 20 jaar is domino een centraal thema en inspiratie in Robin’s leven. Al 9 keer is hij een domino-wereldrecord houder. De laatste 7 keer onder zijn centrale leiding en creatieve richting.
Robin's uitdaging is om de houder van een nieuw domino-wereldrecord, maar ook om domino ontzag toont aan dat de toeschouwers buiten verbeelding. Gelukkig, Robin heeft een team van de belangrijkste personen om hem heen die hem helpen deze doelstellingen voor ogen. Prachtig teamwork en goede interactie is de aandacht voor Robin als ondernemer.
Robin doet ook andere dingen op het gebied van marketing en technische engineering, en had een positie als senior communicatie-adviseur bij een groot Nederlands bedrijf.


Weijers Domino Productions
Weijers Domino Productions is een communicatie-en productiebedrijf dat gespecialiseerd is in domino-producties en communicatie-evenementen voor televisie-en zakelijke markten. Ze hebben domino creatieve professionals zij zijn gespecialiseerd in ongekende en unieke entertainment en teamervaringen. Wij beschouwen en het gebruik domino als onze belangrijkste communicatie-instrument.
Weijers Domino Productions heeft een lange geschiedenis van domino wereld records, zoals te zien op televisie in het programma 'Domino Day'. Ook in de zakelijke markt,zijn ze opgebouwd veel expertise te creëren en leveren van domino-projecten en evenementen. Vanaf onze thuisbasis in Woerden, Nederland realiseren we ons communicatie-projecten over de hele wereld.
Weijers Domino Productions regelt ook dominoscholenrecords. Dat record staat nu op 80.744 dominostenen dat is neergezet door het Rythovius college in eersel hier is het verslag
EERSEL – Het gouden Rythovius college heeft gisteren het nationale schoolrecord dominostenen om laten vallen, ruim verbeterd. Onder het toeziend oog van de notaris vielen 80.744 gekleurde steentjes. Hiermee kon het oude record van 57.111 stenen in de geschiedenisboeken.
De deur van de zaal waar de dominosteentjes staan, wordt angstvallig op slot gehouden. De laatste uurtjes voor de recordpoging worden de ontbrekende stenen voorzichtig tussen de verschillende projecten gezet. De spanning is voelbaar. De bouwers praten zelfs zachtjes met elkaar.

Terwijl de bouwers zich in de zaal verzamelen, volgen de overige leerlingen hun verichtingen op een groot scherm. Docente Mechtild de Kort roept iedereen nog even op om de fingers crossed te houden en te bidden voor dat mooie rrrrrrrrt geluid.
Onder applaus van de aanwezigen stoot rector Delianne Hoekstra samen met brugklasser Bente Schoone (12) de eerste steen om. Terwijl de steentjes beginnen te vallen, worden de aanwezigen steeds stiller. Maar alles komt goed. Met een daverend applaus vallen de laatste stenen van het middelpunt De Spiraal. Met negenduizend stenen en zestien manuren het grootste project. Het spannende schouwspel is binnen enkele minuten voorbij.
Na het tellen door de notaris komt het verlossende zinnetje: „ Het record is gebroken”. De spanning valt van Mechteld de Kort af: „Heerlijk, na de stress van vanmiddag. Er ging nog van alles fout, van alles viel om. Maar we hebben het gehaald. Maar 956 steentjes zijn blijven staan. De complimenten voor het hele bouwteam. Zij hebben doorgezet, het is een geweldig team.” Ook de rector staat glimmend van trots het schouwspel gade te slaan. „Voor mij is dit één van de hoogtepunten van de jubileumactiviteiten. Vanaf zondag hebben ze er al aan gewerkt”. Gisteravond werd het festijn afgesloten met een gouden leerlingenfeest voor alle 1500 leerlingen en een grote vuurwerkshow.

Er is een nieuw dominoschoolrecord gepland door de Bloemcampschool.
Waar +/-90.000 domino’s vallen op 17 juli.Domino technieken

Domino technieken zijn om domino leuker, mooier, en spannender te maken. Kijk maar eens mee naar de volgende technieken.
Een klaphekje is handig om een scherpe bocht mee te maken zonder dat hier stenen voor nodig zijn, klaphekjes worden vaak gebruikt voor projectlijnen en dergelijke.
Als tegen de ene kant van het latje een domino komt, draait het latje tegen de domino aan de andere kant, zodat je in tegenovergestelde richting verdergaat.
Een kam de handigste ‘’uitvinding’’ van domino het is de snelste manier om 20 stenen netjes neer te zetten.

Dit is een brug.
Een brug is voor veel dingen handig maar hij wordt meestal gebruikt voor het oversteken van procjectlijnen. Projectlijnen zijn lijnen die van project naar project gaan.


dit is een kruising
Is kleiner handiger en sneller dan een brug.Maar een brug is mooier en er kunnen meer lijnen onderdoor.

Na de kam is de handigste uitvinding van domino de vlakstarter. Omdat het wel heel lang zou duren om alle stenen in een rij te laten vallen, is de vlakstarter bedacht. Die wordt aangestuurd door een projectlijn en laat een heel vlak in een keer om vallen.

Bronvermelding
sites

Nawoord
Mijn werkstuk heb ik met plezier geschreven. ik weet nu veel meer over domino day. het bezoek aan Weijers Domino Productions voor bet dominoschoolrecord vond ik erg leuk. Ik hoop dat u het met plezier heeft gelezen.

Groetjes Friso

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.