Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De ossekikker als terrariumdier

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 905 woorden
  • 3 juni 2004
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding:

Veel mensen die een terrarium bezitten hebben een hagedis, slang of harige vogelspin. Mijn spreekbeurt gaat over een heel ander terrariumdier, namelijk de Ossekikker.
De ossekikker (KALOULA PULCHRA) is een dier dat bij veel mensen onbekend is. Het dier wordt in Nederland door weinig terrariumhouders gehouden en er is niet echt veel informatie bekend over deze vreemde kikker. Daarom ga ik proberen jullie met deze spreekbeurt informeren.

[plaatje0]


Leefgebied:

De ossekikker heeft een enorm breed spreidingsgebied in Zuid-Oost Azie en is daarom erg veelvoorkomend zelfs in de stedelijke gebieden. Hij komt voor in Maleisie, Indonesie(West-eilanden Borneo,Sulawesi etc.),zuiden van China, Nepal en in het noorden van India. Deze kikker is geen bedreigde diersoort en men verwacht dat dit ook niet zal gebeuren omdat dit dier zich zo goed kan aanpassen,improviseren en overleven.

Eigenschappen:

De ossekikker heeft meestal een chocolade-bruin gekleurd lichaam met aan beide flanken cream-kleurige banden maar dit kan verschillen van wit,geel,goud,oranje tot rood. Ossekikkers hebben een smalle mond en ze hebben geen nek, hierdoor lijken het net kleine varkenjes.
De ossekikker is een meester in de camouflage vooral in modder en schors snippers. Als hij zich bedreigd voeld dan blaast hij zich op tot een bal. Dit is van naturen bedoeld voor vijanden die op deze manier de kikker niet goed kunnen doorslikken. Ook scheidt zijn huid een soort plakkerig slijm uit die irriterend is voor de slijmvliezen. Was daarom direkt voor en direkt na het hanteren van de kikker de handen met water (voor het hanteren, bij het handen wassen geen zeep gebruiken!)Het is beter om de kikker zo weinig mogelijk te hanteren omdat dit het dier van slag kan maken. Wanneer dit gebeurd heb je een grote kans dat hij zich de komende dagen niet meer laat zien.
De ossekikker is een echt nachtdier maar in sommige gevallen zijn ze ook overdag actief. Het hangt af van 2 factoren:1 de huisvesting (schaduw plaatsen,bodembedekking,schuil mogelijkheden etc.) en 2, en dat is de belangrijkste: de persoonlijkheid van de kikker. Je zult merken wanneer je een ossekikker hebt, dat deze zijn eigen gewoontes zal hebben. De een houdt ervan om in de hoogte te zitten en daar de hele nacht te wachten op een maaltijd,en de ander houdt er weer van om actief rond te rennen op de bodem of zelfs klimmend tegen een verticale wand, op jacht naar een hapje. Maar om ze echt te kunnen bestuderen moet je tog s'avonds een kijkje nemen dan zijn de dieren echt actief en komen uit hun schuilplaats om te jagen.
De vrouwelijke ossekikkers zijn ongeveer 8cm en de mannetjes zijn iets kleiner en kunnen worden herkent aan hun donker gemarkeerde keel.

PARING:

Er is nog maar heel weinig bekend over de voortplanting van de ossekikker maar uit mijn eigen ervaring ben ik er zelf achter gekomen.
Om de ossekikker te laten voortplanten moet je deze eerst in de stemming laten komen. Dit kan alleen als je een terrarium hebt met daarin een drinkbak die minstens 6cm diep is en een water temperatuur van 26C°.
Op het water oppervlak zullen de mannetjes dan luidt beginnen te roepen en lokken daarmee de vrouwtjes aan. Je zult er dan denk ik wel achter komen waarom ze die beesten (osse)kikkers noemen! De volgende nacht zal in de meeste gevallen de paring plaatsvinden. Zorg er voor dat je de dieren met rust laat tijdens dit gebeuren, want zelf zou je bij zoiets ook wel wat privacy willen tog?!
Als de ossekikker haar 0,7 tot 1,4 mm grote eitjes in het water heeft gelegt drijven deze in een slijmerig omhulsel op het water oppervlak. Je kunt ze nu voorzichtig in een aquarium met helder schoon (gedestileerd)- water overzetten, en zorg dan voor een water temperatuur van minimaal 20C°. Vergeet niet om een stuk kurk aan te brengen op het water oppervlak zodat de jonge kikkers daarop kunnen klimmen als ze ontwikkeld zijn. Als je dit vergeet verdrinken de kikkers! Wanneer de eitjes zijn uitgekomen kun je ze het beste fijngemalen visvoer geven. Na ongeveer 15 dagen klimmen de circa 1cm groten jongen uit het water op het aangebrachte stuk kurk.


HUISVESTING VOOR DE OSSEKIKKER:

Zorgen voor de ossekikker is simpel. Als een natuurlijke leefomgeving wordt gewenst, een terrarium of bescheiden maat (40Liter aquarium) kan worden ingericht met potgrond (kunsmest-vrij) en orchid bark mengsel dat diep genoeg is om in te graven. Blad snippers en boomschors schuilplaatsen kunnen op de oppervlakte worden geplaatst voor een smaakvol en praktisch effect. Een kleine waterbak, die de kikker constant zal vervuilen, zal altijd moeten worden verschoond. De bodem moet vochtig gehouden worden en de vochtigheidsgraad relatief hoog.
Een dag temperatuur van ongeveer 26C° met nachttijd dalingen tot ongeveer 21C° is fijn. De ossekikker is van nature een nachtdier, daarom is ultraviolet licht niet noodzakelijk.

VOEDSEL:

Deze kikkers zijn uitstekende eters. Krekels, meelwormen,regenwormen, wasmotten noem het maar op! Voer ze insecten die niet groter zijn dan hun eigen kop. Ik geef de voorkeur aan huiskrekels omdat in wormen te veel vetten zitten en dat geeft het zelfde effect als bij mensen namelijk: LUIHEID. Het is veel leuker om de ossekikker achter een snelle krekel aan te zien rennen dan dat hij zo'n vieze worm met moeite naar binnen slurpt. Ik raad ook aan op de voedseldieren te bepoederen met een vitaminen preparaat, dit verlengt de levensduur en vebeterd de gezondheid. Voer 1X per week 6 krekels per kikker.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.