Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

De mafia

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vmbo | 721 woorden
  • 18 november 2001
  • 330 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
330 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Mening:

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik vroeger omdat het me een leuk onderwerp lijkt.

In leiding:

De mafia heeft zich vroeger ontwikkeld in het achterland van Palermo, een gebied rijk aan grote landgoederen. Hier maakte de mafia werkelijk een eigen staat, met een eigen wet, een eigen regering. De mafia werd toen gezien als een misdaadorganisatie die vooral plaatselijk werkte. In Italië zijn in de loop der jaren een serie anti-mafiawetten van gemaakt , die vanwege de niet al te grote bereidheid tot medewerking van de plaatselijke bevolking nauwelijks effect hadden. Het is maar pas na de moord op Falcone en Borsellino, twee rechters, dat de wereld zich bewust geworden is dat de mafia niet een probleem is van Italië, maar van heel de wereld. De georganiseerde misdaad is reeds lang geen plaatselijk probleem meer. De Siciliaanse mafia kreeg vaste voet aan de grond in Noord-Amerika en Europa.

Oorsprong Van De Naam ‘Mafia’:

Een legende vermeldt dat de Franse invasie van Sicilië in 1282 tot de anti-Franse leuze leidde, 'Morte Alla Francia Italia Anela'Afgekort luidt de kreet M.A.F.I.A. Het woord mafia slaat in de eerste plaats op het gedrag en het karakter van de grote, georganiseerde misdadiger: uiterlijk correct, burgerlijk, eervol, ruimhartig, maar in feite gemeen, bedrieglijk, inhalig, gewelddadig en vals.

Ontstaan van De Mafia:

De mafia groeide op in het het Sicilië van de 18de en de 19de eeuw, een land van armoede en feodalisme. Omdat de centrale staat zich op Sicilië nooit heeft kunnen doorzetten, nooit zijn wil heeft kunnen opdringen aan de Sicilianen, is dit eiland tot diep in de twintigste eeuw, tot in de jaren veertig en vijftig, een primitieve samenleving gebleven. De boeren en herders kennen en respecteerden maar één wet: de wet van de sterkste.

Aanloop tot de moderne Mafia:

De Amerikanen landden op 10 juli 1943 op het eiland. De had mafia bij de geallieerden de reputatie een verzetsorganisatie te zijn. De Amerikanen wachtten dan ook niet lang met het belonen van de moed van deze nieuwbakken vrijheidsstrijders. De mafioso werd rechter, politiecommissaris, burgemeester én pastoor. Hij werd de eerste burger van het dorp, en nog nummer één ook. En hij, de grote crimineel, begon om te gaan met de betere burgers. In die kringen kreeg hij toegang tot de macht. Tegelijkertijd bouwden de mafiafamilies door aan de internationale illegale handel waar ze na de oorlog in waren gestapt. In die dagen rookte zo goed als iedereen in Italië gesmokkelde Amerikaanse sigaretten. Van sigaretten was het maar een kleine stap naar een nog betere business: de drugshandel. Door deze internationale drugshandel kwam er zeer veel geld naar Sicilië. Een nieuwe mafia groeide: de financiële mafia.

Generaal Dalla Chiesa:

In 1982 vroeg Italiaanse premier, generaal Dalla Chiesa prefect van Palermo te worden. De mafia begroette Dalla Chiesa zoals te verwachten was. Dalla Chiesa werd zelf vermoord, samen met zijn lijfwacht vrouw. Een van de gebruikte vuurwapens was een kalasjnikov, het wapen van de mafia. De moord op Dalla Chiesa deed een schok door Italië gaan. Eindelijk besefte men hoe machtig de mafia was geworden. Dalla Chiesa was vermoord omdat hij teveel wist, hij begreep de mafia te goed. Zijn onderzoek was doeltreffend.

Giovanni Falcone:

Palermitaanse rechter uit Palermo In 1983. Het verhaal dat Buscetta aan Falcone deed was vooral van fundamenteel belang omdat de 'boss' voor de eerste maal onthulde hoe de mafia in elkaar zat. Na de onthullingen van Buscetta had de anti-mafiapool in Palermo voldoende materiaal om honderden mafiosi, niet alleen 'soldaten' maar ook ' bosses', voor de rechter te brengen. Er werd speciaal een bunkerzaal van 700 miljoen frank gebouwd, waar begin 1986 het grote maxiproces begon dat het eerste grote succes van de mafiajagers moest worden. De aanklacht, het werk van Falcone en zijn collega's in de antimafia-pool was 8 607 pagina's lang, met daarbij 660 000 documenten. Volgens de staat waren de mafiosi schuldig aan een groot aantal moorden, onder andere die op Dalla Chiesa en zijn vrouw, en aan het organiseren van de handel in verdovende middelen. Toen op 16 december 1987 eindelijk de vonnissen werden uitgesproken, had het hof
1 800 uren gezeten, waren er 1 337 getuigen gehoord en had de jury 36 dagen nodig gehad om haar conclusies te trekken. Ook de vonnissen braken alle records: 28 veroordelingen tot levenslang en 2665 jaren gevangenisstraf voor andere.

Dit was mijn spreek beurt ik hoop dat jullie er veel van geleerd hebben.

REACTIES

G.

G.

waarom staan er geen weetjes in anders had ik een goed cijfer gegeven. nu heb je een 1.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.