Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

De Doodstraf

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 953 woorden
  • 19 november 2001
  • 840 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 840 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

De doodstraf.

De doodstraf is één van de oudste straffen ter wereld. Bij de Romeinen, de Indianen en waar dan ook, overal werden zware misdadigers gedood op de meest uiteenlopende manieren. De één erg pijnlijk en langzaam, terwijl het soms op een snelle en minder pijnlijke manier gebeurt.
Nog steeds wordt de doodstraf uitgevoerd, maar in Nederland en nog 107 andere landen niet meer.

Hoe wordt de doodstraf uitgevoerd?

De doodstraf wordt op verschillende manieren uitgevoerd. We kunnen alles gaan opnoemen, maar dan staan we hier een paar dagen en daarom leggen we alleen de 5 soorten uit die je in Amerika nu nog hebt.


- De Galg.

Het touw is eigenlijk elastisch, en daarom wordt dat eerst in een bak kokend water gelegd en daarna uitgerekt. Dan wordt er een lus om de nek van de veroordeelde geknoopt, en dan klapt er een valluik open. Als je geluk hebt zijn de lengten van het touw en de val precies lang genoeg, zodat je rug tussen de derde en vierde wervel breekt, dan ga je snel en vrij pijnloos dood. Als je pech hebt, is dat niet zo, en hang je daar te stikken. En ook al duurt het vaak maar 10 minuten, dat zijn dan de langste die je ooit hebt meegemaakt. (aanrader: leg uit dat er ook een spel van is gemaakt: galgje)

- De Kogel.

De veroordeelde zit vastgeketend op een stoel, en hij draagt een kap en donkerblauwe kleding, waarop de bloedvlekken niet goed te zien zijn.
9 meter bij hem vandaan is een muur met 5 gleuven, daarachter zitten schutters die hun geweren door de gleuven steken. op een commando vuren zij en dan is diegene dood.

- De Stoel.

De elektrische stoel is bedacht door de elektricien van een gevangenis in New York in 1890. De veroordeelde wordt vastgemaakt op een houten stoel en krijgt elektroden met stukken spons met zoutoplossing op zijn hoofd geplakt. Ook krijgt hij een leren kap voor zijn gezicht, omdat het er tijdens de stroomschokken niet lekker uit ziet.
Je krijgt eerst een harde, korte stoot, die er voor zorgt dat je hersens ongeveer 60 graden worden. Daarna volgt een wat zwakkere maar langere stoot, die verstoort je hartritme.


- De gaskamer

De veroordeelde zit vastgebonden op een stoel in gasdichte kamer. Door kleppen in de muur stroomt giftig gas door de kamer. Dat gas zorgt ervoor dat de zuurstof zich niet met je bloed mengt. Je lichaam stikt cel voor cel, en het duurt 2 tot 18 minuten voor je dood bent. De beul die dit gas moet maken, is vaak dronken of niet geconcentreerd bezig. Daarom krijgen de misdadigers andere verhoudingen gif dan de bedoeling was. De gaskamer is dan nog pijnlijker als hij al was.

- De injectie

De veroordeelde ligt vastgebonden op een brancard, en meestal krijgt hij in elke arm een infuus, één echt en één reserve. Je krijgt een stof die alle spieren behalve het hart verlamt. Je stopt met ademhalen als de spieren van de ribbenkast en middenrif ook worden bereikt. Als laatste krijg je een stof die alle zenuwimpulsen naar het hart blokkeert. 6 tot 13 minuten nadat het eerste gif is ingespoten, treedt de dood in.

De doodstraf in Nederland.

De doodstraf is in Nederland allang afgeschaft. Het veranderen begon al in 1854. Vanaf toen mocht er alleen nog maar worden gedood met de galg, hiervoor kon je bijvoorbeeld worden verdronken in een ketel hete olie. Het aantal doodvonnissen (uitspraken die bepaalden dat je de doodstaf kreeg) daalde niet. Er was voorlopig de laatste misdadiger opgehangen, hij had zijn schoonmoeder vermoord. De koning gaf steeds vaker gratie, er werden daarom steeds minder vonnissen uitgevoerd. In 1870 werd de doodstraf helemaal afgeschaft. In en vlak na de Tweede wereldoorlog werd de doodstraf wel weer gebruikt, tegen verraders en oorlogsmisdadigers. Vanaf 1983 is de doodstraf definitief afgeschaft.

Tegen de doodstraf

Er zijn veel discussies over de doodstraf. Mag het nou wel of mag het nou niet. Een voorbeeld van iemand die tegen de doodstraf is, is Amnesty International.
Redenen om tegen de doodstraf te zijn:
Het geloof ‘gij zult niet doden’
De verklaring van de rechten van de mens ‘iedereen heeft recht op leven’
Manipulatie (als een rechter iemand wil doden, kan die zo de doodstraf geven)
Geld (er is geld genoeg om iemand zijn leven lang in de bak te laten zitten)
Eigenlijk vermoord je iemand, moet de regering dan niet gestraft worden?
De doodstraf kan soms fijner zijn, sommige moordenaars lijden er hun hele leven onder want ze worden geweerd uit hun oude buurt, worden erop aangekeken en ze krijgen last van hun geweten

Voor de doodstraf

Er zijn ook veel mensen voor de doodstraf, en die hebben allemaal hun eigen redenen.
Wraak, als iemand uit hun eigen omgeving is vermoord.
Racisme, alle witten/ gekleurden weg.
Goedkoper, een half jaar gevangenis en daarna ben je er vanaf.
Opgeruimd staat netjes/ angst, Bij erge misdaden vinden dat diegene wel de doodstraf moet krijgen, zodat je eraf bent

Mijn Mening

Hier kan je je eigen mening vertellen

Nederland tegenover de doodstraf

De laatste jaren is het beeld tegenover de doodstraf in Nederland erg veranderd. De mensen zijn nu harder. Na bijvoorbeeld berichten van Dutroux, dan zeggen de mensen heel snel: zet die maar tegen de muur! 3 jaar geleden was 52% van de Nederlandse bevolking voor de doodstraf. Het is nog nooit eerder gebeurd dat meer dan de helft van Nederland voor de doodstraf was. En wat denk jij?

Nu volgt een discussie over de doodstraf een stelling die aan te vechten is is bijvoorbeeld: ik ben voor de doodstraf. Iedereen de hand laten opsteken als ze wat willen zeggen anders wordt het een zootje.
Stelling voor in de klas:

Ik ben voor de doodstraf. De klas moet dan commentaar geven

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

ik ben voor de doodstraf ik ben recent geschrokken door een overval op een familielid op hem werd 52 secondenlang met een pistool op zijn hoofd geslagen terwijl de tweede dader hem schopte tegen zijn hele lichaam hij heeft daardoor zijn rug gebroken.ik weet niet welke straf de daders krijgen maar mijn zwager zit waarschijnlijk voor zijn leven in een rolstoel.
deze mensen verdienen de doodstraf en als er iemand het hier niet mee eens is dan moet diegene maar hun verblijf in de gevangenis betalen. want mijn zwager wordt nog gekort ook op zijn eventuele uitkering.
mensen die vermoord, verkracht of invalide geschopt worden mogen ze de daders van mij een spuit geven want hier wil toch niemand voor betalen.

11 jaar geleden

R.

R.

Janatuurlijk, mag de doodstraf in gevoerd worden, voor die gene die het verdient heeft.een cipier , die zegt dat een gevangene a 500 euro per dag kost verdient beter, dan iedere burger per dag.

11 jaar geleden

M.

M.

stel je niet aan niemand wil de doodstraf
hier zijn een paar argumenten tegen:
- je doet het zelfde wat die boef heeft gedaan.
- wat nou als je je vergist dat vergeef je zelf nooit meer en kan het niet meer herstellen.
- je geeft de mensen geen kans om er van te leren.
- Ook de misdadiger is een mens en heeft daarom mensenrechten
- Barbaarse strafmaatregel, niet meer van deze tijd, niet modern
het is wel verschrikkelijk voor je maar iemand de doodstraf wensen doe ff normaal

10 jaar geleden

H.

H.

ik vind het slecht

10 jaar geleden

M.

M.

heel handig heb gebruikt voor mijn werkstuk heb een 10 en een 10 er voor gekregen BEDANKT

7 jaar geleden

S.

S.

Super goed bedankt xx

4 jaar geleden