Chocolade

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas vmbo | 1094 woorden
  • 5 december 2007
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
89 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord

Wij doen ons spreekbeurt over chocolade omdat we dol op chocolade zijn. En ons wel een interessant onderwerp leek.

1. Wat is Chocolade?

Chocolade is een lekkernij voor ieder mens.
Het is erg zoet en de kleur is vaak bruin, donker bruin of wit.
Je kunt er allerlei variaties mee maken. Als je het nog nooit op hebt moet je het zeker eens proberen.

2. Hoe wordt chocolade gemaakt?

Je kunt het eten, drinken, opknabbelen……………
Chocolade geeft aan melk, ijsjes en taart een heerlijke smaak, maar waar is het eigenlijk van gemaakt? Het wordt van cacaobonen gemaakt.


Dit is een cacaoboom: (plaatje laten zien).
Hij groeit in warme landen het hele jaar door. Uit elke boom groeien vruchten. Als ze rijp zijn worden ze geplukt. De vruchten worden open gehakt met een kapmes en de bonen worden eruit gehaald en in bakken gelegd. De bakken worden met bananen bladeren afgedekt dan kunnen ze niet gaan schimmelen. Na een week zijn de bonen bruin dan worden ze uit de bakken gehaald. Ze worden in de zon gelegd om te drogen. Na een paar dagen zijn de bonen helemaal droog. De bonen worden dan over de zee naar bijv. Ons land vervoert. Als ze aangekomen zijn gaan ze naar de chocolade fabrieken.

3. In de chocolade fabriek

In de boon zit cacao. De schil moet er dus af. Dat doen ze met een machine. Daarna wordt de cacao gebrand en gebroken. De stukjes cacao worden geperst dan wordt er veel suiker bij gedaan. Daar worden dan chocolade repen van gemaakt en andere dingen zoals bijv. Hagelslag, bonbons enz.

4. Wie plukte het eerste vruchten van de cacaoboom?

Waarschijnlijk waren het de Maya’s in Yucatan, een schiereiland van Mexico, die zo’n 1600 jaar terug het eerst in aanraking kwamen met de bijzondere cacaovrucht. Maar ze gebruikten toen nog niet de cacaopit of de cacaoboon, want die smaakt erg bitter. Ze kauwden op het zoetige vruchtvlees van de cacaovrucht. De schillen en het pitten spuugden ze uit. Hoe zijn ze dan achter het zoete geheim van de cacaoboon gekomen? Zul je je afvragen. Waarschijnlijk hebben de Maya’s rond een vuurtje gezeten en het cacaopitten in het vuur gespuugd. Even later verspreidden het vuur een heerlijke geur. Ze hebben daarna van de geroosterde pitten geproefd en ontdekten dat er een heerlijk drankje van te maken was. Dat drankje noemden ze chocolatl. Het drankje van de Maya’s toen, lijkt niet op de chocolade dranken die wij nu kennen. Aan de fijngestampte bonen werden water, veel peper en paprikapoeder toegevoegd. Het geheel diende een tijd te pruttelen. Er moest ondertussen krachtig worden geroerd om de massa lekker te laten schuimen.

5. Cacaoboon als betaalmiddel

Zo omstreeks het jaar 600 begonnen de Maya’s cacaobomen te kweken. Door de cacaobonen te drogen, konden ze lang worden bewaard. En omdat ze een grote waarde hadden voor de Maya’s waren ze ook een prima betaalmiddel voor andere dingen.

6. Columbus, De eerste Europeaan die met chocolade kennismaakte

We maken een flinke sprong in de tijd. We komen bij het moment dat de ontdekkingsreiziger Columbus op zijn vierde en laatste reisje voet aan wal zet op het eiland Guanaja het tegenwoordige Honduras. Het is de 30ste juli in 1502. Door de bevolking van het land werd hij goed ontvangen met goud en juwelen en natuurlijk de verrukkelijke chocolatl. Columbus kon aan het drankje niets bijzonders ontdekken. Hij dronk het rustig op . Zonder dat hij het wist, was hij de eerste Europeaan die met chocolade kennis maakte.

7. Hij is eindelijk terug

In 1519, het jaar van Ce Acatl bij de Azteken, zette een man samen met honderden andere Spanjaarden voet aan wal aan de oostkust van Mexico.

Deze vreemde man was blank en had een baard. Nu dachten de Azteken dat hun God Quetzalcoatl weer was teruggekeerd. Ze waren zo blij dat ze hem weer zagen na zoveel tijd, maar deze man was helemaal niet hun god, het was een doodnormale man. Hij heette Hernando Cortez, een veldheer veroveraar. Cortez en zijn vrienden werden met de grootste eer ontvangen in het paleis van de keizer van de Azteken Montezuma. Ook hij was er van overtuigd dat dat hun god was die al die tijd weg was geweest. Montezuma was natuurlijk erg blij dat hij terug was en gaf Cortez een enorme cacaoplantage en zakken vol met de mooiste cacaobonen cadeau. De sluwe Cortez ruilde de bonen later om tegen puur goud. Cortez werd bijna elke dag getrakteerd op chocolatl door Montezuma als hij meer wilde kon hij het krijgen. Maar hij wou niet meer hij vond het niet eens zo lekker. Montezuma wel. Hij vond het zo lekker dat hij elke dag wel 40 bekers vol chocolatl dronk, dat met grote pracht en praal werd opgediend door zijn trouwe bedienden die zelf ook nog wel eens zin hadden in zon lekkere beker vol met chocolatl.

8. Chocolade in de handen van de Spanjaarden

Bij gebrek aan wijn begonnen de Spanjaarden in Mexico te experimenteren met chocolatl. Ze voegden er allerlei lekkere ingrediënten aan toe zoals: Honing suiker vanille en room. De Spanjaarden vonden het een heerlijke uitvinding ze noemden hun uitvinding de chocoladedrank. De Spanjaarden hadden toen zonder dat ze het wisten de chocoladedrank als eerste ontdekt. Ondertussen was Cortez helemaal in de ban geraakt van de rijkdom van Montezuma. Om al die rijkdom en macht in zijn bezit te krijgen vernietigde hij het rijk van Montezuma en verklaarde hij een oorlog. Het was 1528, het jaar dat Cortez terugging naar Spanje met zijn schatten, waaronder ook de cacao bonen, hoewel hij twijfelde ze ook mee te nemen, maar zijn landgenoten overtuigden hem omdat ze er zelf gek op waren.

9. Een groot geheim

Cortez wou weten hoe zijn koning de chocolade vond smaken dus hij zei tegen zijn koning dat hij het speciaal gemaakt had voor hem, omdat hij het altijd al zo knap vond dat hij dat beroep vol kon houden. De koning vond het zo lekker dat hij het bevel gaf dit recept tot staats geheim te maken. Een eeuw lang wist men dit geheim te bewaren, totdat in 1606 een Italiaanse gast van het Spaanse hof, Antonio Carletti, het recept meenam naar Italië.

10. Steeds meer lekkerbekken

Binnen korte tijd werd het drankje razend populair in bijna heel Europa. Ook in Nederland werd het al gauw bekend. Je kon het al snel in bijna alle herbergen krijgen. Meestal als er een feest was dronken ze het maar ook wel eens gezellig thuis. Het was erg bijzonder voor iedereen in Nederland.

Nawoord

Dit was ons spreekbeurt. We hopen dat je jullie het een interessant onderwerp vonden.

Heeft er iemand nog vragen?

REACTIES

I.

I.

Ik ben blij met deze info. Alleen is het weinig. Maar verder super bedankt. Xxxx ik

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.