ADVERTENTIE
Wil jij aan de basis staan van maatschappelijke verandering?

Zet je in voor duurzaamheid, een gezonder milieu, betere leefstijlen, een eerlijke verdeling van de welvaart of verantwoord economisch beleid. Ontdek wat je kunt met de bachelorstudies van Social Sciences. Kom naar de open dag op 21 maart.

Schrijf je in!

Brussel

Brussel (FransBruxelles) is de hoofdstad van het Koninkrijk België en daarnaast van de Vlaamse enFranse Gemeenschappen. De stad is tevens het bestuurlijk centrum van de Europese Unie en wordt daarom vaak als de hoofdstad van Europa beschouwd. De gemeente Brussel telt bijna 150.000 inwoners en is daarmee naar inwoneraantal de op vier na grootste gemeente in België. Het is een van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat 1.136.920 inwoners telt.

De plaatsnaam Brussel is afgeleid van Bruocsella, wat evolueerde tot Broekzele (Broeklanden aan de Zenne), wat letterlijk betekent "nederzetting bij het moeras".

Algemeen wordt het volledige stadsgewest als de stad Brussel beschouwd en niet enkel de gemeente Brussel. Het Hoofdstedelijk Gewest Brussel zou als stad de grootste van de Benelux zijn en is een


Historisch erfgoed

 

 

Taal

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelden het Frans en het Nederlands als officiële talen. De meeste inwoners, forenzen, en 'vaste' buitenlanders gebruiken nochtans vooral het Frans als aanspreektaal. Deze gewoonte is echter geen maat voor de ware taalverhoudingen, maar wordt door veel Nederlandstalige bezoekers van Brussel wel als probleem ervaren.

Deze gewoonte is evenwel ontstaan door de combinatie van de numerieke verhoudingen van de verschillende taalgroepen in Brussel, de relatieve meertaligheid van de Vlamingen in Brussel, en de relatief lagere kennis van andere talen onder de Franstaligen.

Volgens onderzoek worden in Brussel opmerkelijk veel verschillende talen gesproken in thuisverband, en bestaan er ook veel taalgemengde gezinnen. Desondanks blijft Frans de lingua franca. 7 tot 15 procent van de inwoners van het Brussels Gewest zou Nederlandstalig zijn. Tijdens werkdagen komen zowat 220.000 Vlaamse pendelaars erbij. Dit maakt van Brussel de op een na grootste Vlaamse stad (na Antwerpen). Uiteraard maken ook vele Vlamingen die niet in Brussel wonen ten slotte gebruik van het nachtleven en rijke culturele aanbod in de hoofdstad.

Evenementen

 

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

hoe kan het dat ze er zn slecht punt voor haalden?

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast