Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bio-industrie

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas havo | 673 woorden
  • 21 januari 2002
  • 175 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
175 keer beoordeeld

1. Wat is Bio-industrie. Bio-industrie is een ander woord voor industriële veeteelt. Dieren gebruiken als fabriek. Ze stoppen de dieren in zo klein mogelijke hokjes om zoveel mogelijk geld te verdienen. Er wordt van wegen “veiligheids maatregels” alles waar dieren elkaar mee pijn kunnen doen verwijderd. Bijv. bij kippen worden de snavels eraf geknipt. Er zijn werkelijk gruwelijke mannieren om dieren zo snel mogelijk vet te mesten. De methode die word gebruikt bij foie-gras (eenden en ganzen lever) zijn verschrikkelijk. De dieren worden dan bij hun nek vastgepakt. Er wordt dan een stalen trechter via hun keel helemaal naar hun maag geplaatst. Dan wordt er via luchtdruk 3 tot 3.5 kilo voer naar binnen geperst. Veel dieren overleven dit niet omdat hun maag gewoon scheurt. Na 4 weken worden de dieren geslacht. Hun lever is dan 6 tot 12 keer zo groot als normaal. 2. Kippen. Er zijn 3 soorten van houden van kippen: Legbatterijen, scharrelkippen, weide kippen. -Legbatterijen. In legbatterijen worden kippen met z’n vijven opgesloten in in hokje ter grote van een a4 tje. Ze zitten met honderden in een fabriek. De kippen in de legbatterijen zijn vaak kalig. Dit komt doordat ze hun eigen veren uittrekken van wegen verveling en stress. De bazen behandelen de dieren absoluut niet goed. Het gaat hen om het geld. Ze geven hun allemaal voer waardoor ze sneller eieren leggen. -scharrel kippen. Scharrelkippen leven in tegenstelling tot de verpakking laat zien in schuren waar een beetje daglicht binnenkomt. Ze leven met zijn zevenen op 1 m². zij worden wel beter behandeld en blijven ongedeerd. Maar hebben wel stres. -weide kippen. Ook weiden kippen leven gewoon in een stal. Zij kunnen wel naar buiten maar blijven meestal binnen omdat ze daar eten kunnen krijgen. 99.9 procent van alle kippen leeft binnen in een legbatterij of een stal. 0.1 procent komt dus van “vrije” kippen. Deze feiten gelden voor ook voor het meeste vee. Scharrel- eieren en vlees beginnen steeds populairder te worden in Nederland. Maar het echte leven achter “scharrel” is dus niet bij iedereen bekent.
3. Runderen Melkkoeien
Vroeger stonden melkkoeien ’s winters in de traditionele grupstal. Met een kont boven een goot(grup), waar de mest in werd opgevangen. Doordat de boeren steeds meer koeien gingen houden, is de grupstal vervangen door de ligboxenstal.de koeien kunnen in deze stal vrij rond lopen en in een box gaan liggen. Vroeger mochten de koeien zomer’s naar buiten. Nu worden ze steeds vaker binnen gehouden. De reden hiervoor is dat de koeien iets meer melk geven als ze dat uurtje rusten en de boer hoeft minder werk te doen. In de bio-industrie probeert men de koeien zoveel mogelijk melk te late produceren. In 1950 gaf een koe gem. 4000 liter per jaar. Nu is dat 7.700 liter melk. 10.000 liter melk is ook geen uitzondering meer. Om de koe zoveel mogelijk melk te laten produceren moet het om het half jaar een kalf krijgen. Het kalf wordt meteen bij de moeder weggehaald de eerste 3 dagen krijgt het de moeders melk om het afweer systeem op te bouwen. Dan krijgt het melkpoeder. De moeder gaat dan weer naar de melk machine. De vrouwelijke kalveren blijven op het bedrijf en worden opgefokt tot melk koe, de stiertjes gaan naar een mesterij. Meststieren
Rond 1980 werd door de EG de superheffing ingevoerd om de melkplas in te dammen. Vanaf dat moment mocht de totale melkproductie niet meer stijgen. De verhoging per koe ging even hard door.bij menig veehouder kwamen er lege plaatsen. Die werden hevig vervangen door meststieren. In 1993 waren dit er al ruim een half mil. Mest dieren groeien zeer snel. Het voedsel bestaat dan ook uitkrachtvoer en maïs. Ze zijn na een maand al zo’n 500 tot 650 kilo zwaarder. de dieren gaan door dat enorme gewicht vaak door hun poten die nog niet volgroeid zijn. 4. Vervoer Het vervoer van dieren gaat bijna het zelfde als in legbatterijen. Er worden zoveel mogelijk dieren op 1 plaats gestopt en alle dingen waarmee ze elkaar kunnen verwonden worden verwijderd. Van de dieren die in een vrachtwagen worden vervoerd gaat 10 % dood of raakt gewond.

REACTIES

H.

H.

De draagtijd van een koe is negen maanden, en dan toch om het half jaar een kalf krijgen? Geeft wel aan hoe betrouwbaar de rest van het artikel is.

13 jaar geleden

L.

L.

dat er 99 %van de kippen in de legbatterij leven klopt niet helemaal.wakker dier en ciwf hebben er voor gezorgd dat er steeds minder legbatterijen zijn

13 jaar geleden

G.

G.

goed verslag ofzoiets ...
je moest alleen nog iets vertellen over de koe

11 jaar geleden

O.

O.

er is wat gezegd over de koe

9 jaar geleden

O.

O.

heb je deze informatie zelf bedacht ofzo?!? er staat nergens een bronnenlijst, dus ik zou niet zeker kunnen weten of deze informatie wel echt waar is (ik weet namelijk zeker dat het niet betrouwbaar is)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.