Bijgeloof

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 460 woorden
  • 6 februari 2002
  • 293 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
293 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Beste meester en klasgenoten

Als onderwerp voor mijn spreekbeurt, koos ik een niet zo alledaags onderwerp. Mijn spreekbeurt gaat namelijk over bijgeloof...

Een voorbeeld is het getal 13, het brengt ongeluk, dat weet iedereen, maar waar het vandaan komt is een heel andere kwestie. Naar het schijnt zou dit komen van de 13de gast bij Jezus' Laatste Avondmaal.

Verder is er ook nog het breken van een spiegel: in een spiegel zien we een 2de versie van onszelf, als we die breken, dan schaden we eigenlijk ook ons spiegelbeeld, en dit zou ons ongeluk brengen. Kijk dus nooit in een gebroken spiegel of eender welk weerspiegelend oppervlak dat stuk is. Als je dat toch doet bestaan er remedies: ofwel gooi je de scherven in een rivier die naar het zuiden stroomt, als dit niet zo bijdehand is, wat heel normaal zou zijn, kan je de scherven in de grond begraven. Zorg er alleszins voor dat die scherven uit het huis zijn.

Soms wordt er wel eens overdreven. Er zijn bijvoorbeeld mensen die zeggen dat rechts geluk brengt en links ongeluk. Dit passen ze toe in bijvoorbeeld opstaan. Ze beweren dat je kost wat kost langs de rechterkant uit je bed moet komen. Het is wel onduidelijk welke kant rechts is en welke links, want dat hangt ervan af langs waar je het beziet. Zelfs in de scheepvaart kan dit tot ongemakken lijden, want ook hier wordt gezegd dat men langs rechts uit de boot moet komen, zelfs als aan die kant geen aanlegsteiger ligt maar water. En dit allemaal omdat sommigen denken dat alles wat links is onnatuurlijk zou zijn. Ze komen op dit idee doordat de meeste mensen rechtshandig zijn.

Volksgeloof wordt ook toegepast op dieren. Alom bekend is de zwarte kat. Het is een zogenaamd wezen dat van gedaante kan veranderen en de heks hielp bij haar betoveringen. Daar tegenover staat dan weer dat als een zwarte kat in je richting komt lopen hij geluk zal brengen, loopt hij van u weg dan neemt hij het geluk met zich mee.

Ook de zwaluw zou geluk brengen, waar hij zijn nest bouwt, zal voorspoed heersen en de bliksem zal er nooit inslaan.

Dit alles moet je natuurlijk met een flinke korrel zout nemen, want wordt er ook niet beweerd dat de mens zijn eigen geluk maakt? Want meestal als je denkt dat iets gaat mislukken gebeurt dat ook. Bijvoorbeeld je hoedt een glas vast op vrijdag de 13de en plots tikt er iemand op je schouder om iets te vragen. En je laat dat glas vallen, zou dat niet komen doordat je gewoon angstig bent en sneller verschiet? Of schuilt er toch een grond van waarheid in dat volksgeloof? .....

Dank u voor uw aandacht en vragen mag je altijd stellen.

REACTIES

M.

M.

ja het is een hele goed werkstuk maar ik had iets nodig meer met de geschiedenis van bijgeloof maar dat maakt niet uit. Je hebt het wel mooi gedaan!

21 jaar geleden

A.

A.

eey goeie werkstuk man maar ja ik zie je later

20 jaar geleden

L.

L.

hoi ik ben lindy ik vind het heel euk dat jij dit heb gedaan nu haal ik ook is een goed cijfer

20 jaar geleden

A.

A.

hey heel erg bedankt voor je inzending ik heb er egt wat aan maar waar heb je die info vandaan ?
want ik moet hem langer maken
alvast bedankt groetjes Anouk

18 jaar geleden

H.

H.

dit zijn alleen maar voorbeelden :0

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.