Autisme

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 1186 woorden
  • 6 december 2003
  • 652 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
652 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Ik ga mijn spreekbeurt houden over autisme. Ik heb een oom die verstandelijk gehandicapt is én autistisch is. Bij hem is het dus wel te zien dat hij ‘iets’ heeft. Daarom beschouwen mensen hem als een gewone verstandelijke gehandicapte. Iemand die op autistisch zijn verder niets heeft, wordt als raar en vreemd beschouwd, omdat er aan de buitenkant niets te zien is, maar van binnen anders zijn dan ‘normale’ mensen. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die veel van autisme afweten, daarom leek het me leuk om jullie er wat over te vertellen.
Ik ga het over de volgende onderwerpen hebben:

1) Wat is autisme?
2) Waaraan herkent men autisme?
3) De geschiedenis van Autisme
4) Is autisme te genezen?
5) Hoe moet je omgaan met iemand die autistisch is?
6) Wat is de oorzaak van Autisme?
7) De NVA

1) Wat is autisme?
Autisme is een contactstoornis in de prikkelverwerking. Prikkels zijn alle zaken die ons via onze zintuigen worden aangeboden. Om te zorgen dat mensen goed functioneren, moeten we ze niet aan onnodige prikkels blootstellen.Autisme is geen ziekte zoals griep of waterpokken. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je het zelf krijgt als je met iemand omgaat die autisme heeft. Het zit namelijk in je hoofd. Een autist leeft in zijn eigen wereld en begrijpt de andere mensen niet goed. Het is dus ook heel moeilijk om contact met een autist te maken. Iemand met autisme is niet gek of stom. Je kunt alleen wat moeilijk contact met ze maken. Maar als je je best doet, lukt het best en kun je prima met zo iemand omgaan.

2) Waaraan herkent men autisme?
• zij hebben weinig of geen aansluiting bij leeftijdgenoten

• zij hebben een eenzijdige manier van contact maken
• ze weten vaak niet wat sociaal is
• zij kunnen niet delen
• zij hebben moeite met het inleven in de gedachten en gevoelens van de ander, wanneer zij die niet bij zichzelf herkennen.
• zij maken vaak gebruik van standaardzinnen of herhaling van zinnen
• hun taalgebruik is vaak eigenaardig en afwijkend
• zij nemen taal letterlijk
• zij zijn vaak gericht op 1 onderwerp
• zij kunnen slecht tegen veranderingen en hebben daardoor last van angstreacties of woedeaanvallen over in onze ogen kleine domme dingen
• mensen met autisme hebben iets onbegrijpelijks en ongrijpbaars

3) De geschiedenis van autisme:
Autisme werd voor het eerst beschreven in de jaren veertig door de arts Leo Kanner. Hij beschreef toen kinderen die een bepaald stereotiep gedrag vertoonden in combinatie met een contactstoornis. Later werd, doordat er ook door andere artsen gelijksoortige stoornissen werden ontdekt, gesproken van het Autistische spectrum. Dit houdt in, dat er autistische stoornissen bestaan in allerlei soorten. Sommige mensen zijn erg "zwaar" autistisch, terwijl andere vrij "licht" autistisch zijn. Hierdoor wordt er vaak gesproken van het autistisch spectrum, waarop eigenlijk iedere autist zijn eigen plaats inneemt.
Totdat Leo Kanner iets ontdekt had, zeiden de artsen dat het maar bij de ouders van een kind tussen de oren zat.


4) Is autisme te genezen?
Tot nu toe zijn de wetenschappers en nog niet in geslaagd om te proberen autisme te genezen. Er bestaan geen medicijnen ofzo om in 1 keer niet meer autistisch te zijn
De stoornis krijg je als je nog jong bent en is dan tot dat je dood gaat aanwezig.

5)Hoe moet je met iemand omgaan die Autistisch is?
Het is belangrijk te zorgen voor een duidelijke en niet ingewikkelde omgeving die hen met begrip en geduld tegemoet komt. Noodzakelijk is een en een overzichtelijk dag- en weekpatroon, waarin letterlijk zichtbaar wordt gemaakt waar en wanneer bepaalde activiteiten plaatsvinden. Zij moeten de dingen één voor één uitvoeren. Dit alles geeft hen houvast in hun leven. Mensen met een autistische stoornis hebben extra persoonlijke aandacht nodig en zijn beter op hun plaats in kleine groepen. Zij kunnen slecht tegen kritiek en hebben veel waardering en sturing nodig.
Het kan moeilijk voor je zijn om niet je geduld te verliezen doordat autisten vaak niet doorhebben wat je zegt. Het is niet verstandig om boos te worden, want dan worden zij het ook, en bij hun duurt het vaak dagen voordat het helemaal over is.
Het verschilt per persoon om een methode te vinden om met iemand die autistisch is. Het is moeilijk om een goede methode te vinden omdat het lang duurt om een autist te begrijpen. Enkele methodes zijn Sonrise methode, Dolfijnmethode en de teatchmethode.

- De Sonrise methode
Hierbij spelen de ouders met een kind in een kamer waarbij een kind zo min mogelijk afgeleid kan worden. Alleen al witte muren en licht vloerbedekking helpt al veel. Ook is het kind de leider en niet de ouder, anders kan het kind kwaad worden. Het is slim om het kind vaak in de ogen te kijken, want dat is erg moeilijk voor een autist.

- De dolfijnmethode
Dat is dat autistische kinderen met dolfijnen zwemmen. Sommigen maken dan contact met de dolfijnen en er wordt beweerd dat ze dan ook beter contact kunnen maken met mensen. Soms ontstaat er echt een band tussen de autist en de dolfijn. Mensen weten nog steeds niet precies hoe dat kan.

- De Teatchmethode
Dit is een methode die vooral op scholen waar autistische kinderen op zitten wordt gebruikt.

De kinderen hebben allemaal een langwerpig bord waar pictogrammen op hangen van wat ze die dag gaan doen. De pictogrammen van de dingen die gedaan zijn worden dan weggehaald. Zo weten de kinderen precies wat ze gaan doen en is alles voorspelbaar. Dat is voor sommige autisten de beste manier. Autisten kunnen namelijk boos worden als hun schema wordt veranderd.

6) Wat is de oorzaak van autisme?
Vroeger gaf men de schuld aan de ouders, zij waren zogezegd “gevoelsarm”. Het was toen gangbaar om bij probleemkinderen te denken aan een “falende” ouder. Gelukkig is deze opvatting nu weerlegd, alhoewel de reactie van de omgeving nog zeer kwetsend kan zijn voor de ouders die al af te rekenen hebben met een groot verdriet. Commentaar als “Moest ik dat kind een week bij mij hebben, ik krijg het er allemaal wel uit” of “Die ouders verbeelden zich wel wat” of “Ze moeten ze nog wat meer toegeven”zijn nog altijd schering en inslag.
Ouders van kinderen met autisme zijn net zulke liefhebbende, zorgende en vaardige ouders als alle anderen.
Er is nog geen duidelijke oorzaak gevonden hoe het komt dat iemand autisme krijgt.
- erfelijkheidsfactoren
- virale infecties
- complicaties tijdens de zwangerschap en geboorte bv. zuurstoftekort
- sommige syndromen die meestal een verstandelijke handicap veroorzaken kunnen samen gaan met autisme bv. syndroom van Down

7) De NVA
De Nederlandse Vereniging voor Autisme is een landelijke vereniging. De NVA is een vereniging die mensen helpen met autistisch stoornis. De NVA helpt mensen met: informatie zoeken over autisme en verzorgen binnen de gezondheidszorg en onderwijs.
De NVA geeft ook een twee maandelijks tijdschrift uit. Bij de NVA zijn er over de regio's verspreid oudercontact personen (degene via wie het contact verloopt) om contact met leden te behouden, en er worden thema en gesprekbijeenkomsten (mensen komen bij elkaar om met elkaar over iets te praten) gehouden. Voor de jongeren met een autisme worden er gezellige uitstapjes georganiseerd hiernaast beschikt de NVA over tijdschriften, folders, artikelen en videobanden.

REACTIES

S.

S.

cool!

11 jaar geleden

M.

M.

Wat bedoel je met '' zeiden de artsen dat het maar bij de ouders van een kind tussen de oren zat". Is het door de opvoeding van de ouders?

10 jaar geleden

B.

B.

ja ik snaptje dat ook niet

9 jaar geleden

B.

B.

goede informatie

9 jaar geleden

B.

B.

Ze weten vaak niet wat sociaal is!? Nou we zijn geen monsters hoor!!!

9 jaar geleden

I.

I.

Ja net zoals 'Zij kunnen niet delen'

9 jaar geleden

I.

I.

ik heb zelf autisme maar dit gaat wel een klein beetje ver hoor

8 jaar geleden

I.

I.

en ook een raar iets is dat er staat dat het door een virus zou kunnen komen

8 jaar geleden

M.

M.

coolllll

8 jaar geleden

I.

I.

mijn nicht heeft ook autisme

8 jaar geleden

E.

E.

Hallo, ik heb zelf ook autisme en de informatie die hier staat klopt wel gewoon hoor.

8 jaar geleden

B.

B.

Ik zelf heb Autisme en ben met sommige punten er niet mee eens. Ik kan wel delen enzo.

7 jaar geleden

D.

D.

Mooi verhaal meer autisme is geen handicap maar door dat je dat zou hebben heb je bijvoorbeeld met sociale contacten een handicap

7 jaar geleden

C.

C.

saaie, domme info

6 jaar geleden

L.

L.

er staan veel dingen in dit verslag dat ik nooit zou zeggen.
ik ben autistisch en mijn zus ook.
er staan best wel wat dingen in dit verslag die niet kloppen.
iedere autist is anders, en daarom gelden niet heel veel dingen voor mij, ik ben bijvoorbeeld best sociaal en kan gewoon delen en oogcontact maken. maar voor mij gelden er andere dingen die er voor mijn zus gelden, want we hebben allebei een andere kant van de autistische lijn.
je hebt mensen die er weinig last van hebben en je hebt mensen die er veel last van hebben. er staan wel een paar feiten in dit verslag.

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.