Anne Frank

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas havo | 1092 woorden
  • 18 november 2003
  • 236 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
236 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak

Spreekbeurt Anne Frank.

Mijn spreekbeurt gaat over Anne Frank, ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het boek van Miep Gies heb gelezen zei is een van de mensen die hielp bij het onderduiken zei zorgde bijv. dat er eten was dit vond ik een heel mooi boek en omdat ik ook in het Anne Frank huis ben geweest.

Anne Frank werd geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt am Main. Haar volledige naam was Annelies Marie Frank. Ze kwam uit een joodse familie. In die jaren ging het slecht met Duitsland. Miljoenen mensen zijn arm en velen zijn werkloos. Hitler wilde dit veranderen hij wilde Duitsland weer groot en sterk maken. Hij gaf de joden de schuld van de armoede en de ellende. In januari 1933 komt Hitler in Duitsland aan de macht, hierdoor is Anne Frank en haar familie niet meer veilig in Duitsland.

Onderduiken. In februari 1934 vertrekt familie frank naar Nederland, in 1939 trekt oma Hollander bij het gezin in. In Nederland begint Otto frank de vader van Anne een bedrijf, 7 jaar leid familie frank een rustig en tamelijk onbezorgd leven in Amsterdam, totdat het Duitse leger in 1940 Nederland binnenvalt. Het eerste jaar is er van de bezetting nog niet zoveel te merken, Anne gaat nog gewoon naar school. Na de zomer in 1941 komen er allerlei maatregelen tegen de joden.Maar niemand heeft door wat de nazi’s werkelijk van plan zijn.Hitler heeft namelijk in het geheim besloten dat alle elf miljoen joden in europa moeten orden vermoord.Alle joden zullen eerst naar concentratiekampen worden gebracht. Margot is een van de eersten die te horen krijgen dat ze naar een werkkamp moeten. De familie frank besluit dat ze gaan onderduiken. Achter het bedrijfsgebouw aan de prinsengracht staat een kleiner huis aangebouwd, dat leeg staat: het achterhuis. Op 6 juli 1942 verstoppen zij zich in dat huis later komen er nog 4 andere bewoners bij (foto’s).

Leven in het achterhuis. In het achterhuis worden gordijnen voor de ramen gehangen, en ze moeten heel stil zijn, zodat de mensen die overdag in het bedrijf werken ze niet kunnen horen, ze weten dat er zware straffen op het onderduiken voortdurend is er angst voor ontdekking. Niemand weet hoelang de oorlog zal duren Meer dan 2 jaar zat Anne ondergedoken,2jaar waarin ze nooit naar buiten mocht.Soms horen de onderduikers verhalen over wat buiten gebeurd. Miep Gies vertelt over de jodenvervolging en over het voedsel dat steeds schaarser en duurder word.Ze horen ook dat de meeste Nederlanders steeds meer een hekel aan de Duitse bezetter beginnen te krijgen.maar bijna iedereen houdt zijn mond,want anders kun je gearresteerd en mishandeld worden.Net als de familie Frank luisteren veel mensen stiekem naar de radiozender uit Engeland, die radio oranje genoemd wordt.Daarop horen ze dat de Duitsers de oorlog aan het verliezen zijn.Daardoor krijgt iedereen weer hoop. Anne heeft veel bewondering voor mensen die zich tegen de Duitsers verzetten voor degenen die hulp bieden aan mensen die door de Duitsers worden gezocht. Het wordt steeds duidelijker dat Duitsland de oorlog zal gaan verliezen van de geallieerde legers. Er zijn verzetsgroepen die de Duitsers op allerlei manieren dwars zitten. Als de Duitsers deze verzetsmensen t pakken krijgen, loopt het meestal slecht met ze af. Mensen uit het verzet moeten ook vaak onderduiken, zodat er in Nederland steeds meer onderduikers komen. De mensen in het achterhuis hopen dat de oorlog snel afgelopen zal zijn. Veel langer houden ze het niet meer uit. (tekening)

Hulp. Zonder de hulp van Miep Gies en de andere helpers van de familie frank zou het net mogelijk zijn geweest om onder te duiken.Verschillende medewerkers van het bedrijf van Otto frank zijn betrokken bij de zorg voor de onderduikers.Miep, Bep, meneer Kugler en meneer Keiman zorgden samen voor voedsel, voor kleding enz.Het is streng verboden om joden te helpen,maar toch deden zij het.Zo zijn er duizenden mensen in Nederland die hun leven op spel zetten om andere mensen het leven te redden.De mensen die helpen nemen enorme verantwoordelijkheid op zich.Anne schrijft in haar dagboek dat het hun helpers soms bijna te veel wordt,want ook zij zijn natuurlijk bang voor ontdekking. Hulp aan onderduikers is een vorm van verzet tegen de Duitse bezetter.

Verraden Op 4 augustus 1944 vallen Duitse en Nederlandse politieagenten het kantoor binnen. De mannen weten precies waar ze naar moeten zoeken en hebben de doorgang naar het achterhuis snel gevonden de onderduikers worden meegenomen en naar concentratiekampen overgebracht. Iemand heeft ze verraden

In de concentratiekampen Alle onderduikers worden eerst naar kamp Westerbork gebracht een doorgangskamp in Drente vanuit hier gaan de onderduikers bijna allemaal naar een ander kamp
Fritz Pfeffer sterft op 20 december 1944 in neuengamme
Edith Frank sterft op 6 januari 1945 in auschwitz-birkenau
Auguste van Pels sterft tussen 9 april en 8 mei in de buurt van Theresienstadt
Peter van pels sterft op 5 mei 1945 in Mauthausen
Anne Frank wordt samen met haar zus margot naar Bergen-Belsen gebracht hier sterven ze beide aan Tyfus in maart 1945 Anne een paar dagen na Margot dit is enkele weken voor de bevrijding
Otto Frank en Hermann van pels worden naar Auschwitz gebracht
In oktober 1944 word Hermann van pels daar vergast
Otto Frank is de enige die de oorlog overleeft op 27 januari 1945 wordt hij door het Russische leger bevrijd uit Auschwitz.

Anne’s dagboek In de oorlog periode heeft Anne een dagboek bijgehouden, dit dagboek kreeg ze op haar 13e verjaardag op de eerst bladzijde schreef ze: Ik zal hoop ik alles aan jou kunnen toevertrouwen zoals ik nog aan niemand gekund heb, en ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn ze noemde het dagboek kitty. Nadat otto frank terug keert uit auschwitz geeft miep haar het dagboek hij bewaard het in de hoop dat Anne terugkeert. Nadat hij de overlijdensberichten van Anne en margot heeft gekregen leest hij het dagboek. Hij besluit het dagboek uit te geven. Het dagboek van Anne frank is nu in meer dan 60 verschillende talen vertaald. (lezen)

Belangrijke gebeurtenissen op een rij 12 juni 1929 geboorte van Anne Frank
februari 1934 familie Frank vertrekt naar Nederland
1939 oma Hollander trekt bij het gezin in
1940 Duitse leger valt Nederland binnen
6 juli 1942 familie Frank duikt onder op de prinsengracht
4 augustus 1944 onderduikers worden uit het achterhuis gehaald
maart 1944 Anne sterft aan tyfus

Anne Frank is een van de vele die is gestorven in de 2e wereld oorlog, alleen omdat ze joods was, ze is bekent geworden omdat ze in de oorlogsperiode een dagboek bijhield

Informatie heb ik van de Anne Frank stichting daar heb ik een werkstukpakket bestelt en van internet.

REACTIES

Q.

Q.

leuk

19 jaar geleden

F.

F.

ik vind het een hele mooie spreekbeurt.

19 jaar geleden

R.

R.

wel vet ...........wat heb je er voor gekregen?

19 jaar geleden

R.

R.

hoi sandra

ik vind het super goed gedaan!!
ik heb er heel veel aangehad!!
want ik moet een werkstuk maken voor school en dat moet met de 2e wereldoorlog te maken hebben!

doej doej rosalie

19 jaar geleden

M.

M.

Ik vond het een mooi werkstuk, veel informatie, alleen een paar kleine spellingfouten maar dat maakt niks uit je kon het toch met die spellingfoutengoed lezen.
complimenten als ik een punt kon geven gaf ik een dikke 9.2 vooral voor de iformatie en uitleg!!!

groetjes Mark (10)

19 jaar geleden

K.

K.

Leuk hoor het is heel goed hoor? Annelies Marie Frank is een van mijn huiswerk heel goed gedaan. maar van mij een 10

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.