Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Spreekbeurt over Alcohol!
Onderwerpen:
1. Inleiding
2. alcohol in het lichaam
3. alcohol en de hersenen
4. alcohol en seks gaat dat samen?
5. waarom geen alcohol onder de zestien?
6. drinkadvies
7. nawoord
1. Inleiding:
Ik houd mijn spreekbeurt over alcohol, omdat ik graag wil vertellen hoeveel alcohol normaal of in ieder geval niet schadelijk is en wat er met je kan gebeuren waarneer je te veel drinkt. Ik heb mijn onder werp gekozen, omdat ik vind dat veel jongeren te veel drinken terwijl ze niet eens weten hoe slecht het eigenlijk is. Ik ben zelf niet tegen alcohol gebruik, maar ik ben wel tegen overmatig gebruik van alcohol. Mijn punten zijn: (zie hoofdstukken)
2. Alcohol in het lichaam
Wat gebeurt er als je alcohol drinkt? Nou het komt via je slokdarm, de maag en de dunne darm in het bloed terecht. Met het bloed word het weer verspreid door je hele lichaam. Als je niks gegeten hebt, dan wordt het sneller opgenomen in je bloed. Voel je na het drinken dat je gedronken hebt? Dat voel je aan dat je een beetje licht in je hoofd word, dan heeft de alcohol je hersens bereikt.


De afbraak van alcohol:
Ongeveer 95% van alle alcohol in je lichaam moet door de lever worden afgebroken en 5% word afgevoerd door de urine, de adem(ruiken naar drank), en door zweet(stinken naar drank). De lever werkt op een vast tempo. Bij drinkers die regelmatig drinken werkt de lever iets sneller. Bij alcohollisten is het anders, want dan raakt de lever overbelast, dus dan gaat de lever juist weer veel langzamer werken. Als je een glas bier bijv. gedronken hebt, dan duurt het 1 à 1,5 uur tot de alcohol afgebroken is. De afbraak van alcohol in de lever kan je niet versnellen, dus een koude douche helpt niet, ook niet water of koffie drinken.
De alcohol die we drinken wordt afgebroken in de lever, maar het word afgebroken naar een andere stof. Eerst word het afgebroken naar een stof die aceetaldehyde heet, deze stof is nog giftiger dan alcohol. Daarna word het afgebroken tot azijnzuur en dat word dan weer water en koolstofdioxide. Als je dus in een korte tijd heel veel alcohol drinkt, heb je een lange tijd aceetaldehyde in je bloed. Als je binnen korte tijd 20 tot 25 glazen alcohol drinkt, heb je kans op een hart- of ademhalingsstilstand.
3. Alcohol en de hersenen:
Het drinken van alcohol heeft invloed op alles wat je hersenen doen. Nadat je 2 glazen gedronken hebt werken je hersens al minder goed.
1-2 glazen werkt het verstand, voorzichtigheid, intelligentie en geheugen minder goed. Na 3-4 glazen, werkt de zelfbeheersing en oordeel minder goed. Na 5-6 glazen werken de zintuigen minder goed. Na 7-9 glazen werkt de coördinatie minder goed. En na 10 of meer glazen kun je zelfs gaan flauwvallen, omdat evenwicht minder goed werkt.
Wat is een black-out?
Een black-out is een stoornis van het korte termijn geheugen moeilijk gezegd. Ik zal het uitleggen. Nadat je te veel alcohol hebt gedronken, kun je een black-out krijgen. Op het moment dat je alcohol drinkt, lijkt er niks aan de hand, maar bijv. de ochtend daarna kun je je niks meer herinneren van wat er tijdens het drinken is gebeurt.


Als je vaak en veel drinkt, kun je aan geheugen verlies gaan leiden. En belangrijke hersenfuncties kunnen ook niet goed meer gaan werken. Je kan niet meer kritisch en logisch nadenken, dus als mensen uit deze klas heel veel gaan drinken kan het zo zijn dat ze misschien wel terug naar havo of mavo moeten, omdat ze niet meer zo goed kunnen nadenken als eerst.
Als je meer dan 25 glazen alcohol per week drinkt dan is het ook zo dat je hersenen beginnen te verschormpelen.
4. Alcohol en seks, gaat dat samen?
Man: als een man veel gedronken heeft en daarna met iemand naar bed gaat, dan zijn zijn seksuele prestaties minder. Hij krijgt bijv. geen erectie of geen zaadlozing.
Vrouw: als een vrouw veel drinkt en dan naar bed gaat, kan ze later spijt of een ongewenste zwangerschap en aids krijgen. Ook als een vrouw vaak een veel drinkt, kan ze menstruatie stoornissen hebben.
5. Waarom geen alcohol onder de zestien:
Jongeren onder de zestien jaar mogen geen alcohol kopen. Als je boven de 16 bent mag je zwak alcoholhoudende dranken kopen. Dat zijn drankjes zoals: bier, wijn, en andere drankjes met minder dan 15% alcohol. De 16jaar grens is gekozen om jonge mensen te beschermen tegen de erge gevolgen van het drinken van alcohol. Bij een jong lichaam komt alcohol veel harder aan dan bij een volwassene. Hoe kleiner en jonger je bent hoe schadelijker het is. Het is zo dat bij 12 jarigen de hersenen een zesde deel van je lichaam in beslag nemen en bij een volwassene maar een achtste deel. Dus als je niet volgroeid bent, dan komt er dus een groter deel van de alcohol in je hersens dan bij een volwassene.
6. Drinkadvies:
Nu na alle informatie is het handig om ook het drinkadvies te geven, want anders weet je wel hoeveel je niet moet drinken, maar niet hoeveel je dan wel mag drinken. Het normale advies voor een volwassene is voor een vrouw 2 glazen en voor een man drie glazen per dag. En er moeten minimaal twee drankloze dagen zijn.
Vrouwen lopen extra risico:
Uit een onderzoek is gebleken, dat er een verband is tussen het gebruik van alcohol en het ontstaan van borstkanker. Als je meer dan drie glazen per dag drink vergroot je het risico.
Mannen drinken meer:
De gemiddelde Nederlandse man drinkt ongeveer drie keer zo veel als een gemiddelde Nederlandse vrouw. Veel mannen drinken meer dan gezond is en zijn ook niet van plan om minder te gaan drinken.
Kinderen beter helemaal niet:
Jonge mensen onder de 16 kunnen beter helemaal geen alcohol drinken, omdat ze er veel gevoeliger voor zijn.
7. nawoord:
Nou, ik hoop (ja het is heel afgezaagd), maar ik hoop dat jullie er wel iets van geleerd hebben, omdat het echt heel erg gevaarlijk kan zijn. Nu weet je voortaan binnen welke grenzen je je beter kan houden, want op het moment zelf lijkt het heel leuk, maar ten 1e vergroot je de kans op een hartinfarct en ten 2e vergroot je de kans op levenslange slecht werkende hersens en ten 3e met drank wordt je niet gezelliger, het lijkt wel zo, maar in werkelijkheid merkt je niet alles meer om je heen en dat maakt dat je denkt dat het zo gezellig is als je gedronken hebt. Maar in werkelijk denken alle mensen die niet zoveel gedronken hebben. “wat een debiel is dat”. Maar ja kortom ik ben zelf niet tegen alcohol maar drinkt niet teveel, want het is gewoon slecht! Dit was mijn spreekbeurt. Als er iemand is die nog extra informatie zou willen over alcohol, dan kun je via het nummer 0900-5002021 een jongeren informatie pakket aanvragen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

mooihoor!

9 jaar geleden

B.

B.

niet de beste maar ik gebruik hem toch

8 jaar geleden

S.

S.

goeie site

8 jaar geleden