Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.


ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

Zonne energie

Inleiding spreekbeurt zonne-energie.De zon zorgt voor heel veel soorten energie, niet alleen voor zonne-energie maar ook voor bijvoorbeeld waterkracht en wind energie. Nu even een korte uitleg over waterkracht:

Doordat het water in de zee verdampt en dan in de bergen weer neervalt (regen) ontstaan er beekjes en aan die beekjes kun je dan weer een waterrat op aansluiten en dan heb je dus energie. En nu dan nog een korte uitleg over windenergie: de zon verwarmt de lucht en daardoor beweegt de lucht over de aarde (wind. Door wind molens te plaatsen krijg je dus ook energie. Kort om de zon zorgt niet alleen voor zonne-energie maar de zon heeft ook een groot aandeel in bijvoorbeeld wind –energie en waterkracht. In deze spreekbeurt gaan we verder in op de zonne-energie.

De geschiedenis van zonne-energie.De Grieken wisten zo´n 2500 jaar gelden al dat zonne-energie nuttig was. Zij bouwden huizen met dikke witte muren. Dit wit was omdat wit de zon weerkaatst. Daardoor bleef het overdag lekker koel in de huizen en was het ´s nachts behaaglijk warm in de huizen dat kwam doordat de muren de warmte dan weer uitstraalden. Deze methode van zonne-energie wordt nog steeds in veel zuidelijke landen gebruikt.Wat is zonne-energie?Zonne-energie is de energie die direct van de zon afkomt. Het is de belangrijkste energiebron op aarde. Door de energie van de zon kunnen planten, dieren en mensen leven. Zonne-energie kan in bruikbare vorm worden omgezet in warmte (zonneboilers) of elektriciteit (zonnecellen)

De productie van zonneboilers is naar verhouding niet erg milieubelastend, bij zonnecellen is dat nog wel het geval.

Wat zijn zonneboilers?Het water in een tuinslang die de hele dag in de zon heeft gelegen, kan al behoorlijk warm worden. Door het gebruik van zonneboilers maken we op een slimme manier gebruik van dat principe. Zelfs in de winter wanneer de zon maar een paar uur schijnt, kan een zonneboiler voldoende warm water maken voor het dagelijkse gebruik van warm tapwater.

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. De zonnecollector vangt zonlicht op. Zo´n collector bestaat uit een donker gekleurd buizen stelsel dat afgedekt is met een vlakke glasplaat.De vloeistof (bijvoorbeeld water) dat oor een buizenstelsel stroomt wordt verwarmd door het zonlicht. Bij felle zon kan de temperatuur van het water oplopen tot 90°C. De collector wordt op het dak geplaatst. Het warme water wordt dan bewaard in een voorraadvat omdat de productie van de warmte met betrekking van een zonnecollector niet gelijk is aan de warmtevraag. Bij een geopende warmwaterkraan stroomt het koude leidingwater via een warmtewisselaar door het opgewarmde voorraadvat naar de kraan. Als het water niet warm genoeg is, dan brengt bijvoorbeeld de cv-ketel, de geiser of een warmtepomp het op de gewenste temperatuur. Dit proces heet naverwarming.Wat zijn zonnecellen?Zonnecellen maken rechtstreeks elektriciteit uit zonlicht. Dat is vooral gemakkelijk op plaatsen waar geen stopcontact is. Zonnecellen vind je overal. Sommige rekenmachines gebruiken zonnecellen voor de elektriciteit. Boeren gebruiken waterpompen die hun elektriciteit uit zonnecellen halen. Op zee zijn er boeien met zonnecellen, ze gebruiken de elektriciteit voor verlichting en voor geluidssignalen. Een zonnecollector verwarmt eerst water om daarvan stroom te maken. De stoom drijft een turbine aan en de turbine laat een generator elektriciteit maken. Een zonnecel neemt deze omweg niet. Een zonnecel maakt rechtstreeks elektriciteit uit zonlicht. Als lichtstralen op een zonnecel terechtkomen, ontstaat er elektriciteit. Eén zonnecel maakt maar heel weinig elektriciteit, daarom vind je altijd heel veel zonnecellen bij elkaar. De panelen met de zonnecellen op de foto staan in de Verenigde Staten.

Waarom zonne-energie?Zonne-energie gebruiken we omdat fossiele brandstoffen opraken. Fossiele brandstoffen zijn bijvoorbeeld: steenkool, olie en gas. De zon raakt nooit op. En we hebben toch energie nodig want als we geen energie zouden hebben en toch zo door willen blijven leven als we nu doen dan zouden er per persoon 75 mensen moeten werken, dat wil zeggen dat alleen al voor onze klas 2100 mensen moeten werken om bijvoorbeeld de trein te duwen of de was te doen.

Overal zonne-energie.Overal over de wereld wordt zonne-energie gebruikt.Van alle landen geven de Verenigde Staten het meeste geld uit aan zonne-energie. Soms is dat voor kleine zonne-collectoren, maar meestel voor grote projecten zoals zonne-torens.Japan is begonnen met de bouw van 800 grote parabolische schotels. De Japanners habben zelf bijna geen olie en kolen in de bodem. Ze moeten alle bandstoffen kopen. Daarom vinden ze zonne-energie heel belangrijk.In de Australische stad Brisbane in een zonne-dorp gebouwd. In dat dorp worden de huizen met zonne-energie verwarmd en er is een zwembad dat warm water van zonne-collectoren krijgt.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

schrijffouten, niet doo maar door en niet stoom maar stroom!

12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

Vet cool dat je zo'n werkstuk op het internet zet en onwijs bedankt!! Zit je trouwens op het Rijnlands lyceum in Oegstgeest???
groetjes Edmee

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Ik moest voor techniek een werkstuk over een onderwerp van schone energie maken. En ik heb veel aan jou werkstuk gehad dus bedankt!

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Y.

Y.

Hey Janneke,
Bedankt voor je werkstuk van zonne-energie...... ik heb er echt ontzettend veel aangehad!!! THANKS!!!!!!!!!!!! Zelf doe ik 2atheneum........ maar echt om eerlijk te zijn........! Je werkstuk was ontzettend goed!!!!!!!!!!!!
Nou de mazzel Yeliz!!!!!!!!!

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Hoi janneke.
ik moet voor morgen een verslag maken over 'zonne-energie voor huisverwarming' en ik vroeg mij af of jij wist met welke afvalstoffen je te maken kreeg (met zonne-energie). Zou je me vandaag nog terug willen mailen?

Groetjes,
Sabine.

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

hey ik heb je werk stuk gelzen en had er zelf nog geen nou wel thnxx ik heb een 8 hehe zit in de 2 e kuzzzzzzzzzzzz

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

heeey waarom dee je het niet over schaduw

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

hello, thats a nice work but I cant find anything what I need. bye shealisa

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

hey das mega cool nu moet ik er geen maken

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Dankje!

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

eyy

beste spreekbeurd hoor

toppie, vond mijn leraar ook :>

groetjes
sytse

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

heb je nog plaatjes over zonne energie

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

leuk kan het goed gebruiken voor een werkstuk bio over energie
zit zelf ook in de 2e! TL

doei dikke kuzzzz

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

Foei foei jannekke dat mag niet
Maar toch bedankt voor jeweetwel (knipoog)

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

bedankt,
moet spreekbeurt maken tegen morgen, dus komt goed van pas!

christof
SO
België

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

het is wel goed maar voor havo kan het beter!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

thanx je hebt me uit de nesten op school geholpen kussssssssssssssss...........

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

een scholier

een scholier

Haii haii!!
Goed gemaakt!! Ik heb er veel aan gehad, moest namelijk zelf een verslag maken over zonne-energie, mocht wel wat van internet halen, maar moest wel een beetje begrijpbaar zijn. Zit ook in de 2e van HAVO/VWO... dus dit was precies wat ik zocht! Bedankt he! Doeii doeii

groetjes Nicky

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

hey,
bedankt voor je werkstuk 8-)..
heb er veel an gehad

kus stijn..

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Hey Janneke!

Je werkstuk over Zonne-energie is werkelijk prachtig!
Wij moeten op school namelijk ook een werkstuk maken over zonne-energie en de voordelen ervan.. Ik zit in mijn tweede jaar Latijn en dit is een opdracht voor Wetenschappelijk Werk!
Jouw werkstuk heeft ons alvast heel goed geholpen!

Hartelijk Bedankt!!

Groetjes vanwege Ismaëlla

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

Een belangrijke toepassing van zonne-energie is vergeten, nl. de zonthermische krachtcentrale, waarvan er 9 staan te werken in Californie.
Zie de site www.gezen.nl.
Ik zou het op prijs stellen als je de tekst aanvult met een paragraaf over deze CSP technologie.
Grootste voordeel: het is veel goedkoper dan de zonnecellen.

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

leuke werkstuk, dankje wel voor het helpen bij mijn poster natuurkunde, ik zal er veeel aan hebben. groetjes van bartjee!!!

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

handig werkstukje die heb ik helemaal overgeschreven en nu nog wachten op mijn cijfer:Pwhahaha TNX

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

merci eh

we zijn u eeuwig dankbaar
van michelle, stephanie ,hanne en jasmine
x

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

Dit is een prachtige spreekbeurt ik heb ze gebruikt , om een spreekbeurt te geven in mijn klas en het was prachtig zeiden ze dus welbedankt voor je prachtwerk groetn charly

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

ik heb heel veel aan je werkstuk gehad, veel informatie eruit kunnen halen.

groetjes marloes

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

hoe kun je dit nou presenteren op wellke school zit je ik vind dit geen goed werkstuk je mag blij zijn dat je niet bij mij in de klas zit. anders had je een1
met vriendelijke groet Mvr sikkens

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Wat een geweldig werkstuk. Ik heb zelden zo'n mooi stukje werk gezien.

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

heej janneke......

Goed werkstuk!

mzzzl ...

13 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

een scholier

een scholier

slecht!
ikkan het beter

12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

ik zit wel in groep 8 maar ik lees wel de spellingfouten van jou !

10 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Y.

Y.

GOED GEDAAN :D

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Nice, veel aangehad ! Heb je ook nog een plaatje ?

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

heel handig dit, zo kunnen wy alles gebruiken voor onze vragen die we moeten maken. HAHAHAHA

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

wow! heb hier echt veel aan gehad. echt super handig.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

Echt super dit.
Ik heb er echt veel aan.
Ik moet een presentatie over zonne-energie maken :O

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

echt een super site,
ik heb niet alles gebruikt maar toch
thnx JANNEKE i love jou
dit is super!!!!@@@@@@####$$%%%^^^^^&&&&&*****())))))____++++++=====------ THE 1

Xx''mischa

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

X.

X.

best fijn zo'n site.
ik heb het gebruikt voor een werkstuk.
het mag wel iets uitgebreider, bijv. hoe de zonne-energie werkt..

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

P.

P.

Moet ik zo'n saai verslag maken....
Even denken.... Scholieren.com natuulijk!!! :-)
Thnx!!!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

Goed werkstuk, heb er veel info uit kunnen halen

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

dit is een super goed werkstuk hoor. ik moet een werkstuk maken over groene stroom. heb er superveel aan gehad thx XXXDDD

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

Hoeveel kinderen zitten er in je klas dan?, s wel goed werkstuk heb ik veel aan gehad

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

zeer handige info. moet een stom werkstuk maken over groene energie. ik heb hier echt super veel aangehad voor mijn onderdeel van zonne-energie.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

ik moet een werkstuk ik heb het gehouden over groene energie krijg het noot af maar deze info heeft wel geholpen maar niet veel super strenge juf en ze gaat heel internet af om iets te zoeken wat in het werkstuk staat en daarom gebruik ik nooit veel info van de zelfde site

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Bedankt!!! We moesten een ppt maken over Zonne-energie voor techniek. We hebben veel aan jullie spreekbeurt gehad!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

Hey,
bedankt voor de spreekbeurt!
Ik zit in de tweede Latijnse en moet samen met 3 andere kinderen een spreekbeurt houden over ZONNE-ENERGIE voor het vak Techniek.
Deze informatie heeft ons groepje heel hard vooruit geholpen,
DANKU!
Carolien, Brent, Laura en Arne.

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

ik moest een verslag maken en ik heb veel aan jou werkstuk gehad !!!!!!!!!BEDANKT!!!!!!!!!! :-)) :-)) :-))

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

cool zeg ik heb een 10 voor een werkstuk gekregen

4 jaar geleden

Antwoorden

T.

T.

ik heb een 10+ gekregen

3 jaar geleden

gast

gast

S.

S.

heel leuk ik heb een 10+ gehaald mijn leraar vond het heel goed

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

Heyy ben Bella en k zit in de 2e van vwo, ik heb een werkstuk gemaakt over de zon en voor mn hoofdstuk Energie heb ik veel aan je werkstuk/spreekbeurt gehad! Ik had een 9.2 en mn de leraal vroeg of ie t mocht lenen en hij heeft het als voorbeeld gebruikt bij de bruggers! x Bella

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Heei ik heb je werkstuk gekopieerd en gebruikt en ik heb maar een 4.8 gekregen. Heel erg bedankt! :( Anno

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast