Zonne-energie

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas havo | 771 woorden
  • 17 april 2001
  • 1867 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
1867 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Zonne energie Inleiding spreekbeurt zonne-energie.

De zon zorgt voor heel veel soorten energie, niet alleen voor zonne-energie maar ook voor bijvoorbeeld waterkracht en wind energie. Nu even een korte uitleg over waterkracht: Doordat het water in de zee verdampt en dan in de bergen weer neervalt (regen) ontstaan er beekjes en aan die beekjes kun je dan weer een waterrat op aansluiten en dan heb je dus energie. En nu dan nog een korte uitleg over windenergie: de zon verwarmt de lucht en daardoor beweegt de lucht over de aarde (wind. Door wind molens te plaatsen krijg je dus ook energie. Kort om de zon zorgt niet alleen voor zonne-energie maar de zon heeft ook een groot aandeel in bijvoorbeeld wind –energie en waterkracht. In deze spreekbeurt gaan we verder in op de zonne-energie.

De geschiedenis van zonne-energie.

De Grieken wisten zo´n 2500 jaar gelden al dat zonne-energie nuttig was. Zij bouwden huizen met dikke witte muren. Dit wit was omdat wit de zon weerkaatst. Daardoor bleef het overdag lekker koel in de huizen en was het ´s nachts behaaglijk warm in de huizen dat kwam doordat de muren de warmte dan weer uitstraalden. Deze methode van zonne-energie wordt nog steeds in veel zuidelijke landen gebruikt.

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is de energie die direct van de zon afkomt. Het is de belangrijkste energiebron op aarde. Door de energie van de zon kunnen planten, dieren en mensen leven. Zonne-energie kan in bruikbare vorm worden omgezet in warmte (zonneboilers) of elektriciteit (zonnecellen) De productie van zonneboilers is naar verhouding niet erg milieubelastend, bij zonnecellen is dat nog wel het geval.

Wat zijn zonneboilers?

Het water in een tuinslang die de hele dag in de zon heeft gelegen, kan al behoorlijk warm worden. Door het gebruik van zonneboilers maken we op een slimme manier gebruik van dat principe. Zelfs in de winter wanneer de zon maar een paar uur schijnt, kan een zonneboiler voldoende warm water maken voor het dagelijkse gebruik van warm tapwater. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. De zonnecollector vangt zonlicht op. Zo´n collector bestaat uit een donker gekleurd buizen stelsel dat afgedekt is met een vlakke glasplaat.

De vloeistof (bijvoorbeeld water) dat oor een buizenstelsel stroomt wordt verwarmd door het zonlicht. Bij felle zon kan de temperatuur van het water oplopen tot 90°C. De collector wordt op het dak geplaatst. Het warme water wordt dan bewaard in een voorraadvat omdat de productie van de warmte met betrekking van een zonnecollector niet gelijk is aan de warmtevraag. Bij een geopende warmwaterkraan stroomt het koude leidingwater via een warmtewisselaar door het opgewarmde voorraadvat naar de kraan. Als het water niet warm genoeg is, dan brengt bijvoorbeeld de cv-ketel, de geiser of een warmtepomp het op de gewenste temperatuur. Dit proces heet naverwarming.

Wat zijn zonnecellen?

Zonnecellen maken rechtstreeks elektriciteit uit zonlicht. Dat is vooral gemakkelijk op plaatsen waar geen stopcontact is. Zonnecellen vind je overal. Sommige rekenmachines gebruiken zonnecellen voor de elektriciteit. Boeren gebruiken waterpompen die hun elektriciteit uit zonnecellen halen. Op zee zijn er boeien met zonnecellen, ze gebruiken de elektriciteit voor verlichting en voor geluidssignalen. Een zonnecollector verwarmt eerst water om daarvan stroom te maken. De stoom drijft een turbine aan en de turbine laat een generator elektriciteit maken. Een zonnecel neemt deze omweg niet. Een zonnecel maakt rechtstreeks elektriciteit uit zonlicht. Als lichtstralen op een zonnecel terechtkomen, ontstaat er elektriciteit. Eén zonnecel maakt maar heel weinig elektriciteit, daarom vind je altijd heel veel zonnecellen bij elkaar. De panelen met de zonnecellen op de foto staan in de Verenigde Staten.

Waarom zonne-energie?

Dit wil je ook lezen:

Zonne-energie gebruiken we omdat fossiele brandstoffen opraken. Fossiele brandstoffen zijn bijvoorbeeld: steenkool, olie en gas. De zon raakt nooit op. En we hebben toch energie nodig want als we geen energie zouden hebben en toch zo door willen blijven leven als we nu doen dan zouden er per persoon 75 mensen moeten werken, dat wil zeggen dat alleen al voor onze klas 2100 mensen moeten werken om bijvoorbeeld de trein te duwen of de was te doen.

Overal zonne-energie.

Overal over de wereld wordt zonne-energie gebruikt.

Van alle landen geven de Verenigde Staten het meeste geld uit aan zonne-energie. Soms is dat voor kleine zonne-collectoren, maar meestel voor grote projecten zoals zonne-torens.

Japan is begonnen met de bouw van 800 grote parabolische schotels. De Japanners habben zelf bijna geen olie en kolen in de bodem. Ze moeten alle bandstoffen kopen. Daarom vinden ze zonne-energie heel belangrijk.

In de Australische stad Brisbane in een zonne-dorp gebouwd. In dat dorp worden de huizen met zonne-energie verwarmd en er is een zwembad dat warm water van zonne-collectoren krijgt.

REACTIES

R.

R.

schrijffouten, niet doo maar door en niet stoom maar stroom!

16 jaar geleden

E.

E.

Vet cool dat je zo'n werkstuk op het internet zet en onwijs bedankt!! Zit je trouwens op het Rijnlands lyceum in Oegstgeest???
groetjes Edmee

22 jaar geleden

I.

I.

Ik moest voor techniek een werkstuk over een onderwerp van schone energie maken. En ik heb veel aan jou werkstuk gehad dus bedankt!

22 jaar geleden

Y.

Y.

Hey Janneke,
Bedankt voor je werkstuk van zonne-energie...... ik heb er echt ontzettend veel aangehad!!! THANKS!!!!!!!!!!!! Zelf doe ik 2atheneum........ maar echt om eerlijk te zijn........! Je werkstuk was ontzettend goed!!!!!!!!!!!!
Nou de mazzel Yeliz!!!!!!!!!

21 jaar geleden

S.

S.

Hoi janneke.
ik moet voor morgen een verslag maken over 'zonne-energie voor huisverwarming' en ik vroeg mij af of jij wist met welke afvalstoffen je te maken kreeg (met zonne-energie). Zou je me vandaag nog terug willen mailen?

Groetjes,
Sabine.

21 jaar geleden

S.

S.

hey ik heb je werk stuk gelzen en had er zelf nog geen nou wel thnxx ik heb een 8 hehe zit in de 2 e kuzzzzzzzzzzzz

21 jaar geleden

R.

R.

heeey waarom dee je het niet over schaduw

20 jaar geleden

S.

S.

hello, thats a nice work but I cant find anything what I need. bye shealisa

20 jaar geleden

H.

H.

hey das mega cool nu moet ik er geen maken

20 jaar geleden

I.

I.

Dankje!

19 jaar geleden

S.

S.

eyy

beste spreekbeurd hoor

toppie, vond mijn leraar ook :>

groetjes
sytse

19 jaar geleden

T.

T.

heb je nog plaatjes over zonne energie

19 jaar geleden

E.

E.

leuk kan het goed gebruiken voor een werkstuk bio over energie
zit zelf ook in de 2e! TL

doei dikke kuzzzz

19 jaar geleden

D.

D.

Foei foei jannekke dat mag niet
Maar toch bedankt voor jeweetwel (knipoog)

18 jaar geleden

C.

C.

bedankt,
moet spreekbeurt maken tegen morgen, dus komt goed van pas!

christof
SO
Belgiƫ

18 jaar geleden

M.

M.

het is wel goed maar voor havo kan het beter!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

18 jaar geleden

B.

B.

thanx je hebt me uit de nesten op school geholpen kussssssssssssssss...........

18 jaar geleden

N.

N.

Haii haii!!
Goed gemaakt!! Ik heb er veel aan gehad, moest namelijk zelf een verslag maken over zonne-energie, mocht wel wat van internet halen, maar moest wel een beetje begrijpbaar zijn. Zit ook in de 2e van HAVO/VWO... dus dit was precies wat ik zocht! Bedankt he! Doeii doeii

groetjes Nicky

18 jaar geleden

S.

S.

hey,
bedankt voor je werkstuk 8-)..
heb er veel an gehad

kus stijn..

18 jaar geleden

I.

I.

Hey Janneke!

Je werkstuk over Zonne-energie is werkelijk prachtig!
Wij moeten op school namelijk ook een werkstuk maken over zonne-energie en de voordelen ervan.. Ik zit in mijn tweede jaar Latijn en dit is een opdracht voor Wetenschappelijk Werk!
Jouw werkstuk heeft ons alvast heel goed geholpen!

Hartelijk Bedankt!!

Groetjes vanwege Ismaƫlla

18 jaar geleden

E.

E.

Een belangrijke toepassing van zonne-energie is vergeten, nl. de zonthermische krachtcentrale, waarvan er 9 staan te werken in Californie.
Zie de site www.gezen.nl.
Ik zou het op prijs stellen als je de tekst aanvult met een paragraaf over deze CSP technologie.
Grootste voordeel: het is veel goedkoper dan de zonnecellen.

18 jaar geleden

B.

B.

leuke werkstuk, dankje wel voor het helpen bij mijn poster natuurkunde, ik zal er veeel aan hebben. groetjes van bartjee!!!

18 jaar geleden

S.

S.

handig werkstukje die heb ik helemaal overgeschreven en nu nog wachten op mijn cijfer:Pwhahaha TNX

18 jaar geleden

S.

S.

merci eh

we zijn u eeuwig dankbaar
van michelle, stephanie ,hanne en jasmine
x

18 jaar geleden

C.

C.

Dit is een prachtige spreekbeurt ik heb ze gebruikt , om een spreekbeurt te geven in mijn klas en het was prachtig zeiden ze dus welbedankt voor je prachtwerk groetn charly

18 jaar geleden

M.

M.

ik heb heel veel aan je werkstuk gehad, veel informatie eruit kunnen halen.

groetjes marloes

17 jaar geleden

M.

M.

hoe kun je dit nou presenteren op wellke school zit je ik vind dit geen goed werkstuk je mag blij zijn dat je niet bij mij in de klas zit. anders had je een1
met vriendelijke groet Mvr sikkens

17 jaar geleden

M.

M.

Wat een geweldig werkstuk. Ik heb zelden zo'n mooi stukje werk gezien.

17 jaar geleden

E.

E.

heej janneke......

Goed werkstuk!

mzzzl ...

16 jaar geleden

E.

E.

slecht!
ikkan het beter

16 jaar geleden

N.

N.

ik zit wel in groep 8 maar ik lees wel de spellingfouten van jou !

13 jaar geleden

Y.

Y.

GOED GEDAAN :D

13 jaar geleden

J.

J.

Nice, veel aangehad ! Heb je ook nog een plaatje ?

12 jaar geleden

N.

N.

heel handig dit, zo kunnen wy alles gebruiken voor onze vragen die we moeten maken. HAHAHAHA

12 jaar geleden

M.

M.

wow! heb hier echt veel aan gehad. echt super handig.

11 jaar geleden

N.

N.

Echt super dit.
Ik heb er echt veel aan.
Ik moet een presentatie over zonne-energie maken :O

11 jaar geleden

M.

M.

echt een super site,
ik heb niet alles gebruikt maar toch
thnx JANNEKE i love jou
dit is super!!!!@@@@@@####$$%%%^^^^^&&&&&*****())))))____++++++=====------ THE 1

Xx''mischa

11 jaar geleden

X.

X.

best fijn zo'n site.
ik heb het gebruikt voor een werkstuk.
het mag wel iets uitgebreider, bijv. hoe de zonne-energie werkt..

11 jaar geleden

P.

P.

Moet ik zo'n saai verslag maken....
Even denken.... Scholieren.com natuulijk!!! :-)
Thnx!!!

11 jaar geleden

N.

N.

Goed werkstuk, heb er veel info uit kunnen halen

11 jaar geleden

G.

G.

dit is een super goed werkstuk hoor. ik moet een werkstuk maken over groene stroom. heb er superveel aan gehad thx XXXDDD

11 jaar geleden

G.

G.

Hoeveel kinderen zitten er in je klas dan?, s wel goed werkstuk heb ik veel aan gehad

10 jaar geleden

M.

M.

zeer handige info. moet een stom werkstuk maken over groene energie. ik heb hier echt super veel aangehad voor mijn onderdeel van zonne-energie.

10 jaar geleden

K.

K.

ik moet een werkstuk ik heb het gehouden over groene energie krijg het noot af maar deze info heeft wel geholpen maar niet veel super strenge juf en ze gaat heel internet af om iets te zoeken wat in het werkstuk staat en daarom gebruik ik nooit veel info van de zelfde site

9 jaar geleden

L.

L.

Bedankt!!! We moesten een ppt maken over Zonne-energie voor techniek. We hebben veel aan jullie spreekbeurt gehad!

9 jaar geleden

C.

C.

Hey,
bedankt voor de spreekbeurt!
Ik zit in de tweede Latijnse en moet samen met 3 andere kinderen een spreekbeurt houden over ZONNE-ENERGIE voor het vak Techniek.
Deze informatie heeft ons groepje heel hard vooruit geholpen,
DANKU!
Carolien, Brent, Laura en Arne.

8 jaar geleden

J.

J.

ik moest een verslag maken en ik heb veel aan jou werkstuk gehad !!!!!!!!!BEDANKT!!!!!!!!!! :-)) :-)) :-))

8 jaar geleden

J.

J.

cool zeg ik heb een 10 voor een werkstuk gekregen

8 jaar geleden

T.

T.

ik heb een 10+ gekregen

7 jaar geleden

S.

S.

heel leuk ik heb een 10+ gehaald mijn leraar vond het heel goed

7 jaar geleden

B.

B.

Heyy ben Bella en k zit in de 2e van vwo, ik heb een werkstuk gemaakt over de zon en voor mn hoofdstuk Energie heb ik veel aan je werkstuk/spreekbeurt gehad! Ik had een 9.2 en mn de leraal vroeg of ie t mocht lenen en hij heeft het als voorbeeld gebruikt bij de bruggers! x Bella

7 jaar geleden

A.

A.

Heei ik heb je werkstuk gekopieerd en gebruikt en ik heb maar een 4.8 gekregen. Heel erg bedankt! :( Anno

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.