aprèsskimuziek en smartlappen

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas vwo | 398 woorden
  • 10 maart 2009
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Après ski muziek
Als eerste zal ik wat vertellen over après ski muziek.
Deze muzieksoort is ontstaan, daar heeft hij zijn naam ook aan te danken, tijdens het skiën. Na een lange dag skiën, ging men naar de kroeg om even lekker wat te drinken en daar hoorde natuurlijk muziek bij. Wanneer je lang in een koude omgeving bent, gaan je vaten heel wijd openstaan, als je dan alcohol gaat drinken stijgt de alcohol eerder naar je hoofd. Tegenwoordig wordt après skimuziek niet alleen meer tijdens het skiën gebruikt, maar ook gewoon tijdens het uitgaan. Zo heeft de 3 gezusters in Groningen een speciaal après skigedeelte. De muzieksoort staat echt voor feesten. Het is niet zo dat als iemand heel treurig is, dat ie deze muziek gaat luisteren. Veel après ski nummers zijn gecoverde nummers, met een bepaalde soort muziek eronder. Een soort dreun en veel herhaling. De teksten hebben echt totaal geen betekenis. Veel dronken mensen vinden het leuk om met muziek mee te zingen en dan is het natuurlijk het handigst als je veel van dezelfde, makkelijke tekst hebt. Voorbeelden van bandjes en artiesten die après skimuziek maken zijn: Cooldown café, de deurzetters, de gebroeders Ko, de sjonnies en de zware jongens. Liedjes die veel gecoverd worden zijn van Frans Bauer, Marco Borsato etc.
Cooldown café zal ik even als voorbeeld nemen. In Duitsland was er een liedje die enorm populair was. De eigenaar van het café dacht…. Als de Duitsers hier zo op uit hun dak kunnen gaan, waarom wij dan ook niet. Samen met het barpersoneel zette hij het liedje om in het Nederlands en het werd ook hier een groot succes. Hoe makkelijk kan je je geld verdienen?!?

Smartlappenmuziek
Smartlappenmuziek is echte volksmuziek. Vaak zingen smartlappenzangers in hun eigen dialect. Extreem Rotterdams, Amsterdams, Gronings of Twents. Accordeons worden vaak gezien als het synoniem van smartlappenmuziek. Smartlappen worden echter ook wel door piano en gitaar begeleid.
Fans van smartlappenmuziek worden vaak wel Jonnies en Anita’ s genoemd. Vooral in de Jordaan in Amsterdam wonen veel smartlappenfans. Het vooroordeel bestaat dat smartlappenfans uit armere wijken komen en alleen maar bier drinken en smartlappenmuziek luisteren. André Hazes droeg natuurlijk wel aan dit beeld bij. Hij was een van de allerbekendste smartlappenzangers. Vorig jaar overleed hij. Smartlappenmuziek gaat vaak over het dagelijks leven en de problemen die dat met zich meebrengt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.