Prostitutie

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 5e klas vwo | 1238 woorden
  • 12 november 2003
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
93 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Spreekbeurt maatschappijleer prostitutie & loverboys De geschiedenis van de prostitutie Prostitutie is niet enkel een oud zeer maar ook een wereldwijd fenomeen. Prostituees zijn er altijd geweest en betaalseks vind je al terug tot bij de Oude Grieken. In het verleden deed men er vaak minder schijnheilig over. In de Middeleeuwen waren bordelen vaak eigendom van de stad of de kerk. Naast deze "officiële" bordelen, waren er ook badhuizen of ,,stoven'' .Deze badhuizen waren vrij toegankelijk voor mannen en vrouwen, en al vlug groeiden ze uit tot oorden van "losbandig vertier". In de 16de en 17de eeuw kregen prostituees het hard te verduren. Prostitutie was "des duivels." De straffen voor hoeren varieerden van geseling en de schandpaal tot de waterkelder (wat synoniem stond voor de verdrinkingsdood). In de 18de en 19de eeuw vaardigde de overheid regels uit om de lusten van de burgers enigszins te verminderen. Hoeren mochten niet meer op straat werken, maar alleen in een bordeel. Ook moesten ze zich laten inschrijven en kregen ze een werkboekje. Twee keer per week moesten ze zich laten onderzoeken door een arts. Eenmaal besmet met een geslachtsziekte werd het werkboekje afgenomen en kreeg de prostituee een ,,beroepsverbod.'' De overheid voerde dan een soort van gedoogbeleid. Willekeur was evenwel troef want de hoeren konden op elk moment worden opgesloten en vervolgd. Sinds de wet van 21 augustus 1948 is prostitutie in ons land niet meer illegaal. Zich prostitueren is geen misdrijf. Wat wel onwettelijk is: het organiseren, aanmoedigen en stimuleren van andermans prostitutie, en het leven van die inkomsten. Waarom wordt iemand prostituee? Prostitutie mag het oudste beroep van de wereld zijn, op de 'waarom' vraag worden nog steeds de vreemdste antwoorden gegeven. Prostitutie is en blijft omgeven door een waas van geheimzinnigheid en sensatie. Toch is het antwoord in de meeste gevallen simpel. Prostituees kiezen voor het beroep vanwege het geld. Ze doen het werk zoals ieder ander zijn werk doet. Soms met plezier en soms met tegenzin. In ieder geval doen ze het uit eigen vrije wil. Er zijn helaas uitzonderingen. Een deel van de Nederlandse prostituees heeft niet zelf voor het beroep gekozen. Zij werken onder dwang.
Hoeveel prostituees werken onder druk of dwang? Druk en dwang zijn moeilijk in cijfers of percentages uit te drukken. Als het over vrouwenhandel gaat kan er maar een klein aantal echt ontdekt en aangepakt worden. De wet op het bordeel verbod is onlangs gewijzigd. Daarmee is exploitatie van een prostitutiebedrijf legaal geworden. Een van de redenen om de wet te wijzigen, is het bestrijden van vrouwenhandel. Cijfers en aantallen. Het is onmogelijk om precieze cijfers te geven over de prostitutie in Nederland. In Nederland worden prostituees niet geregistreerd. De cijfers die we in Nederland tot onze beschikking hebben, zijn gebaseerd op schattingen. Volgens een recente inventarisatie werken er in heel Nederland ongeveer 25.000 prostituees. Minder dan 10% van hen werkt om druggebruik te financieren. Meer dan tweederde van de prostituees die in 1999 in Nederland werken komt uit het buitenland. De meeste van hen komen uit Zuid-Amerika en de voormalige Oostbloklanden. Waar werken prostituees? Raam 20%, straat 5%, privé-huizen en seksclubs 45%, escort 15%, thuis 5 %, anders 10% Nederlands beleid t.a.v. prostitutie: Sinds 1 oktober 2000 is het bordeelverbod opgeheven. Dat betekent dat de prostituees een legale beroepsgroep vormen.Voor de opheffing van het bordeelverbod waren alle prostitutiebedrijven in feite illegaal. Ze vielen onder het zogenaamde gedoogbeleid. Dat wil zeggen dat ze konden bestaan, zolang ze geen overlast veroorzaakten. Onder de nieuwe regelgeving moeten alle exploitanten van clubs, kamerverhuurbedrijven en andere prostitutiebedrijven een vergunning hebben. De exploitanten zijn verantwoordelijk voor het feit dat er geen illegalen of minderjarigen in hun bedrijf werkzaam zijn. Loverboys Loverboys spelen een vuil spel. Eerst winnen ze je hart, verleiden je met aandacht en dure cadeaus. Ben je eenmaal ingepalmd, dan dwingen ze je tot prostitutie. De loverboy gaat op zoek naar meisjes. Hij parkeert zijn dure auto's of scooter voor middelbare scholen, maakt een praatje in een koffieshop, kroeg of discotheek. Hij verwent haar met cadeaus en lieve woorden, waardoor het meisje gaandeweg verliefd wordt. De loverboy gaat met het meisje naar bed. Om het meisje afhankelijk te maken, probeert de loverboy een wig te drijven tussen het meisje en haar omgeving. Door het meisje bijvoorbeeld aan te zetten tot seks met zijn vrienden verlaagt hij de drempel naar prostitutie. Is het meisje volledig afhankelijk, dan verandert zijn houding. Onder het mom van geldgebrek of een openstaande schuld, zet hij het meisje onder druk om tegen betaling met een ander naar bed te gaan. Een argument daarbij is dat het nu de tijd is om de cadeaus terug te betalen Veelal wordt het meisje tevens aangezet tot het gebruik van softdrugs of alcohol. Als het meisje eenmaal in de prostitutie werkt, wordt ze scherp in de gaten gehouden, en indien nodig bedreigd en gemanipuleerd.
Cijfers Het aantal slachtoffers van loverboys neemt de laatste jaren sterk toe. Nederland telt zo'n dertigduizend prostituees, van wie naar schatting 1500 minderjarige meisjes. Bij ruim driekwart is sprake van dwang. Zijn loverboys strafbaar? Ja. Volgens het Wetboek van Strafrecht is hier sprake van mensenhandel, namelijk het aanzetten van minderjarigen tot prostitutie. De maximale straf bedraagt tien jaar als er sprake is van minderjarigen of dwang. Een taakstraf is niet ongebruikelijk. Hoe herkent je een slachtoffer? Alle meisjes lopen risico, want elke puber wil immers aandacht en zich mooi voelen. Toch lopen sommigen meer risico dan anderen. Er zijn een paar symptomen die erop kunnen duiden dat een meisje onder invloed van een loverboy staat. Jonge slachtoffers hebben gemeen dat ze: · in de puberteit zitten · niet sterk in hun schoenen staan · uit gebroken gezinnen komen, waarin geen of een 'verkeerde' vader aanwezig was · een ontwrichte jeugd hebben gehad, bijvoorbeeld door mishandeling of seksueel misbruik · meestal lager opgeleid zijn
Woonplaats, afkomst of huidskleur zijn niet bepalend. Het overkomt zowel Marokkaanse pubers uit de stad, als blonde Hollandse meisjes uit de provincie. Meisjes met een loverboy als vriend veranderen ineens. Het kan zijn dat ze: · zich heel uitdagend gaan gedragen · ineens veel geld uitgeven · plotselinge huilbuien krijgen · thuis veel problemen hebben · het onderwerp prostitutie vermijden Wie zijn de loverboys? Gemiddeld genomen zijn ze iets ouder zijn dan hun slachtoffer en relatief vaak van Marokkaanse en Antilliaanse afkomst. Dit neemt niet weg dat er ook Nederlandse of Turkse loverboys actief zijn. Een aantal van hen is bekend bij de politie, en zijn eerder opgepakt voor diefstal of drugshandel. Hoe ernstig is het probleem? Van diverse kanten wordt gemeld dat het aantal slachtoffers van loverboys de laatste jaren sterk toeneemt. Nederland telt zo'n dertigduizend prostituees, van wie naar schatting 1500 minderjarige meisjes. Bij ruim driekwart daarvan is sprake van dwang. Stellingen - Afschaffing van het bordeelverbod was noodzakelijk, omdat prostitutie onvermijdelijk is - Nu de prostitutie een officieel en legaal beroep is, zou de overheid (beroepskeuze)voorlichting moeten geven op bijv. scholen, radio en tv. - Prostitutie zou afgeschaafd moeten worden
Bronvermelding www.prostitutie.nl & www.loverboys.nl Loop ik grotere kans op soa door mijn prostitutiebezoeken? Prostituees hebben veel seksuele contacten, gemiddeld zeker vier per werkdag. Het is helder dat je het risico om een soa op te lopen toeneemt naarmate je met meer verschillende mensen seks hebt. Maar prostituees en/of klanten van prostituees krijgen niet zomaar een soa. Soa worden bijna altijd overgedragen door onveilige seks. In de prostitutie wordt vrijwel altijd veilig, dus met condoom gewerkt. Prostituees willen hun gezondheid niet riskeren. Zij hebben, net als jij, belang bij veilige seks.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.