informatie Israël

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 6e klas aso | 662 woorden
  • 8 december 2012
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

ISRAËL

GEOGRAFIE

Locatie: het Midden-Oosten

Begrenzingen:

  • Egypte
  • Jordanië
  • Libanon
  • Syrië
  • Palestijnse gebieden

BEVOLKING

Demografie

Een telling in 2009 gaf aan dat de staat Israël bijna 7 miljoen 250 duizend inwoners telde.

Bevolkingsgroepen

De voornaamste bevolkingsgroepen zijn joden, die 76% van de bevolking representeert en Arabieren die met 20% zijn vertegenwoordigd.

Religie

Aangezien de joden de grootste bevolkingsgroep zijn, sluit dit logischerwijs aan bij de religie. 76% is jood, 17% moslim en 2% christen.

Vlag

een Davidsster op een witte gebedssjaal met blauwe lijnen die Tallit word genoemd.

GESCHIEDENIS

1897:

besluit de zionistische beweging, een Europese joodse politieke beweging die een staat voor joden probeerde te stichten, om hun staat in Palestina te vestigen. Dit gebied behoorde op dat moment bij het Turkse Rijk.

1917:

 belooft de Britse regering in de Balfour-verklaring dat de joden in Palestina mogen verblijven. Op dat moment is maar 5% van de Palestijnse bevolking joods, de rest bestond uit Palestijnse Arabieren.

Na de ondergang van het Turkse rijk wordt Palestina bezet door Engeland. Vanaf 1918 tot 1948 wordt de emigratie van joden naar Palestina bevorderd. Intussen worden Palestijnse opstanden door Engeland onderdrukt.

1948:

stelt de VN voor om 55% van Palestina aan de op te richten staat Israël te geven. De VN werd betrokken door Engeland, die Palestina had verlaten na terroristische aanslagen.Op dat moment was 1/3 van de bevolking joods en 6% van de grond in joods bezit .Dit voorstel werd niet geaccepteerd door de Palestijnse bevolking.

In hetzelfde jaar verjaagt Israël tijdens de Nakba/ catastrofe 750 000 Palestijnen uit hun steden en dorpen en doodt men er 13 000. Hierdoor werd er 78% van het oorspronkelijke Palestina veroverd.

1967:

Dit wil je ook lezen:

vindt de Juni-oorlog/ Zesdaagse Oorlog plaats.

Israël verovert verschillende gebieden, nl.:

  • De Westelijke Jordaanoever
  • De Gazastrook
  • Zowel West- als Oost- Jeruzalem

De Palestijnen in de bezette gebieden krijgen de Israëlische nationaliteit, maar als niet-joden zijn ze tweederangsburgers.

1987:

 komen de Palestijnen in de bezette gebieden in opstand. Dit wordt Intifadah genoemd.

1993:

begint het vredesproces. Door de Oslo-akkoorden trekken de Israëlische troepen zich terug uit een klein gedeelte van de bezette gebieden. In andere gebieden krijgen de Palestijnen een beperkte vorm van zelfbestuur. Toch gaat de bouw van Israëlische nederzettingen gewoon door.

2000:

vindt er een tweede Intifadah plaats. Duizenden Palestijnen worden gedood door het Israëlische leger dat goed uitgerust is. Er wonen op dat moment ongeveer 350 000 kolonisten in de bezette gebieden.

2002:

zijn de Arabische regeringen bereid om op de conferentie van Beiroet de staat Israël te erkennen binnen de grenzen die het had voor de Juni-oorlog.

Dit aanbod wordt afgeslagen en Israël valt alle Palestijnse steden met zelfbestuur terug binnen.

Men begint met de bouw van de Muur die de bezette gebieden moet scheiden van de staat Israël. De Muur wordt gebouwd op Palestijnse grond; zo wordt opnieuw land van de Palestijnen afgenomen.

2005:

haalt Israël 8000 kolonisten terug uit de Gazastrook, waar op dat moment bijna 1,5 miljoen Palestijnen verblijven.

Tegelijkertijd gaan 30 000 nieuwe kolonisten zich vestigen op de Westelijke Jordaanoever.

Al het verkeer naar de Gazastrook is afhankelijk van Israëlische toestemming. Dit maakt normaal verkeer onmogelijk.

2006:

worden er democratische verkiezingen in de bezette gebieden gehouden. Deze maken Hamas tot de grootste partij in het Palestijns parlement.

2007:

wordt er een coalitieregering gevormd door Hamas en Fatah. Dit is de partij van de Palestijnse president Abbas.

Er breekt een Palestijnse burgeroorlog uit nadat de Fatah milities in de Gazastrook, gesteund door de VS en Israël, zich niet willen onderwerpen aan de nieuwe regering.

Hamas wint deze oorlog in Gaza. De Fatahpartij vormt een nieuwe regering op de Westelijke Jordaanoever. Vandaag de dag wonen bijna 500 000 kolonisten in 230 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

De Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever verblijven in 5 grote getto’s. De Gazastrook wordt gezien als 1 grote getto.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.