Algemene gegevensEindhoven is een stad en gemeente in het zuiden van Nederland, in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant. Eindhoven is de vijfde stad van Nederland. De gemeente telt 212.324 inwoners (31 dec. 2008, bron: CBS) op een grondgebied van 88,84 km². De stad groeit nog steeds, in 2020 worden er 231.000 mensen verwacht. De gemeente Eindhoven bestaat uitHelmond, Veldhoven, Best, Nuenen en Geldrop-Mierlo, telt bijna 440.000 inwoners op een oppervlakte van ongeveer 540 km². De bijnaam van de stad is “de lichtstad”en op dit moment is Rob van Gijzel de burgemeester van Eindhoven.
Geschiedenis
Eindhoven ontstond op een hoger gelegen terrein tussen de riviertjes de Dommel en de Gender. In het jaar 1232 verleende hertog Hendrik I van Brabant aan de inwoners vrijheidsrechten, een eigen bestuur, eigen rechtspraak en een weekmarkt waar de omwonenden hun producten verplicht waren te verkopen. Dit privilege kan je een soort stadsrecht noemen, omdat de stad Eindhoven haar ontstaan eraan te danken heeft.
Eindhoven was in die tijd een kleine "stad" met een bevolking die voornamelijk bestond uit kooplui en boeren.
De "stad" was in 1423inmiddels zo belangrijk geworden voor de omgeving dat hertog Jan IV de nederzetting volledige stadsrechten gaf.
In 1485 werd de stad ingenomen door de Geldersen, Eindhoven werd plat gebrand op een paar huizen na. Hierdoor trokkenveel welgestelde eindhovenaren naar Antwerpen. Ook het opkomende lutheranisme zorgde voor onrust.
In 1543 werd de stad opnieuw geplunderd door de Geldersen. De pest brak uiten 11 jaar na de plundering ging de stad opnieuw in vlammen op, omdat de huizen te dicht op elkaar gebouwd waren.
In 1583, tijdens de 80jarige oorlog, werd de stad ingenomen in opdracht van de hertog van Parma. De stadswallen werden afgebroken, dit was een grote klap voor Eindhoven en een deel van de arbeiders vertrok naar textielcentra in Leiden Haarlem of Amsterdam. Eindhoven had veel geleden onder de 80jarige oorlog en besloot zich daarom samen met Woensel, Strijp, Gestel en Stratum over te geven.
Na de vrede van Munster in 1648 herstelt de handel zich weer langzaam. De textielnijverheid bloeide op.Omdat de lonen in dit gebied een stuk lager waren, lieten de kooplui een deel van het linnen weven om vervolgens te verkopen als “Hollands linnen”. Dit was in het profijt van de textielnijverheid.
Aan het van de jaren 30 van de 19e eeuw liep de economie weer terug. De oorzaak was een aardappelschimmel waardoor er op zijn beurt weer hongerrellen ontstonden. Maar de redding kwam door de aanleg van een kanaal naar Helmond, dit kanaal gaf Eindhoven toegang tot de Zuid Willems vaart en daardoor was Eindhoven verbonden met de rest van Nederland. In 1846 werd het kanaal voltooid en eindelijk kwam de economie weer op gang.
Doordat de economie op gang kwam nam de werkgelegenheid voor vrouwen toe. Koploper was de sigarettenfabriek van de allochtonen Mignot en De Block. Zij namen vrouwen aan, omdat ze 'zuiniger waren met de tabaksbladeren', maar in werkelijkheid namen ze vrouwen in dienst omdat ze veel goedkoper waren dan mannen.
Vanaf 1891 kwam Philips op, daardoor kwam er veel werkgelegenheid en schoot de economie vooruit. De eerste producten van Philips waren gloeilampen, daar komt ook de bijnaam “lichtstad” vandaan.
In 1920, kampten de dorpen Tongelre, Woensel, Strijp, Gestel, Stratum met enorme problemen op planologisch, sociaal en financieel gebied. De arbeiders in de hard groeiende Eindhovense industrie woonden in de omliggende dorpen. De dorpen beschikten niet over de financiële middelen en ruimte om deze arbeiders goed te huisvesten of te ondersteunen in geval van werkeloosheid. Vandaar dat op 1 januari 1920 de vijf omliggende gemeenten met Eindhoven werden samengevoegd.
De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden