Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindhoven

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 1715 woorden
  • 11 maart 2009
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
24 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens                                                                                                      Eindhoven is een stad en gemeente in het zuiden van Nederland, in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant. Eindhoven is de vijfde stad van Nederland. De gemeente telt 212.324 inwoners (31 dec. 2008, bron: CBS) op een grondgebied van 88,84 km². De stad groeit nog steeds, in 2020 worden er 231.000 mensen verwacht. De gemeente Eindhoven bestaat uit  Helmond, Veldhoven, Best, Nuenen en Geldrop-Mierlo, telt bijna 440.000 inwoners op een oppervlakte van ongeveer 540 km². De bijnaam van de stad is “de lichtstad”  en op dit moment is Rob van Gijzel de burgemeester van Eindhoven.

Geschiedenis

Eindhoven ontstond op een hoger gelegen terrein tussen de riviertjes de Dommel en de Gender. In het jaar 1232 verleende hertog Hendrik I van Brabant aan de inwoners vrijheidsrechten, een eigen bestuur, eigen rechtspraak en een weekmarkt waar de omwonenden hun producten verplicht waren te verkopen. Dit privilege kan je een soort stadsrecht noemen, omdat de stad Eindhoven haar ontstaan eraan te danken heeft.
Eindhoven was in die tijd een kleine "stad" met een bevolking die voornamelijk bestond uit kooplui en boeren.

De "stad" was in 1423  inmiddels zo belangrijk geworden voor de omgeving dat hertog Jan IV de nederzetting volledige stadsrechten gaf.

 

In 1485 werd de stad ingenomen door de Geldersen, Eindhoven werd plat gebrand op een paar huizen na. Hierdoor trokken  veel welgestelde eindhovenaren naar Antwerpen. Ook het opkomende lutheranisme zorgde voor onrust.

 

In 1543 werd de stad opnieuw geplunderd door de Geldersen. De pest brak uit  en 11 jaar na de plundering ging de stad opnieuw in vlammen op, omdat de huizen te dicht op elkaar gebouwd waren.

 

In 1583, tijdens de 80jarige oorlog, werd de stad ingenomen in opdracht van de hertog van Parma. De stadswallen werden afgebroken, dit was een grote klap voor Eindhoven en een deel van de arbeiders vertrok naar textielcentra in Leiden Haarlem of Amsterdam. Eindhoven had veel geleden onder de 80jarige oorlog en besloot zich daarom samen met Woensel, Strijp, Gestel en Stratum over te geven.

 

Na de vrede van Munster in 1648 herstelt de handel zich weer langzaam. De textielnijverheid bloeide op.  Omdat de lonen in dit gebied een stuk lager waren, lieten de kooplui een deel van het linnen weven om vervolgens te verkopen als “Hollands linnen”. Dit was in het profijt van de textielnijverheid.

 

Aan het van de jaren 30 van de 19e eeuw liep de economie weer terug. De oorzaak was een aardappelschimmel waardoor er op zijn beurt weer hongerrellen ontstonden. Maar de redding kwam door de aanleg van een kanaal naar Helmond, dit kanaal gaf Eindhoven toegang tot de Zuid Willems vaart en daardoor was Eindhoven verbonden met de rest van Nederland. In 1846 werd het kanaal voltooid en eindelijk kwam de economie weer op gang.

 

Doordat de economie op gang kwam nam de werkgelegenheid voor vrouwen toe. Koploper was de sigarettenfabriek van de allochtonen Mignot en De Block. Zij namen vrouwen aan, omdat ze 'zuiniger waren met de tabaksbladeren', maar in werkelijkheid namen ze vrouwen in dienst omdat ze veel goedkoper waren dan mannen.

 

Vanaf 1891 kwam Philips op, daardoor kwam er veel werkgelegenheid en schoot de economie vooruit. De eerste producten van Philips waren gloeilampen, daar komt ook de bijnaam “lichtstad” vandaan.

 

In 1920, kampten de dorpen Tongelre, Woensel, Strijp, Gestel, Stratum met enorme problemen op planologisch, sociaal en financieel gebied. De arbeiders in de hard groeiende Eindhovense industrie woonden in de omliggende dorpen. De dorpen beschikten niet over de financiële middelen en ruimte om deze arbeiders goed te huisvesten of te ondersteunen in geval van werkeloosheid. Vandaar dat op 1 januari 1920 de vijf omliggende gemeenten met Eindhoven werden samengevoegd.

 

Tijdens de tweede wereld oorlog word Eindhoven gebombardeerd, met als doel de Philips fabrieken te vernietigen. Daarom heeft Eindhoven ook geen oud stadscentrum, dat is volledig verdwenen tijdens de oorlog. Op 18 september 1944 werd Eindhoven bevrijd door de geallieerden. De bevrijding was onderdeel van Operatie Market Garden. De bevrijding wordt nog elk jaar gevierd met de Lichtjesroute.

 

Dankzei Philips en de autofabriek DAF groeide Eindhoven uit tot de stad die het nu is.

 

Herkomst v/d naam                                                                                                Eenduidigheid over deze vraag is er zeker niet. Talloze onderzoekers hebben zich al op deze vraag gestort. Enkele mogelijke verklaringen van de naam zijn:

De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Sommigen dachten dat Eindhoven zo arm was, dat er slechts een bakoven werd gevonden en vandaar Een-oven en later Eindhoven zou zijn genoemd.

Deze verklaring is vrij onwaarschijnlijk. Voor de onderstaande verklaring is echter meer te zeggen:                                                                                                                                De oorsprong van de naam Eindhoven zou in de 5e eeuw liggen. De naam zou afgeleid zijn van het riviertje de Einde of Ende dat we tegenwoordig kennen als de Gender. De naam Eindhoven bestaat uit twee delen: ‘ende’, wat rivier (de Gender) betekent en ‘hova’. Een hova was oorspronkelijk een stuk grond van ongeveer 10 hectaren groot, in bruikleen of pacht gegeven aan particulieren, die de gronden in stukken van een bepaalde grootte ontgonnen. Pas later kreeg hoeve de betekenis zoals we die nu kennen: gebouw met grond ten behoeve van de exploitatie. Eindhoven betekent in deze verklaring dan hoeve aan de rivier.

Economie

 

Bedrijven

Eindhoven heeft veel industrie gekend, namelijk textielindustrie, sigarenindustrie, hoedenfabricage en luciferfabricage. Deze hebben zich vanaf het begin van de 19e eeuw ontwikkeld maar de meeste fabrieken in deze sectoren zijn na de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Zoals ik al verteld heb is in 1891 Philips opgekomen en ook de vrachtwagenfabrikant DAF heeft, vanaf ongeveer 1930, veel bijgedragen aan de werkgelegenheid van Eindhoven. Omstreeks 1980 heeft Philips zich grotendeels uit Eindhoven teruggetrokken, hoewel de kenniscentra van Philips Lighting en Philips Research in Eindhoven zijn gebleven.

 

 

 

Winkelen

Vooral in het centrum in de binnenstad zijn veel winkels. Het winkelgebied in het centrum beslaat de volgende delen:

 

  • De Demer, Rechtestraat, Vrijstraat, Hermanus Boexstraat, Hooghuisstraat, Nieuwstraat en de pleinen 18 Septemberplein, Catharinaplein en Markt maken deel uit van het kernwinkelgebied, daar waar de grotere winkelketens zich vooral gevestigd hebben.
  • Grote overdekte winkelcentra in de binnenstad zijn de Heuvel Galerie direct naast de Markt en het in 2005 heropende winkelcentrum Piazza aan het 18 Septemberplein.
  • De Bergen is een buurt direct naast het bovengenoemde kernwinkelgebied. Hier zijn vooral antiek- en speciaalzaken te vinden. Dit gebied is vanuit het kernwinkelgebied te bereiken via de Vrijstraat of Hooghuisstraat.

Buiten het centrum is in het stadsdeel Woensel Noord het Winkelcentrum Woensel te vinden. Met 160 winkels is dit gebied het grootste wijk-winkelcentrum buiten de Randstad. Veel multiculturele winkels zijn te vinden op de Kruisstraat en de Woenselse Markt.

 

Cultuur en recreatie

 

Uitgaansgebieden

Na sluitingstijd van de winkels kent Eindhoven een levendig uitgaansleven. Uitgaan kan in de talrijke gelegenheden van (dans)cafés, grand-cafés en discotheken tot bruine kroegen. Centraal gelegen ligt de Markt met voornamelijk grand cafés en grote terrassen. Aan de zuidkant van het centrum liggen Stratumseind, de langste caféstraat van Nederland, met meer dan 50 aaneengesloten (dans)cafés, kroegen en discotheken en de Stratumsedijk, in het verlengde van het Stratumseind. Op de Stratumsedijk bevinden zich onder meer enkele gayclubs. Bij het station zijn het Stationsplein, met grand cafés, terrassen, restaurants, een discotheek en een bioscoop gevestigd.

 

 

Architectuur

Het letterlijke hoogtepunt in Eindhoven is de Admirant.De woontoren is met 105 meter het hoogste gebouw van Eindhoven. Andere hoogtepunten zijn de Catharinakerk (1867). Op een andere plaats waar "oud en nieuw" samenkomen is bijvoorbeeld het van Abbemuseum met een zeer moderne aanbouw. Ook op andere gebieden van moderne architectuur is er veel te zien in Eindhoven, en doet ook het Evoluon nog steeds futuristisch aan. Tevens wordt een 25 meter hoge "Blob" gebouwd bij het 18 septemberplein.

 

 

 

Kunst

Een paar bekende werken uit Eindhoven zijn; de flying pins aan de zuidkant van de kennedylaan, gemaakt door de kunstenaars Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen. Op de markt staat het standbeeld van Frits Philips en het standbeeld van de vader van Frits, Anton Philips staat voor het station.

Verder is er nog meer kunst te bewonderen in de openlucht in het Historisch Openlucht Museum Eindhoven. Het museum ligt in de Genneper Parken en is een openluchtmuseum met de ijzertijd en de middeleeuwen van Brabant als thema. Dit museum trekt na het van Abbemuseum de meeste bezoekers. Een klein maar bijzonder museum is het Inkijkmuseum aan de Dommelstraat, dat wisselende tentoonstellingen biedt die door de ramen heen bezichtigd kunnen worden.

 

Onderwijs

Wat betreft onderwijs is Eindhoven erg uitgebreid, naast de openbare basisscholen heeft Eindhoven ook vier Jenaplanscholen en twee Montessorischolen een islamitische basisschool, een Vrije school en een evangelische basisschool. Eindhoven beschikt over een universiteit, de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Ze is gesticht op 15 juni 1956 door de Nederlandse overheid. Sinds haar stichting heeft ze haar eigen campus in het centrum van Eindhoven, ten noorden van het centraal station. Ook zijn er veel HBO & MBO opleidingen in Eindhoven te vinden, het ROC Eindhoven heeft bijvoorbeeld 150 opleidingen.

 

Volksgezondheid en sport

 

Gezondheidszorg

In Eindhoven zijn 2 grote ziekenhuizen te vinden, namelijk het Catharinaziekenhuis in stadsdeel Woensel-Noord en het Máxima Medisch Centrum. En in Eindhoven zit ook het hoofdkantoor van GGD Brabant zuidoost.

 

Sport 

Op internationaal en nationaal topniveau heeft Eindhoven onder meer voetbalclub PSV met het Philips Stadion. Voetbalclub FC Eindhoven speelt anno 2008 in de Eerste divisie. De vereniging werd in 1954 landskampioen. Daarnaast staat de zwemsport in Eindhoven aan de internationale top met het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. In 2008 vond er het EK Zwemmen plaats.. En natuurlijk de marathon van Eindhoven waar in 2007 17.000 mensen aan mee deden.

 

Verkeer en vervoer

 

 

Eindhoven heeft een eigen luchthaven, Vliegbasis Eindhoven ofwel Eindhoven airport. Het vliegveld bestaat sinds 1932. Eindhoven Airport vervoerde in 2007 meer dan 1,5 miljoen passagiers.

 

Eindhoven telt twee treinstations:

Achter het station bevindt zich het busstation, hier wordt het stads en streekvervoer in en om Eindhoven geregeld.

 

Politiek en bestuur

Burgemeester en Wethouders voor de periode 2006-2010 wordt gevormd door een coalitie van PvdA, CDA en SP.

 

De huidige burgemeester van Eindhoven is Rob van Gijzel, hij heeft de taak overgenomen op 8 april 2008 van Gerrit Braks. Op 23 januari 2008 werd er een burgemeestersreferendum gehouden om de opvolger van Sakkers aan te wijzen. Er waren twee kandidaten, beide van de PvdA: Rob van Gijzel, oud-Tweede Kamerlid, en Leen Verbeek, burgemeester van Purmerend. Alhoewel Van Gijzel met 68,5 procent van de stemmen het referendum won, werd het niet rechtsgeldig verklaard omdat de opkomst met 24,6 procent onder de dertig procent was gebleven. De gemeenteraad moest daarom enkele dagen later, op 28 januari 2008, de burgemeester kiezen. 25 raadsleden kozen voor Van Gijzel, 18 voor Verbeek.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.