Alleen vmbo'ers gezocht! Waar denk jij aan bij duurzaamheid? Vul de vragenlijst in en maak kans op een Bol.com bon van 15 euro

Meedoen

Drugs

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 5e klas havo | 585 woorden
  • 10 november 2002
  • 91 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 91 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Presentatie drugs

Er zijn verschillende soorten drugs. Je hebt de zogenaamde stimulerende drugs, de verdovende drugs, de bewustzijnveranderende drugs en er zijn drugs met een gemengd effect.
* Stimulerende drugs
Bij het gebruik van deze middelen krijgt de gebruiker het gevoel meer energie te hebben en alerter te zijn. Deze soort drugs worden vooral gebruikt door feestgangers en mensen die een nacht door willen werken.
Voorbeelden van stimulerende drugs zijn: cocaïne en speed, maar ook tabak en koffie vallen hieronder.

* Verdovende drugs
Deze drugs hebben een ontspannende en kalmerende werking. De gebruiker komt terecht in een slaperige roes, hierdoor ziet hij niet de slechte dingen in het leven. drugs met een verdovend effect worden veel gebruikt door mensen met slaapproblemen en angststoornissen, maar ook door mensen met persoonlijke en maatschappelijke problemen
Voorbeelden van verdovende middelen zijn heroïne, alcohol en slaapmiddelen.
* Bewustzijnveranderende drugs
Hierdoor gaat de gebruiker de wereld heel anders beleven, hij ziet bijvoorbeeld veel mooiere kleuren. Ook kan het voorkomen dat de gebruiker vreetbuien krijgt, heel erg actief of juist heel moe wordt, of niet meer kan stoppen met lachen. Bewustzijnsveranderende drugs trekken de belangstelling van zowel nieuwsgierige jongeren die ‘wel eens een blowtje willen roken’ als ouderen die op zoek zijn naar nieuwe geestelijke ervaringen.
Voorbeelden van dit soort drugs zijn LSD, hasj, wiet, paddo’s en andere tripmiddelen.

* Drugs met een gemengd effect
Een voorbeeld van dit soort drugs is XTC, dit middel werkt oppeppend, maar verandert ook de waarneming. Hasj en wiet kunnen afhankelijk van de dosis en situatie behalve bewustzijnsveranderend ook versuffende werken.

Wanneer wordt uitgegaan van de werking van middelen, dan zijn alcohol, koffie en tabak ook drugs. Volgens de wet is dat niet zo. In de Opiumwet, waarin alle middelen zijn opgenomen die door de overheid als ‘drugs’ worden beschouwd, komen deze middelen niet voor.
Deze soorten drugs kun je nog onderverdelen in 2 groepen; softdrugs en harddrugs. In de Opiumwet (de wet van drugs), staan de harddrugs in lijst 1 en de softdrugs in lijst 2. Harddrugs, zoals heroïne, cocaïne, amfetamine, LSD en XTC, zijn drugs die volgens de overheid een onaanvaardbaar groot risico met zich meebrengen. In lijst 2 staan de Hennepproducten, zoals wiet en hasj. Ook slaap- en kalmeringsmiddelen zoals Valium en Seresta behoren tot de softdrugs in lijst 2. De straffen die worden opgelegd voor gebruik van harddrugs zijn strenger dan de straf die je wordt opgelegd bij het gebruik van softdrugs.

Geen enkele drug leidt bij eenmalig gebruik tot een verslaving. Het is dus niet zo dat iemand iemand anders verslaaft kan maken door iets in zijn/haar drankje te stoppen. Dealers zullen nooit op deze manier klanten proberen te werven, bovendien zouden ze hum kostbaar spul ook niet zomaar gratis weggeven. Na verloop van tijd zijn drugs wel verslavend, je kunt lichamelijk en/of geestelijk verslaafd raken aan drugs. Bij een lichamelijke verslaving krijgt het lichaam ontwenningsverschijnselen wanneer de gebruiker van stop. Bij lichamelijke verslaving is er ook sprake van tolerantie. Dat wil zeggen dat het lichaam een steeds hogere dosis nodig heeft om geen ontwenningsverschijnselen te krijgen. De gebruiker is dan als het ware afhankelijk van de drug. Bij geestelijke verslaving heeft de gebruiker het idee dat hij niet meer goed kan functioneren zonder de drug. Of iemand geestelijk verslaafd raakt ligt meer aan de gebruiker dan aan de drug. Aan de ene drug raak je lichamelijk sneller verslaaft dan aan de andere. Zo is heroïne sterk verslavend. Cocaïne en amfetamine zijn dat minder en XTC, hasj en wiet nog minder.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.