Spreekbeurt dierenmishandeling:
Hallo, wij brengen jullie een spreekbeurt over dierenmishandeling. maar wij kunnen niet over alles uitleg verschaffen daarom hebben wij de volgens ons belangrijkste punten gekozen en uitgewerkt nl. :
- Asielen en dierenrechtenorganisaties (inleiding) - Windhonden (film en korte bespreking) - Legbatterijen - Bont - Foie Gras - Veemarkten (film en korte bespreking)
Asielen en dierenrechtenorganisaties
Bij het woord dierenrechtenorganisaties denken jullie direct aan GAIA en dergelijke organisaties maar er zijn ook zeer vele kleine vzw’s die zich over het lot van bepaalde soorten dieren bekommeren zoals de vzw greyhounds rescue Belgium.
Windhonden
In het Spaanse El Campello bijvoorbeeld is er een asiel voor de opvang van mishandelde windhonden want in Spanje worden windhonden gebruikt bij hondenraces en als hun prestaties verminderen worden ze afgeschreven. De honden worden naargelang hun prestaties gedood. In Spanje gebeurt dat echter op een gruwelijke manier nl. door onthoofding, vergiftiging, achter een auto binden, ophanging enz… (foto’s) Josephine Van den Berghe is de bezielende kracht achter de vzw Greyhounds Rescue Belgium en zij brengt opgeknapte, zwaar verwaarloosde windhonden, van Spanje naar België en ze zoekt in België naar eventuele adoptiegezinnen voor de mishandelde dieren. (film +- 7.5 min)
Dierenorganisaties zoals GAIA nemen het op voor alle dieren. Zoals vee op de veemarkten want op veemarkten komt ook zeer veel dierenmishandeling voor. GAIA heeft daar 2 maanden met verborgen camera’s de dierenmishandeling vastgesteld en de beelden zijn schokkend. (film).
Legbatterijen
GAIA neemt het bijvoorbeeld ook op voor legkippen.
En de legbatterijen nog niet gezien. Waar 4 – 6 kippen in een hokje van 50*50*50 cm zitten en ze enkel kunnen eten en eieren leggen. deze kippen zitten levenslang opgesloten in een batterijkooi. Hun kooi is zo eng dat ze zelfs hun vleugels niet kunnen uitslaan. Ze zouden natuurlijk wat graag rondscharrelen, op een hoge tak zitten rusten, bewegen, stofbaden nemen en een nest maken voor hun eieren. Maar in deze kooi, is niets van dat alles mogelijk. Na een jaar opsluiting zullen deze kippen elkaar van frustratie de veren uitgerukt hebben.
Gaia voert actie tegen de legbatterijen.
Sommige kippen hebben geluk. In plaats van in het slachthuis terecht te komen, worden ze gered en, ver van de batterijfabriek, in een opvangcentrum geplaatst. Ze kunnen er vrij rondlopen, zodat hun veren teruggroeien. Ze leren snel lopen, rennen, en ze warmen zich in de zonnestralen. Ze pikken dan in de grond in plaats van op elkaar. Voor de andere kippen, die niet uit hun batterijen bevrijd worden, is zo'n gelukkig leven niet weggelegd. In België alleen al zitten bijna 13 miljoen kippen opgesloten in batterijkooien. In één enkele schuur zonder vensters kunnen er zo duizenden gevangen zitten. Maar er is een alternatief -- eieren van kippen met vrije uitloop. Deze eieren komen van kippen die vrij mogen rondlopen. Denk eraan dat enkel de eieren die het etiket dragen van eieren van kippen met vrije uitloop komen die over frisse lucht en vrijheid beschikken. Opgelet echter! Veel batterijeieren dragen het etiket verse eieren. Op de verpakking staat een hoeve uit vroegere tijden afgebeeld om de verbruiker gerust te stellen en de dieronvriendelijke productiemethodes te verbloemen. Wat de scharrelkippen betreft, die zitten wel niet in kooien, maar hun lot is er niet benijdenswaardiger om: ze zitten met duizenden opeengepakt in grote loodsen. Hennen in batterijkooien kunnen aan een aantal natuurlijke gedragsbehoeften niet voldoen. De voornaamste van deze behoeften zijn: A)Scharrelen, d.w.z. met de poten in de grond krabben. B)In de grond pikken, op zoek naar granen en wormen. C)Rustig zitten en staan. D)De vleugels spreiden. Om hier een goed idee van te krijgen: de normale vleugelspanwijdte van een kip bedraagt ongeveer 76 cm. (hun kot is 50 cm breed!!!) E)Een stofbad nemen. Deze handeling dient voor het reinigen van het verenkleed (toiletteren). F)Op stok gaan om te rusten. G)Een nest maken.
En daarbij komt nog eens dat kippen leven volgens een strikte hiërarchie (de "pikorde"). Dit houdt in dat hogergeplaatste dieren de lagergeplaatste domineren. In een batterijkooi zijn er voor de zwakkere dieren geen uitwijkmogelijkheden en moeten ze vechten om aan eten en drinken te geraken, met beschadiging van het verenkleed en verwondingen tot gevolg. Het gebrek aan bewegingsmogelijkheden, de Kunstmatige voeding en het hoge ritme van de eierproductie leiden tot verzwakking van het bot, waardoor de kans op botbreuken groter wordt. Dit risico is het grootst tijdens het vangen en het transport naar het slachthuis. Soms worden de poten van de kippen verwond door het draadgaas waarop ze staan, of geraken ze vast in de mazen ervan. In vele gevallen worden de kuikens verminkt: hun snavel wordt met een gloeiend mes afgeknipt om te verhinderen dat de dieren in de kooien elkaar pikken. De eierproductie van de hennen wordt opgedreven onder invloed van lange dagen onder kunstlicht. Dit leidt tot uitputting van de dieren en tot verkorting van hun productief leven. Na een of twee jaar in miserabele omstandigheden worden ze afgevoerd om te worden geslacht. Ze worden eerst opgepakt en in kisten geduwd waarna ze op transport worden gezet. Tot 30% onder hen vertonen verwondingen zoals botbreuken en inwendige bloeduitstortingen bij aankomst in het slachthuis. Na soms lange wachttijden worden ze dan omgekeerd aan haken opgehangen en gedood.
2.3. Stress, frustratie
Hennen in de batterijen ondergaan uitgesproken stress en frustratie als gevolg van hun benarde huisvesting en leefomstandigheden en wegens de onmogelijkheid te voldoen aan hun natuurlijke gedragsbehoeften.
Abnormale gedragingen zoals: onrustig gedrag voor en tijdens de leg, pikkerij, kannibalisme, vacuümgedrag (b.v. stofbaden nemen op het rooster), overdreven schrikreacties
Bont
Ze hebben actie’s tegen het dragen van bont. De dieren die gebruikt worden om bont van te maken zijn meestal nertsen, maar ze gebruiken ook vossen en nog veel meer
Voor hun pels worden jaarlijks naar schatting 10 miljoen dieren gevangen en gedood in het wild. Dat gebeurt op een manier die de dieren heel erg doet lijden. Bovendien worden meer dan 25 miljoen nertsen en meer dan 3 miljoen vossen voor bont in kwekerijen gevangen gehouden. Dat zijn dus bijna 40 miljoen weerloze dieren die misbruikt worden en lijden voor bont, een nodeloos luxeproduct.Lange rijen kleine kooitjes onder een schamel afdak van golfplaat: dat zijn pelsdierfokkerijen. Daar worden nertsen en vossen gekweekt om van hun pels bontjassen te maken.Nertsenkooitjes van draadgaas zijn in de regel 86 cm lang, 30 cm breed en 40 cm hoog en dit terwijl het natuurlijk territorium van deze wilde dieren zich uitstrekt over enkele vierkante kilometers. In de vrije natuur brengen nertsen een groot deel van hun tijd door in het water.Water om in te spelen hebben jonge nertsen nodig voor de normale ontwikkeling van hun gedrag. Het enige water waarover de nertsen beschikken in de pelsdierfokkerijen is een metalen drinkbakje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat nertsen in gevangenschap sterk afwijkend, gestoord of abnormaal gedrag gaan vertonen. Voortdurend lopen nertsen op en neer in hun kooitje. Of ze maken met hun hoofd ronddraaiende bewegingen rond de drinkbakje. Wetenschappers troffen bij nertsen in pelsdierhouderijen maagzweren aan en een vergroting van de bijnieren. Dat is een lichamelijke afwijking die wijst op chronische stress. Tien tot dertig procent van de nertsen verminkt zichzelf.
Gefokte blauw- en zilvervossen leven permanent opgesloten op een gazen bodem in een kooi van 70 cm hoog. Uit angst zitten vossen vaak platgedrukt tegen de bodem van de kooi. Uit angst doden moederdieren of moeren hun jongen. Tien tot twintig procent van de moeren bijt de staart van hun jongen stuk.
De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
".
".
Slecht werkstuk. Weet het niveau niet wat hier bereikt moet worden maar het verhaal over bont is absoluut niet objectief. Zie voor meer info over bont www.furworks.nl of www.bontwijzer.nl en haar links. Voor meer info over de nertsenhouderij www.nfe.nl
13 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
heel goed
21 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
hooi .. ik vind je spreekbeurt over dit onderwerp erg interressant ... ik heb er een beetje van geleert voor mijn eigen sprekkbeurt ik hoop dat je dat niet erg vind... okeej doei gr0etjes van Shriena
19 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
ik vind het knap dat je zo'n lang werkstuk gemaakt hebt mijn vriendinnetje en e=ik hebben er heel wat aan gehad
met de groetjes van michella
19 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
vindt het héél goed
18 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
hoi, ik vindt deze (dit) spreekbeurt-werkstuk niet heel goed bruikbaar..XD
sorry,
liefs, els
16 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
wij vonden dit een goede spreekbeurt. op school houden wij een presentatie over dierenmishandeling, en nu vragen wij ons af waar je die filmpjes vandaan hebt gehaald.
alvast bedankt!
groetjes
16 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
dit ig geen spreekbeurt
14 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
heel leuk
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
bestwel slecht, moest bijna huilen
12 jaar geleden
Antwoorden