Ik hou mijn presentatie over het onderwerp Media. Ik weet eigenlijk niet waarom ik dit onderwerp heb gekozen, misschien omdat ik die andere onderwerpen ook niet echt veel aanvond.
Mijn presentatie is als het volgende ingedeeld.
1. de probleemstelling
2. wat gebeurde er dan allemaal in Nederland van 1960 tot / met 2000
3. voor en tegen argumenten
4. de conclusie
5. en mijn eigen mening
1.Probleemstelling: Was de opkomst van de commerciële omroep in Nederland onvermijdelijk? 2. Wat gebeurde er dan allemaal in Nederland van 1960 tot / met 2000
in de jaren 60 kwam er een ontzuiling van de Nederlandse samenleving. Dat kwam doordat de mensen via het onderwijs en de televisie steeds meer andere dingen te zien kregen. En dus ook met de ideeën van anderen in aanraking kwamen. In het begin was er namelijk maar 1 televisiezender waar iedereen die een televisie had naar keek. Maar doordat er meerdere televisiezenders op de televisie kwamen zagen ze dus dat er ook andere dingen waren dan alleen hun televisiezendertje.
De publieke omroepen moesten er nu op uit om zoveel mogelijk winst te behalen. Die winst was dan het zoveel mogelijk mensen laten kijken of luisteren naar de publieke omroep. Dat was erg moeilijk omdat mensen dus zagen dat er nog meer televisie programma’s waren en ze dus ook daar naar keken. Het zou dus niet meer zo vanzelfsprekend zijn dat mensen alleen naar de publieke omroep zouden kijken. Je zou dus populaire programma’s moeten gaan maken om mensen naar jou programma te willen laten kijken. In Amerika was dat al in volle gang en daar lukte het ook. De manier was het dus om dat ook in Nederland te moeten doen. Dat had grote gevolgen voor de publieke omroep in de jaren 60: door de nieuwe, leukere en grotere (amusement) programma’s op de t.v werd de radio definitief op de 2e plaats gezet.
Er waren nu veel jongeren die gewoon met de t.v waren opgegroeid en dus niet meer zo speciaal naar de publieke omroep wilden kijken. Hier was er dus de kans voor de commerciële omroep. Die konden namelijk populaire radio en televisie maken en er dan gewoon reclame tussen door doen. Dat was dus iets heel anders dan de publieke omroepen. De regering wees dit idee alleen af. De commerciële omroepen zouden dus geen kans hebben.
Alleen op 19 april 1960 ging radioschip Veronica voor de kust van Scheveningen uitzenden. Radioschip Veronica lag dus in de zee en dat viel dus buiten de Nederlandse wet. Daardoor kon radio Veronica gewoon uitzenden en reclame maken zonder dat de regering er wat aan kon doen. Radio Veronica ging ook telkens meer op de Amerikaanse radio lijken. Ze maakten populaire programma’s en zonden popmuziek uit. Zoiets had de publieke omroep niet. Daarom werd radio Veronica super populair bij de jongeren.
Ook de televisiezender REM begint dan via de zee uit te zenden. Dus ook commercieel. De regering moest er toen wel wat aan doen en stond toe dat er per dag 24 minuten reclame werd toegestaan maar het idee van de commerciële omroep wilden ze nog steeds niet accepteren.
In de jaren 70 kwamen er 2 nieuwe algemene omroepen bij. De Tros en Veronica. Ze gingen niet alleen populaire series uitzenden maar ook soms zware onderwerpen afgewisseld met lichte onderwerpen.
Dan word Nederland in het begin van de jaren 80 zwaar getroffen door een wereldwijde economische recessie. Veel bedrijven gingen failliet. De media kreeg toen opeens volop aandacht voor de economie en de industrie. De ‘yup’ kwam, dat was iemand die veel geld verdient met werkzaamheden aan de beurs of in de media. Dan gaat het weer beter met Nederland en gaan mensen erg veel televisie kijken. De gemiddelde jongere van 12 jaar of ouder keek meer dan 11 uur per week televisie. De televisie word dus heel erg populair en het grootste gedeelte van Nederland is al voorzien van kabeltelevisie. Het aanbod van televisie werd door de kabel zo groot dat veel mensen verslaafd raakten aan het zappen. Het was namelijk ook mogelijk buitenlandse programma’s te bekijken. Die buitenlandse programma’s waren commercieel en waren 24 uur te bekijken vol met reclame die de zender moest bekostigen.
Als de nieuwigheid er een beetje af is komt er een onderzoeksuitslag waaruit blijkt dat Nederlanders toch het liefst naar Nederlandse zenders kijken. Dus in oktober 1989 presenteren zich 2 Nederlandse commerciële omroepen alleen zenden die uit vanuit het buitenland. Er kijken veel mensen naar die programma’s en de regering moet dan wel toegaan geven dat de commerciële omroep via de kabel gewoon in Nederland gemaakt mag worden. Het gaat dan erg snel. De Nederlandse commerciële stations groeien erg snel. Na Veronica kwam er een Nederlandse versie op het Scandinacische SBS in Nederland word dat dan SBS6, een paar jaar geleden voegde dezelfde omroep een nieuwe 2e zender toe; NET5. ook komt er FOX8 en kreeg de Nederland een eigen 24-uurs Popmuziek zender; TMF. Ook op de Nederlandse radio word je overspoeld door allerlei zenders met allemaal verschillende muziek; popmuziek, klassiek, country, hollands..etc.
Het aantal televisiezenders word nog telkens groter. Maar ze brengen niet allemaal meer hetzelfde. Er komt telkens meer specialisatie; nieuws, sport, kinder, life-stile, en muziekzenders. Televisie volgt daar een ontwikkeling mee op die allang op de radio te merken was, namelijk verschillende programma’s voor verschillende leeftijdsgroepen. De commerciële omroep is in een paar jaar in de meerderheid geraakt. De publieke omroep is in korte tijd telkens meer op de achtergrond geschoven.
3. Argumenten voor en tegen
was de opkomst van de commerciële omroep in Nederland onvermijdelijk???
Als de regering gewoon stug was blijven volhouden dat de commerciële televisie ‘niet nodig’ was dan had het heel misschien gekunt.
Maar zelf terwijl het niet mocht kwamen er dus al illegale commerciële programma’s zoals; Radioschip Veronica die vanuit de zee uitzond en REM waar de regering dus zowat niks aan kon doen en er dus ook niks tegen deed.
De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
J.
J.
goed en handig alleen wat verouderd
11 jaar geleden
Antwoorden