Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Snowboarden

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 869 woorden
  • 1 november 2002
  • 217 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 217 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Snowboarden
Snowboarden is een relatief nieuwe sport, die nog maar een 8 tal jaren geleden zijn intrede deed in de sportwereld. Vandaag is het één van de populairste, vooral door jeugd beoefende sporten. Een beetje meer uitleg voor de rookie (dit is een snowboardterm voor “beginneling”).

De benodigdheden om deze hobby te kunnen beoefenen:
- een snowboard
- soft of hardboots (deze termen worden later verklaard)
- een lease

- bindingen

De board
Het board zelf is gemaakt uit zeven verschillende lagen:
1. de toplaag: hierop worden de bindingen bevestigd, het is een plastic laag versierd door originele tekeningen en designs
2. het laminaat: een laag laminaat die instaat voor een betere flexibiliteit
3. het houtcentrum: een laag hout, weer voor een betere flexibiliteit, en meer comfort
4. stalen platen bevestigd onder de bindingen om ze beter te hechten aan de board en ze sterker te maken
5. een nieuwe laag laminaat
6. een stalen rand rond deze lagen om goed te kunnen carven en de voorgaande lagen te beveiligen
7. een waxed bodem om beter te kunnen glijden, evenals de bovenste laag vaak versierd

Er bestaan verschillende soorten snowboards, freestyle, freeride, carving, speed en nog vele meer. Elk board past bij de stijl die je verkiest. Freeride is de meest voorkomende, je kan ermee springen, snel mee gaan, je benen breken in de halfpipe en nog veel meer. Het is een kort, niet echt dun board. Freestyle is voor de beteren. Je kan er enkel halfpipes mee doen, springen en buitenpiste gaan. Het is een smal, breed board en zeer flexibel. Carving is een andere vorm van snelheid nemen, maar dan met mooiere bochten. Een carveboard heeft de vorm van een vrouwenlichaam waardoor je wijdere en mooier afgeronde bochten kan maken. Maar je kan er in principe even snel mee gaan als de speciaal voor snelheid ontwikkelde speedboards.


De boots
Je hebt de keuze tussen soft en hardboots. De eerste lijken erg op bergbeklimschoenen, de meeste freestylers gebruiken ze en vele freeriders ook. Je kan in deze boots beter je tenen bewegen dan in de hardboots. De hardboots komen overeen met de schoenen die men gebruikt om te skiën. Met hardboots heb je meer controle over je board maar je kan er je voeten niet zo goed in bewegen.

De lease
Dit is de beveiliging die ervoor zorgt dat je snowboard er niet vandoor gaat als je valt en je boots uit de bindingen komen. Het is een soort koord verweven met plastic om het sterker te maken, het verbind je been met je bindingen, zodat je board in je buurt blijft. Dit principe wordt ook gebruikt bij golf- en windsurfen.

Bindingen
De bindingen zijn aan de bovenste laag van je snowboard bevestigd. Ze kunnen verschillen naargelang je gebruikt maakt van hard- of softboots. De bindingen gebruik je om je voeten te bevestigen aan de board. Het is beter als deze heel erg spannen dan dat ze losser zitten, omdat je meer controle hebt over je board in het eerste geval. Het tweede is ook erg gevaarlijk, je kan je enkel ermee breken. Er zijn al verschillende soorten bindingen uitgevonden, de recentste worden steeds simplistischer. Vandaag gebruiken de meesten een eenvoudig kliksysteem waar je maar in te stappen hebt.

Met deze kennis ben je bijna klaar om te gaan snowboarden. Maar vooraleer je je op de sneeuw waagt moet je nog uitvinden of je goofy of regular bent. Dit kan je door een heel eenvoudig truukje toe te passen achterhalen. Sta rechtop, je voeten naast elkaar geplaatst. Laat iemand anders je verrassen door je een klein duwtje te geven waardoor je uit evenwicht komt. Naargelang je je rechter- (goofy) of je linkervoet (regular) voorwaarts zet om niet te vallen ben je dus goofy of regular. De voet die je daarnet gebruikte zal voortaan ook steeds zich vooraan op je board bevinden.

Nu kan je nog beslissen of je gewoon tijdens de vakantie voor het plezier gaat snowboarden, of je kan ook meedoen aan verscheidene wedstrijden, net zoals bij skiën. Slalom, boardercross en freestyle zijn enkele van de vele wedstrijdvormen.
Slalom klinkt je waarschijnlijk niet onbekend in de oren als je met skiën vertrouwd bent, en het rust ook op hetzelfde principe. Bochtjes maken tussen een hele hoop vlaggetjes door en dit in een zo snel mogelijke tijd.
In boardercross is het zaak zo snel mogelijk naar beneden te snowboarden naast je tegenstanders op een oneven piste vol hindernissen.
Als je meer voelt voor de halpipe waarin je zo’n spectaculair mogelijke sprongen moet uithalen, dan is freestyle meer iets voor jou.

Tenslotte had ik graag toegevoegd aan deze eerder technische uitleg over snowboarden, dat deze sport niet louter een hobby is voor vele mensen, maar eerder een lifestyle. Het is als het ware een subcultuur geworden waarin ook de zogenaamde skaters (zij die als hobby skateboarden) zich thuis voelen. Er hoort een manier van kleden bij en een heel ander gedrag. Relaxen en wijde kleding dragen, het begrip stress weigeren te kennen en dreadlocks in het haar vlechten typeert een beetje deze cultuur. Natuurlijk zijn deze dingen geen vereisten, en kan je net zo goed beginnen snowboarden als pianolessen beginnen volgen. Let wel, je breekt minder snel een been met die tweede hobby…

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

in dit verslag staat een fout,ik had al een spreekbeurt aan daarom weet ik het dus,er staat het bego 8 jaar geleden,dat moet 80 zijn,ben ik heel zeker van.

15 jaar geleden

J.

J.

Inderdaad. Het wordt sowieso al veel langer gedaan dan 8 jaar, heel zeker

11 jaar geleden