Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

De Olympische spelenInleidingIedere topsporter droomt ervan om mee te doen aan de Olympische Spelen.

De Olympische Spelen zijn begonnen in Griekenland in het dorpje Olympia. Dat is een heiligdom van Zeus, koning der Goden. We weten niet hoe en wanneer de Olympische Spelen zijn begonnen.Eén van de verhalen vertelt dat als een held stierf de familie competities organiseerde zoals hardlopen, worstelen en een wagenrace als onderdeel van de begrafenisplechtigheid.Een ander verhaal is dat de Spelen in de oudheid een godsdienstig festival waren waarbij naast sporten ook veel gebeden werd.

Een paar jaar ná Christus stopten de Spelen, omdat de Romeinen Griekenland hadden veroverd.

Meer dan 100 jaar geleden begonnen de Spelen weer.

De Fransman Pierre de Coubertin bracht alle sporters uit de hele wereld samen. Hij dacht door samen te sporten, raken de landen meer bevriend !!De VlagDe vijf ringen van de Olympische vlag zijn het symbool van de vijf werelddelen. Elk werelddeel heeft zijn eigen kleur.

Blauw - Europa

Zwart - Afrika

Rood - Amerika

Groen - Australië

Geel - AziëDe SpelenJe hebt twee soorten Olympische Spelen:

De Olympische Winterspelen

De Olympische Zomerspelen

Deze spelen worden voor de 'gezonde ' sporters én de gehandicapten georganiseerd. De Spelen voor gehandicapten heten ook wel de Paralympics.

De Spelen worden elke vier jaar georganiseerd door een land. De laatste Zomerspelen werden door Australië in Sidney georganiseerd.Nederland heeft één maal de Olympische Zomerspelen georganiseerd.

Weten jullie in welk jaar dat was? Dit was in 1928 !!

In Amsterdam werd hiervoor een Olympisch stadion gebouwd. Dit stadion staat er nog steeds.De sporter die bij een bepaald onderdeel eerste wordt krijgt een gouden medaille. De tweede en derde een zilveren en bronzen.

De winnaars mogen op het erepodium staan en een ere ronde lopen.

De vierde, vijfde en zesde plaatsen krijgen een Olympisch diplomaDe sportenEr worden tegenwoordig veel meer sporten gedaan dan vroeger. Vroeger had je alleen Worstelen, hardlopen, wagenrennen en boksen.

Tegenwoordig zijn er 237 onderdelen die in de zomer gehouden worden. Ik noem hier enige onderdelen:Atletiek, basketbal, boksen, hockey, judo, kanovaren, paardrijden, roeien, schermen, schieten, 5-kamp, voetbal, volleybal, waterpolo, wielrennen, worstelen, zeilen en zwemmen.

Kunnen jullie er nog meer verzinnen?

Tennis, badminton, handbal, schoonspringen, gewichtheffen, boogschieten, turnen.........Met de Winterspelen heb je veel minder onderdelen:

Weten jullie welke ? Bobsleeën, rodelen (met slee) skiën, skispringen en schaatsenDe sportersAangezien er zoveel sporten en sporters zijn, kan niet iedereen aan de Olympische Spelen mee doen. Dat zouden er veel te veel mensen zijn.

Alleen de allerbeste sporters van de verschillende landen mogen meedoen. Hiervoor worden selectiewedstrijden gehouden zoals, Europese en wereld kampioenschappen.

Elk land heeft een Olympisch comité (een groep mensen die de sporters voor de spelen aanwijst en bepalen wat de grenzen zijn die gehaald moeten worden - ook wel limitieten genoemd).

Het Nederlands Olympisch Comité (NOC) is in 1912 opgericht.

Er is ook een internationaal comité (IOC). Hierin zitten mensen vanuit alle deelnemende landen.Vroeger mochten er alleen amateurs aan meedoen. Tegenwoordig mogen ook beroeps sporters meedoen (mensen die er hun geld mee verdienen).

Topsporters moeten hard trainen om de limieten te halen. Ze trainen soms wel 3 tot 6 uur per dag (en soms nóg meer). Ze moeten er veel voor over hebben, anders halen ze het niet. Ze gaan vroeg naar bed, eten alleen gezond voedsel, hebben geen tijd voor werk of school en hebben weinig tijd voor andere leuke dingen.

Dit valt dus niet mee en de meeste sporters worden er niet rijk van. Je doet mee voor de eer.Opening en SluitingDe Olympische spelen worden altijd feestelijk geopend en afgesloten.

De Spelen worden symbolisch geopend met het onsteken van het Olympische vuur en het hijsen van de Olympische vlag.

De vlam wordt door allerlei sporters lopend van Griekenland naar het organiserende land gebracht.

Het vuur blijft tijdens de Spelen de gehele tijd branden.

Na ongeveer 14 dagen zijn de Spelen afgelopen en wordt het vuur gedoofd. Iedereen gaat weer naar huis.Hierbij eindigt ook mijn spreekbeurt over de Olympische Spelen.Ik heb echter nog twee vragen voor jullie:

Weten jullie hoeveel gouden (12), zilveren(9) en bronzen(4) medailles Nederland (totaal 25) op de laatste Spelen gehaald hebben?

En Amerika ? Goud(39) Zilver(25) Brons(33) --->totaal 97

Kennen jullie Nederlandse sporters die een medaille gehaald hebben?

Zwemmen: van den Hogeband, Inge de Bruin

Wielrennen: Leontine van Morsel

Paardrijden: Anky van Grunsven, Jeroen ......


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

echt uper sreekbeurten !!!!!!!!!!1

8 jaar geleden