Surrealisme en dadaisme

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 823 woorden
  • 13 maart 2007
  • 41 keer beoordeeld
  • Cijfer 5
  • 41 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Presentatie surrealisme en dadaïsme
Een surrealistisch gedicht:
Wij hebben geen ogen nodig,
het netvlies is niet de plaats dat de kunstenaar inspireert,
de geest maakt de kunstenaar.
Van Marcel |Duchamp
S u r r e a l i s m e :
Bij het surrealisme is de visuele verbeeldingskracht losgemaakt van het verstand en de logica, waardoor het onderbewustzijn in staat is onthullende, suggestieve voorstellingen te scheppen. Het toeval bepaalt dat absurde, zinsbegoochelende fantasieën in zowel 2- als 3-dimensionale afbeeldingen of surrealistische teksten ontstaan. Zoals deze: de zool van mijn linkervoet zonder huid maar bedekt met hoornvlies waardoor zwemmen soepel gaat in stroopachtig zeewater in IJsland met als duikuitrusting driedelig zwart met hoge hoed en drie ons ham alstublieft."
Het is de zuiver automatische gedachte waarmee men zich voorneemt de wezenlijke werking van het denken tot uitdrukking te brengen.

De Surrealisten zijn degenen die beelden en of woorden weergeven, van symbolische of gedeformeerde voorstellingen, het zijn meestal herkenbare vormen welke met elkaar geen of weinig verband houden en afstammen uit de wereld van dromen, illusies en fantasieën. De wetten van perspectief en zwaartekracht gelden niet of nauwelijks meer, of worden daarentegen juist versterkt. Surrealistische kunstwerken stimuleren de fantasie zodanig dat de kijker een geheel eigen interpretatie van het kunstwerk opbouwt.
Paranoide uitzicht - Salvador Dalí
Je ziet op dit schilderij een mensengezicht uitgehakt uit een rots, denk je… maar wat je hier ziet is een kale rots waar mensen zó tegenaan zitten dat hun schaduw een gezicht maakt. En de begroeiing is het haar van het hoofd. Dit is een creatief schilderij van Dali en het valt onder de categorie: Verborgen Mensen . ik vind dit schilderij erg mooi, omdat het niet is wat het op het eerste gezicht lijkt…. En als je dan beter kijkt je het ook meteen begrijpt wat er afgebeeld is. Echt een heel mooi schilderij!!!
D a d a ï s m e
Ontstaan:
Aan het begin van de 20ste eeuw wordt er onder kunst de kijkkunst verstaan. Dat is kunst die door grote groepen mensen wordt geaccepteerd. Al het andere wordt gezien zou gemaakt zijn door zieke geesten en werd gezien als rommel. Sommige kunstenaars zijn het hier niet mee eens. Als stil protest stoppen ze vaak iets spottents in hun eigen werk.
Eerste Dadaïsten:
Hugo Ball en Tristan Tzara zijn een van de eerste dadaïsten. Zij vormen in 1915 een groep van andere dadaïsten. Die toen ook nog wel uitgeweken kunstenaars worden genoemd. Deze groep neemt plaats in Zürrich, in Zwitserland. Zij organiseren tentoonstellingen en richten het ‘Cabaret Voltaire’ op. Daar worden onder andere gedichten voorgelezen. Maar geen normale gedichten. Het zijn woord- en klankverbindingen. Met soms nog andere geluiden, zoals belgerinkel, er door heen. Verrassing, verveling en provocatie zijn van dit cabaret de kenmerken. Provocatie is het expres uitlokken van reacties. Hun doel is het betrekken van het plubliek bij hun voorstelling. Deze nieuwe soort van kunst wordt ook wel anti-kunst genoemd.
De naam
Er wordt gezegd dat dada, afkomt van het gebrabbel van een kind. Daarmee willen ze zeggen dat uitingen van dadaïsme als echte waarheid voortkomen uit de onschuld. Maar dat is niet de enige verklaring. Ook wordt er gezegd dat Hugo Ball, een bekende Dadaïst, het woord bij toeval in een Duits-Frans woordenboek gevonden heeft. Het zou ‘hobbelpaard’ betekenen. Dit zou de symbolische waarde hebben van ‘het primitieve’.

Politiek
In die tijd was de eerste-wereld-oorlog aan de gang, omdat in Duitsland, rond die tijd, gezag erg belangrijk werd gevonden bij de burgerij, kreeg de dada beweging een politiek-links karakter. Hun naam zou namelijk iets hebben van onschuld, waarmee ze wilden laten zien dat niemand is onderworpen aan conventies en gezag. Conventies zijn een soort afspraken die betrekking hebben tot de gebruiken in de maatschappij.
De Dadaïstische kunst:
De dadaïstische kunst wordt gemaakt van erg ongebruikelijke voorwerpen. Er wordt soms zelfs gebruik gemaakt van afval. Ook worden er af en toe alleen maar woorden of klanken gebruikt, zoals ik hiervoor al noemde in het ‘Cabaret Voltaire’. Er worden collages gemaakt, schilderijen maar ook 3D-voorwerpen, zoals bijvoorbeeld ‘fietswiel op de kruk’ van Marcel Duchamp. (die je hier kunt zien)
Uitleg van plaatje:
Dit kunstwerk van Marcel Duchamp is een ‘ready-made’, letterlijk betekent dat: ‘kant-en-klaar’. Een ‘ready-made’ is een voorwerp dat uit het dagelijkse leven is gehaald en tot kunstwerk is gemaakt. Dit ‘fietswiel op een kruk’ is de eerste ‘ready-made’ die is gemaakt. Het fietswiel staat voor sculptuur, oftewel beeldhouwkunst, in het algemeen. Ook is het een persiflage op futuristsche beeldhouwkunst. Futuristisme is een kunstrichting die in 1907, onder leiding van de Italiaanse dichter Marinetti, is opgekomen. Hij wilde dingen uitbeelden die elkaar opvolgen, als iets wat tegelijkertijd gebeurt.
Terug naar het fietswiel. Verder heeft de kruk de functie van een voetstuk, waarop in die tijd bijna elk kunstwerk op geplaatst werd. Dit kun je ook spottend zien tegenover de andere kunstenaars, zoals ik hiervoor al vertelde.
Dit was onze presentatie

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.