Mystici

Beoordeling 1.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 434 woorden
  • 10 april 2004
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 1.5
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

LIEFDE BIJ MYSTICI

Wat is een mysticus?

Een mysticus is een persoon die zijn materialistisch bestaan achter zich laat, en zich in alle rust terugtrekt om zijn denken en leven aan God te wijden. Mystici volgen het voorbeeld van Mozes die volgens de bijbel de woestijn introk en daar God ontmoette. (nl. de brandende braamstruik)

Mystici in de godsdienst.

Mystici zijn verbonden met God. Ook in de verschillende godsdiensten is mystiek gekend. De joden ontwikkelden in de 2e/3e eeuw een mystiek geloof dat de God en de mens dichter tot elkaar zou brengen. De joodse mystici geven van hun reis een volledige beschrijving, behalve van God. De moslims zeggen: “hij zag de Goddelijke tegenwoordigheid tegelijkertijd wel en niet.” Mystici horen God maar niet via normale communicatiekanalen. Ze beweren God Zelf niet gezien te hebben. Via bepaalde technieken kunnen mystici het nirwana beschouwen maar zonder dood te gaan kan je God niet zien. Voor christelijke mystici blijft God in een duisternis gehuld die alleen maar kan benaderd kan worden.

Mystieke ervaringen.

Mystieken of mystici lijken mensen uit een ver verleden die we tegenwoordig niet meer tegenkomen. Toch is mystieke ervaring iets dat regelmatig voorkomt. Het overkomt gewone mensen zoals wij , maar het blijft meestal onopgemerkt. Deze gewone mensen begrijpen vaak zelf niet wat er met hen gebeurt of wat er aan de hand is. Ze zijn diepgeraakt door de goddelijke werkelijkheid die hun leven kleurt, maar ze kunnen er vaak nauwelijks over praten, laat staan erover schrijven. Zo proberen ze vaak hun emoties te uiten aan de hand van instrumenten, poëzie of via een boek. Het enige wat zeker is, is dat mystici geen keus hebben. Ze worden geroepen op een weg die ze zelf nooit gekozen zouden hebben. Vaak beschrijven ze de weg die nergens heen gaat, want er bestaat geen taal die daarvoor woorden kent. Door op een expressieve manier hun gevoelens te uiten, komt het dat mystici vaak ook beroemde kunstenaars zijn.

Lied: Joan Osborne – One of us.

If God had a name, what would it be? And would you call it to His face
If you were faced with Him in all His glory? What would you ask if you had just one question?

What if God was one of us? Just a slob like one of us? Just a stranger on a bus
Trying to make His way home

If God had a face, what would it look like? And would you want to see
If seeing meant that you would have to believe
In things like heaven and in Jesus
And the Saints and all the Prophets

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.