Islam

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 742 woorden
  • 15 februari 2009
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

ISLAM

HOOFTSTUKKEN:
1)Geschiedenis van de islam
2)Wat is Islam?
3)Wat is de koran?
4)Wat is allah?
5)Wanneer ben je moslim?
6)Wat moet je als moslim doen?

Jij bent Gods gezant, de profeet van Allah”. Het eerste hoofdstuk van de koran werd hem geopend en hij kreeg de opdracht er uit te citeren.Jullie weten wel wat citeren is van nederlands. Mohammed moest dus profeet van god zijn en de boodschappen door geven. Hij riep de mensen in Mekka op om die Ene God te aanbidden. Ook zei hij dat je op moest komen voor de zwakken. Hierdoor kwam hij in ruzie met de regering van Mekka en vluchtte hij naar Medina. Dit jaar wordt beschouwd als het eerste jaar. Hij kwam in conflict met de Joden in Medina en Mekka. Hij ging hierdoor weer terug naar Mekka en begon een oorlog en hij won deze. Mohammed liet alle afbeeldingen van de stamgoden verwijderen en verklaarde de rechthoekige ka’be tot centraal heiligdom van de islamitische gemeenschap. Iedereen ging over tot dit geloof. Mohammed stierf toen hij 62 jaar was maar inmiddels had die veel mense over gehaald. Nu zijn er 1,2 miljard mense moslim.

Het woord islam betekent letterlijk de overgave aan de wil van God. Iemand die dit doet, is een moslim. Het woord moslim betekent gehoorzaam aan god. Tegenwoordig zijn 1,2 miljard mensen op de wereld moslim. Het is daarmee, na het christendom, de 2e wereldgodsdienst. De moslims vinden dat er maar één god is, en dat is Allah. Alles wat er gebeurt gebeurt door allah ook kwaad. De moslims leven volgens de koran.

Wat is de Koran?
De Koran is het heilige boek van de islam. Het is een boek over God. Mohammed heeft er in geschreven hoe je moet leven en hoe je na je dood in de hemel kan komen. Moslims geloven dat God zelf het allemaal letterlijk zo aan Mohammed heeft verteld. De Koran is in het Arabisch geschreven. Moslims bidden ook in het Arabisch. De 5 zuilen en andere regels staan in de Koran.

Wie is Allah?
Allah is het Arabische woord voor God.

Wanneer ben je moslim?
Een moslim is iemand die de godsdienst islam volgt. Als je vader en moeder moslim zijn, ben je zelf ook moslim.

Wat moet je als moslim doen?
Er zijn vijf dingen heel erg belangrijk in de islam. Daar zijn alle moslims het over eens. Maar hoe je ze precies moet doen, en wat je daarnaast nog allemaal wel en niet mag, daar denkt bijna iedereen anders over. De vijf belangrijke dingen worden ´zuilen´ genoemd.

1) Geloofsbelijdenis Dat betekent dat je gelooft dat er maar één God is en Mohammed zijn boodschapper (profeet) is. Dit is het allerbelangrijkste in de islam.

2) Bidden. Vijf keer per dag, met je gezicht in de richting van de stad Mekka.
Als moslim moet je vijf keer per dag bidden.In landen waar de meeste mensen moslim zijn wordt er vanuit de moskee omgeroepen wanneer het tijd is om te bidden. De eerste keer is ´s ochtends vroeg, als het nèt licht is. De tweede keer om ongeveer twaalf uur, de derde keer aan het eind van de middag. ´s Avonds moet je dan nog twee keer: één keer vlak na zonsondergang en de laatste keer ongeveer twee uur na zonsondergang.

3) vasten
1 keer per jaar vasten de moslims dat doen ze om te voelen hoe het voelt om geen eten te hebben.Dat doe je dan van zonsopgang tot zonsondergang.

4) Geld geven aan armen
Iedereen moet een deel van zijn geld (of eten, of goud of zo) aan de arme of zieke mensen geven. Dat heet een aalmoes geven. Reizigers, weeskinderen en weduwes krijgen ook aalmoezen.

5) Bedevaart naar Mekka
Iedere moslim die het kan betalen, moet minstens één keer naar Mekka gaan. Dat is de stad waar de profeet Mohammed is geboren.
Per jaar gaan er wel 2 miljoen mensen naar Mekka voor hun bedevaart. Ze trekken dan allemaal een lange witte jurk aan. In Mekka staat de Kaba. Dat is een heilige steen die ingemetseld is in een grote zwarte doos. Sommige moslims geloven dat als je de steen aanraakt God je alle slechte dingen die je hebt gedaan vergeeft. Als je terugkomt van je bedevaart krijg je een soort erenaam. Je mag dan hadji (dat betekent bedevaart in het Arabisch) voor je eigen naam zetten. Als je Hassan heet, dan mogen mensen je na je bedevaart je hadji Hassan noemen. Veel moslims sparen hun hele leven voor deze reis.

REACTIES

K.

K.

Heel goed

10 jaar geleden

P.

P.

ik vind dit een leuk onderwerp

7 jaar geleden

S.

S.

mooi

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.