Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Godsdienst Jodendom

Beoordeling 2.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas mbo | 1157 woorden
  • 27 april 2011
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 2.8
20 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is het Jodendom?

De oorsprong van het Joodse volk wordt gezocht rond (2070 - circa 1950 v.Chr.), omstreeks de periode van de farao’s in Egypte.

De Tenach kent drie onderdelen: Thora (Wet), Newi'iem (Profeten) en Ketoewiem (Geschriften).
De Thora, is het belangrijkste boek voor de Joden. Bestaat uit de vijf boeken van Mozes:

- (Genesis)
- (Exodus)
- (Leviticus)
- (Numeri)
- (Deuteronomium)

De Thora boeken zijn ook wel bekend als:
- De Vijf Boeken van Mozes

- De Pentateuch
- Chamisja

Kenmerkend voor alle joden is dat zij het bestaan van God
(in het hebreeuws: Jahweh, JHWH, ik ben die ik ben)
zij beschouwen God als de schepper van alles. Ook hebben zij allen de sabbat (zaterdag) als rustdag.

Er is maar één God, hij schiep de wereld en de mensen met een bepaald doel en Hij leidt het leven en de geschiedenis volgens een vast plan. Vanaf de vroegste tijden beschouwen de joden zich als een volk dat op een uitzonderlijke manier door God werd geroepen en dus uitverkoren, zoals omschreven in de christelijke Bijbel en de joodse Thora.

Binnen het Jodendom bestaan drie richtingen:

• Orthodoxe joden

houden zich strikt aan de joodse wetten en voorschriften die staan opgetekend in de joodse geschriften (de Thora en de Talmoed).

• Conservatieve joden

gaan wat vrijer om met de wetten en voorschriften

• Liberale Joden

willen hun geloof een meer eigentijds gezicht geven.


Wat leert deze Godsdienst?
vraag 1

Veel mensen begrijpen niet waarom Joden de Wet (Tora) naleven. Ze denken dat Joden door het naleven van de wetten de liefde van God niet meer zien. Maar dat is een totaal verkeerde opvatting. De Tora is juist van God afkomstig en heeft als doel goede mensen en een betere wereld te creëren. De liefde van God staat dus centraal. De wetten bevatten elke levensfase: van kind tot volwassen. Omdat de Tora door God is opgesteld geldt deze eeuwig en kan niet vervangen worden.

De Joden vinden dat je een ander alleen lief kunt hebben door de wetten.

de Mitswa dit is een gebod dat betekent dat je verplicht bent om iets te doen.
Met dit als doel om mensen en een betere wereld te creëren.

De oorsprong van het Joodse volk wordt gezocht rond (2070 - circa 1950 v.Chr.), omstreeks de periode van de farao’s in Egypte.

Daar wilde God dat Abraham zijn land en familie ging verlaten en in een ander land een ging wonen om een eigen volk te stichten. Genesis 12:2: 'Ik zal je tot een groot volk maken, ik zal je zegenen.

Volgens de Bijbelse en Joodse traditie sloot God met Abraham in Kanaän een plechtig en eeuwig verbond. Het teken daarvan was de besnijdenis. Deze gewoonte werd van vader op zoon doorgegeven. Nog altijd worden Joodse jongetjes op de achtste dag na hun geboorte tijdens een religieuze plechtigheid besneden.

Via Abrahams zoon, aartsvader Isaak, diens zoon Jakob en zijn twaalf zonen werd het geloof in de God van Abraham op het snel groeiende volk overgedragen. Ook tijdens het vierhonderdjarige verblijf (het exacte aantal jaren is niet bekend, want er is geen enkel bewijs of spoor van gevonden) in Egypte (mogelijk van circa 1850 - 1450 v.Chr.) bleef wat er reeds bestond aan eigenheid van geloof en rituelen bewaard.

Een periode van richters, hogepriesters en profeten werd gevolgd door de periode van de koningen. Belangrijk in dit verband is, dat bij vrijwel elke nieuwe ontwikkeling die het volk (en soms een individu) doormaakte, volgens de religieuze joodse traditie het verbond tussen God en Abraham plechtig werd bevestigd. Daarmee werd ook steeds opnieuw het gehele Joodse volk aangespoord God te gehoorzamen en Hem als enige God te dienen.

Welke plaats wordt toegekend aan het lijden?
vraag 2

De opstanding van de Heere Jezus:

In Mattheüs 28: 11-15 gaat het over dat de wachters van het graf terug keren na de stad, om alles tegen de overpriesters te zeggen wat voor dingen er allemaal waren gebeurt.

Toen zijn de wachters met de overpriester gaan vergaderen, en toen kregen de krijgsknechten veel geld, om rond te gaan vertellen in de stad dat de discipelen van de Heere Jezus, in de nacht, Hem gestolen hadden, toen hun sliepen.

En het woord is verspreidt geworden onder de Joden tot op de huidige dag.


Zo zien de joden het:

Er staat heel duidelijk in de bijbel in Mattheüs 28 vers 15. Dat het woord was verspreid door de wachters onder de Joden. En vanaf die tijd geloven de Joden nog steeds dat de Heere nog niet is opgestaan, maar is gestolen uit het graf. En nog met opstaan uit de dood. Wij geloven in de wederopstanding, dat de Heere op de wolken komt om te oordelen. Dit geloven de Joden niet, want die zeggen Jezus is nog gestorven en moet eerst opstaan.

Wij Christenen geloven dat dit een beproeving van God is op ons geloof.

Hoe zien de Joden dat dan het lijden van Job?


wij Joden hebben toch een aparte relatie met God?

In het boek Deuteronomium staat geschreven, dat God met onze voorouders verbond sloot, waarin wij ons verplichtten ons aan Zijn Leer te houden, en Hij beloofde ons daarvoor te belonen met een lang en voorspoedig leven.

Laten we niet langer onze energie verspillen aan discussies over verklaringen van het menselijk lijden, maar laten wij ons ervoor inspannen het menselijk lijden te beperken, te verminderen en te voorkomen.

Als we dat doen, met al onze kracht en met volledige toewijding, dan zullen we die niet te beantwoorden vragen niet meer hoeven te stellen: dan zal er geen lijden meer zijn, en dan zal de schepping eindelijk af zijn.

Hoe gaan we om met zorgvragers die een Jodendom als Godsdienst hebben?
Vraag 3

Het is in de praktijk als je bij oudere mensen werkt toch altijd zo dat je respect vol met de zorgvragers omgaan, als je in een verzorgingshuis of verpleeghuis werkt weet je de achtergronden van de mensen, als je dan een zorgvrager hebt die van joodse afkomst is moet je net zo met die zorgvrager omgaan als met alle andere zorgvragers, ook al ben je vanuit je eigen standpunt niet eens met die godsdienst ook dan kun je er gewoon met de zorgvrager over praten en ook uitleggen wat jezelf geloofd en wat dan ook het verschil is tussen de godsdiensten zo kun je toch altijd normaal met elkaar praten over de godsdienst zonder dat er een spanning tussen elkaar ontstaat.

Verschil tussen christenen en Jodendom:

Joodse mensen hebben zogenaamde 'spijswetten'. In deze wetten staat precies wat reine en wat onreine voedingsmiddelen zijn. Reine dingen noemen joden koosjer. Ook hebben joden strenge regels over hoe het voedsel klaargemaakt en gegeten moet worden. Vlees- en melkproducten mogen bijvoorbeeld nooit samen worden gekookt en gegeten. Elke zaterdag vieren joden hun rustdag. Die dag noemen ze Sabbat . Dan mag er niet worden gekookt. Daarom maken ze het eten voor Sabbat de dag ervoor al klaar.


Hiermee kan dus rekening mee gehouden worden in een verzorgings of verpleegtehuis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.