Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De doodstraf vanuit de ethiek.

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 871 woorden
  • 6 mei 2008
  • 102 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
102 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Inleiding
Het onderwerp is de doodstraf, de doodstraf houdt in dat mensen die iets ergs hebben gedaan vermoord worden, je hebt daar verschillende methoden voor
Bijvoorbeeld:

Ophanging
Door middel van een touw om de nek wordt een persoon opgehangen. Verstikking of een gebroken nek is hierbij de uiteindelijke doodsoorzaak.

Fusilleren
Een persoon schiet de geblinddoekte veroordeelde dood.

Onthoofding
In Frankrijk werd in 1792 de guillotine uitgevonden. Frankrijk heeft de doodstraf intussen afgeschaft.


Elektrocutie
De veroordeelde wordt op een speciale stoel vastgebonden en door middel van 2000 volt gedood. De VS kwam als eerste met dit middel in 1890.

Dodelijke injectie
De dodelijke injectie verloopt via drie stappen. In de eerste stap wordt de veroordeelde verdoofd, in de tweede stap verlamd en tenslotte komt het hart stil te staan.

2. Het Ethische probleem.
Het ethische probleem is of de doodstraf wel menswaardig is of niet.
Kan de mens zomaar over het leven van een ander beslissen als straf, want de doodstraf is niet omkeerbaar dat is dus het ethische probleem. De waardes bij dit probleem zijn Menswaardigheid en Rechtvaardigheid. Je kunt die twee waardes niet tegelijkertijd uitvoeren, want het is niet menswaardig om iemand te vermoorden maar het is wel rechtvaardig als iemand een zwaar misdrijf heeft gepleegd.

3. Feiten
-juridische feiten:
In het militaire strafrecht en het oorlogsstrafrecht bleef de doodstraf mogelijk totdat in 1983 in de Grondwet bepaald werd dat de doodstraf niet mag worden opgelegd (artikel 114). Met ingang van 1991 verdween de straf letterlijk uit de betreffende wetten.

-economische feiten:
Het is veel goedkoper om de doodstraf toe te passen dan iemand een aantal jaar in de gevangenis te houden. Een executie kan f 20.000,- kosten, maar een jaar in de Cel kost 2 ton, dit is 4 miljoen voor 20 jaar.

-sociale feiten:
Degene die vermoord wordt is geen gevaar meer voor de samenleving en dus is het misschien rustiger want nu denkt iemand die een moord wilt plegen wel 2 x na voordat ie wat doet.


4. Landen waar wel en niet gebruik wordt gemaakt van de doodstraf.
Dit zijn enkele landen waar de doodstraf nog wordt toegepast:
China, Indonesië, Iran, Japan, Saoedi-Arabië, Singapore, Sri Lanka, Trinidad en Tobago, Verenigde staten, Vietnam.
En dit zijn enkele landen waar de doodstraf niet wordt toegepast:
België, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Verenigd koninkrijk, Costa rica, Filippijnen, Mexico, Liechtenstein, Rwanda, Suriname.

5. Voor- argumenten.
- Het is veel goedkoper om de doodstraf toe te passen dan iemand een aantal jaar in de gevangenis te houden. Een executie kan f 20.000,- kosten, maar een jaar in de Cel kost 2 ton, dit is 4 miljoen voor 20 jaar.
-De familieleden van het slachtoffer of het slachtoffer zelf hebben veel leed moeten doorstaan door de dader, terwijl ze dit niet hebben verkozen.
De doodstraf maakt dit iets draaglijker. Het kan ook meteen voorkomen dat mensen het recht in eigen handen gaan nemen en het slachtoffer gaan wreken.
-De doodstraf kan werken als een afschrikkend middel. Een crimineel zal nu zich eerder bedenken om een zwaar misdrijf te plegen vanwege de zware straf die erop staat.
-Een moordenaar zou niet meer de maatschappij in mogen want hij zou misschien weer kunnen herhalen wat hij al eerder heeft gedaan.

Tegen- argumenten
- Het is niet altijd duidelijk of de veroordeelde schuldig is. Aangezien je na de executie niks meer kunt terugdraaien is dit een zwaar tellend argument.
- Men zegt dat de doodstraf afschrikkend is voor de criminelen, alleen nadat in vele landen de doodstraf werd afgeschaft was er nog evenveel criminaliteit als daarvoor, waaronder moord en verkrachting.
- als iemand weet dat hij de doodstraf gaat krijgen, zal hij er alles aan doen om uit handen te blijven van de politie. Zo loopt hij ook een gevaar voor anderen.

6. Meningen over de doodstraf vanuit verschillende levensbeschouwingen.

- Het Christendom is tegen de doodstraf. Ze hebben als motto de Bijbeluitspraak “gij zult niet doden”. Alleen God mag iemand het leven ontnemen, is de gedachte.
- de eerste leefregel van Boeddha, “dood geen levend wezen”, laat zien, dat Boeddhisten tegen de doodstraf zijn.
- Net als het Boeddhisme leeft het Hindoeïsme het principe van de geweldloosheid na, en is dus ook tegen de doodstraf.

- Het socialisme is ook tegen de doodstraf, omdat je volgens hen een veroordeelde niet alle hoop op het leven mag ontnemen.
En wij vinden dat de doodstraf wel weer kan, want stel dat een moordenaar in het land is, en je vermoord hem dan ben je gelijk van die moordenaar af, en hij kan dan niet meer een gevaar zijn voor de samenleving.

7. Tot slot
Een aantal methoden die gebruikt kunnen worden om de doodstraf uit te voeren zijn: Ophanging, fussilleren, onthoofding, elektrocutie, dodelijke injectie, in veel landen word de doodstraf nog gebruikt, maar als je kijkt zijn veel levensbeschouwingen tegen de doodstraf.

Het ethische probleem was dus bij dit onderwerp of de doodstraf menswaardig is en of de doodstraf wel kan of niet kan.
Het antwoord daarop is: Het is niet menswaardig, want je dood iemand maar het is wel rechtvaardig want diegene die dan de doodstraf krijgt heeft het er zelf naar gemaakt door een zwaar misdrijf te plegen.
We willen nu weten wie voor de doodstraf is en wie tegen de doodstraf is en dat schrijven we op het bord.
En de stelling voor de discussie luid: De doodstraf moet weer ingevoerd worden!

REACTIES

J.

J.

Hallo,

Ik heb een vraag waar hebben jullie deze informatie vandaan gehaald?:$


Mvg, Joris

13 jaar geleden

R.

R.

hallo,
Heb je ook nog de infobronnen van het werkstuk.

13 jaar geleden

K.

K.

kijk hier hebben wij wat aan voor ons project

8 jaar geleden

F.

F.

Ziet er goed uit. Super handig, dankjewell!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.