Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Boeddhisme

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1313 woorden
  • 21 februari 2005
  • 191 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 191 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Boeddhisme:

Ongeveer 2500 jaar geleden leefde in INDIA een man die Siddhartha Gautama heette. Siddartha was een prins, en hij leefde in een groot rijkdom in het paleis van zijn vader. Die rijkdom maakte hem niet echt gelukkig. Daarom besloot hij de werkelijke betekenis van het leven te gaan zoeken, nadat hij oude, zieke, mensen en bedelaars buiten het paleis zag. Hij verliet vrouw en kind en het paleis, knipte zijn haar af, droeg bedelaarskleren, leefde sober, leed honger en bezocht knappe leermeesters.
Na vele jaren vond Siddartha wat hij zocht: een antwoord op het lijden in de wereld. Dit antwoord kreeg hij na 49 dagen en nachten mediteren onder de bodhiboom. Onder deze boom werd Guatama een Boeddha. Boeddha, afgeleid van bodhi = ontwaking, verlichting., betekent ‘de verlichte’. Het woord Boeddha betekent ‘verlichte’’. Dat is een titel die men geeft aan iemand die het lijden in de wereld heeft gezien,en een manier gevonden heeft om geluk en waarheid te vinden, hij ziet, weet, en begrijpt alles helder hierdoor kan hij ook andere mensen helpen. Hij leerde de mensen dat oorlog verkeerd is. Ook zei hij dat alle mensen gelijk zijn, en dat ze in vrede met elkaar moeten leven. De mensen die hem, de Boeddha, volgden en hun leven op zijn leer baseerden, gingen boeddhisten heten.


Boeddha (prins Siddhartha) leerde zijn volgelingen wat hij ontdekt had, en zond hij hen uit om die boodschap, DE DHARMA, te verkondigen in heel India en verder. De boodschap was dat mensen o.a. dat mensen nooit tevreden zijn met wat ze hebben, men moet niet zo veel willen, vrij worden van hebzucht en lijden. Nu zijn er meer dat 500 miljoen boeddhisten in de wereld. Hoewel de meesten van hen nog in Azië wonen, heeft het boeddhisme zich gedurende de 20e eeuw ook verspreid over Europa, de VS van Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. In Azie leven in de volgende landen veel boeddhisten: uiteraard in India, en in Nepal, China, Japan. Korea, Tibet, Cambodja, Laos, Vietnam, Maleisie, Burma ,Thailand en Sri Lanka.

De eerste toespraak
In de eerste toespraak, in het hertenpark Sarnath, legde de Boeddha de voornaamste punten van zijn leer uit. Eerst tekende hij een wiel op de grond. Dit was het beeld van de eindeloze cirkel van de geboorte, leven en dood, het leven is een cirkel die nooit eindigt. Mensen draaien maar rond van de geboorte, door het leven, naar de dood en weer terug naar de geboorte. De leer van Boeddha gaf een weg aan om deze cirkel te doorbreken en verlichting te bereiken.
De ‘vier edele waarheden’ vormen het eerste deel van de leer van Boeddha:
1. Op deze wereld blijft niets eeuwig bestaan. Alles wordt ziek, vervalt of gaat dood. Zelfs de gelukkigste momenten verdwijnen,
2. mensen lijden omdat ze van alles willen hebben.Ze zijn nooit
tevreden, maar willen steeds meer. Ze denken vooral aan zichzelf. Dit leidt tot haat en op de duur tot oorlog.
3. de mens is in staat om het verkeerde van haat en hebzucht in te zien.
4. door het 8-voudige pad te volgen kan de mens anders gaan denken. Zo kan een einde komen aan het lijden op de wereld.
Het edele achtvoudig pad genoemd


Er zijn 8 stappen om hebzucht en lijden te kunnen overwinnen.
Nl. 1 inzicht: de mens moet duidelijk in zien wat hij met leven doet.
2 doel: kies een juist doel dat je wilt bereiken.
3 woord: zeg goede dingen, geen leugens vertellen.
4 daad: probeer niet ten koste van anderen je doel te bereiken.
5 werk: je werk doen, zonder anderen te benadelen.
6 wil: heb een sterke wil om je door problemen heen te slaan.
7 denken: denk goed na bij alles wat je doet.
8 meditatie: door je sterk te concentreren kun je iets geheel doorzien en begrijpen.

Leven als een Boeddhist

Boeddhisten geloven dat je geluk kunt vinden door voor andere mensen te zorgen en geen dingen voor jezelf te willen. Dat kan soms moeilijk zijn, vooral in westerse landen, waar bezit een belangrijk deel van het leven van de mensen is. Een van de eerste dingen die boeddhisten leren, is vriendelijker en goedgeefser te zijn voor anderen, en eenvoudiger te leven. Leven als boeddhist houdt in dat je een aantal richtlijnen volgt, de vijf voorschriften. Dit zijn:

1. levende wezens geen kwaad doen of doden
2. geen dingen nemen die je niet gegeven worden
3. verstandig en zuiver leven
4. niet onvriendelijk spreken of liegen
5. geen verdovende middelen, drugs of alcohol gebruiken. Dan kan je helder blijven denken.

Ze leren ook dat meditatie goed voor de mens is.

Meditatie

Meditatie is erg belangrijk voor de boeddhisten. Het is hun manier om de geest rustig en helder te maken. Meestal gonzen er allerlei gedachten door ons hoofd. Door te mediteren leer je jezelf kennen, kun je de dingen zien zoals ze echt zijn.
Daarbij zingen ze soms mantra’’s, soort korte gebeden.

Boeddhisten mediteren vaak in groepen, geknield op kussen of bankjes, of in kleermakerszit op de grond. Ze zitten heel rustig, met gesloten ogen, kalm en regelmatig ademend, terwijl ze proberen zich op slechts 1 ding te concentreren zonder zich door anderen gedachten of gevoelens te laten afleiden. Mediteren is niet gemakkelijk, vraagt jaren oefening.
Boeddhisten in Tibet gebruiken een mandala (een speciale cirkelvormige tekening) om zich goed te kunnen concentreren bij de meditatie. Een mandala is erg kleurrijk elke kleur heeft te maken met een eigenschap van Boeddha.

Boeddhisme is een godsdienst zonder god, de boeddhisten geloven niet in een goddelijk wezen. Zij geloven in de geest van mensen, dat wil zeggen dat ze de wil, het gevoel en het verstand van de mens heel belangrijk vinden. De geest is heel sterk en kan door de wijsheid van Boeddha steeds sterker worden. Omdat het boeddhisme geen god heeft, heeft het ook geen “woord van God’”.
Boeddhisten hebben geen enkel heilig boek zoals wij de bijbel. Of moslims de Koran. Er zijn veel heilige teksten, woorden van de Boeddha
zelf, of van grote boeddhistische monniken.
Boeddhisten hebben tempels met mooie pagodes (torentjes die de 5 elementen van het heelal weergeven, nl. aarde, water, vuur, wind, en heelal). In de tempels staat een boeddha beeld. De tempels zijn vaak de hele dag open. Mensen leggen bloemen neer voor het boeddha beeld en steken kaarsen aan. Hiermee willen ze hun liefde en respect voor Boeddha laten zien. Boeddhisten bidden ook .Ze bidden dat ze net zo wijs mogen worden al de Boeddha. Ze bidden met hun handen tegen elkaar en buigen diep voorvoer tot het voorhooft de grond raakt.
In de tempel zijn gebedsmolens (dit zijn bronzen cilinders die snel rond kunnen draaien)te vinden daarop staan mantra’s. Gelovigen laten ze draaien zo wordt het gebed vele keren de wereld in gestuurd.

In veel boeddhistische landen b.v Birma en Thailand brengen11-jarige jongens een aantal maanden in een klooster door als deel van hun opvoeding.

Monniken die in het klooster leven dragen vaak oranje/rode gewaden en hun hoofdhaar wordt afgeschoren.

De boeddhisten kennen veel kleurrijke feesten ik noem er slechts de belangrijkste. nl.
Vesak : op de avond van de volle maan in mei vieren alle boeddhisten de geboorte, verlichting en dood van de Boeddha. Beelden van de Boeddha worden versierd met lichtjes om zijn verlichting te vieren, en gelovigen lopen met lampen of aangestoken kaarsen er omheen.

Het feest van de gouden tand.
Dit is ieder jaar op een avond van de volle maan in augustus. Een optocht van prachtig versierde olifanten loopt door de stad met een gouden kistje dat een heel bijzondere relikwie bevat : de tand van de Boeddha en er wordt vuurwerk afgestoken. Het feest gaat de hele nacht door.

In boeddhistische landen maakt men veel bedevaarten. Vooral gaat men naar plaatsen in India, omdat Boeddha hier leefde. Men gaat dan naar Sarnath , de plaats waar Boeddha voor het eerst preekte, daar staat een groot monument. Boeddha werd 80 jaar oud. Hij heeft veel volgelingen . Pas de laatste 60 jaar in Europa.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

het is wel moeilijk met die woorden enzo

6 jaar geleden