Amish

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1208 woorden
  • 8 januari 2005
  • 421 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
421 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Spreken voor de groep: Amish

Inleiding

De meeste van jullie hebben reeds gehoord van de Amish. De Amish is een religieuze gemeenschap uit Amerika. Ze zijn vooral bekend van het rijden met paard en koets en het feit dat ze nog steeds geen elektriciteit hebben. De Amish zijn ondanks de druk vanuit Amerika zelf, steeds zichzelf gebleven en dat allemaal uit liefde voor God

Geschiedenis

Ten tijde van de refomering (die begon in 1517) kerk, onder leiding van Martin Luther ontstond er een geheel nieuwe godsdienstbeleving. Zij twijfelden aan de macht van de Kerk (=Rome) en geloofden dat iedereen voor zichzelf kon beslissen of men voor deze Godsdienst koos. Ook hadden zij hun twijfels aan de sacramenten. Maar voor sommigen ging dit nog niet ver genoeg. Zij legden een nog strengere verandering op. Zij werden de Anabaptisten genoemd. Zij geloofden niet in het dopen van kinderen, omdat zij dachten dat een kind nog niet het onderscheid kunnen maken tussen goed en kwaad, en omdat hun ziel nog puur is. Ook geloofden zij in een strenge naleving van de bijbel. Deze groep splitste ich op in de Mennonieten en de Amish. De Amish werd geleid door Jakob Amman (vandaar ook de naam). Amman is geboren in Zwitserland maar is later verhuisd naar Elzas (een streek in frankrijk dat gekend was als toevluchtsoord voor progressieve mensen met nieuwe ideeën). Hij was een van de oprichters en leiders van de anabaptisten.
Maar de leer van Amman viel in Zwitserland niet in goede aarde. Zijn volgelingen zijn dan uit Zwitserland verhuist naar Amerika, meer specifiek naar Pennsylvania. De immigratie was het grootst tussen de jaren 1727 en 1770. Nu woont in Pennsylvania nog steeds de bekendste en op één na grootste groep.

Tijdens de 19e eeuw kwam er een splitsing tussen de progressieve en de conservatieve Amish. De discussie draaide rond de interpretatie van de Ordnung. Maar daarover later meer.
In de 20e eeuw waaren er vooral problemen tussen de Amish en de overheid.

Waarin geloven ze?

Ordnung
Is een zeer belangrijk begrip bij de Amish. Het is een reeks van ongeschreven wetten waaraan zij szich zeer strikt aan moeten houden. Al deze wetten vinden hun oorsprong in de bijbel. Ik zal even de belangrijkste vermelden.

1. Gelijkvormig uiterlijk:
mannen moeten een baard dragen, ze hebben zwarte kleren. De vrouwen dragen blauwe rokken.
“En laat de vrede van Christus heersen, in uw hart. Daartoe zijt gij immers geroepen als leden van een lichaam”

2. Asetisch leven:
Je onthouden van al het aardse genot
“Maar tot hen allen sprak hij :” Wie mijn volgeling wil zijn, moet Mij volgen door elke dag opnieuw zijn kruis op te nemen.”

3. Vrouw moet het hoofd bedekken:
“Ieder vrouw daarentegen brengt schande over haar hoofd, wanneer zij bloodhoofds bidt en profeteerd, Ik vind dat even erg als wanneer haar hoofd kaalgeschoren zou zijn.”

4. Kerkdienst gebeurt thuis:
“De God die de wereld gemaakt heeft en alles wat daarin is, Hij die de heer is van hemel en aarde, woont niet in door handen gemaakte tempels.


5. Beperkte scholing:
Kinderen mogen maar tot aan hun 14 jaar naar school gaan; Dit zorgde voor heel veel problemen in Amerika.
“De wijsheid van deze wereld is dwaasheid voor God.”

6. Uitsluiten en bannen (=shunned)
Wanneer iemand van de gemeenschap de regels van deze Ordnung overtreed wordt hij gebant. Ook kinderen die na hun 16 kiezen om niet meer bij hun familie te wonen, mogen geen contact meer hebben et hun ouders.
“Ik verbood u om te gaan met elke zoganaamde Christen die er op los leeft of hebzuchtig is of afgodendienaar, lasteraar, dronkaard of oplivhter. Met zo iemand moogt gij zelf niet eten.”

7. Houding tegenover de wet:
“En als iemand u voor het gerecht wil dagen en uw onderkleed afnemen, laat hem dan ook het bovenkleed.”
Hiermee bedoeld men dat men de wet strikt moet opvolgen maar dat je er niet door moet laten doen. De wet komt niet aan God, maar het is beter om hem te volgen.

Rumspringa

Wanneer een kind van de Amish gemeenschap de leeftijd van 16 heeft bereikt, dan moet hij kiezen voor de wereld buiten of binnen de Amishgemeenschap. De wereld erbuiten word ook wel eens de speeltuin van de duivel genoemd. Om zijn keuze te maken mag het kind een heel jaar lang uit de band springen. Hij mag dan kennis maken met de buitenwereld. Hij geraakt in contact met drugs, drank en sex. Vaak is dit een grote shock voor de kinderen aangezien dat zij in een beschermende omgeving zijn opgegroeid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 75 % van de kinderen terugkeren.

Gelassenheit

Dit leert de Amish om gereserveerd, kalm, stil en bescheiden te zijn. Het is een manier van denken over de relatie tot God en om volkomen onderhevig te zijn aan de autoriteit van God. Het legt ook een grote nadruk op het respecteren en dienen van de gemeenschap. het bevat ook ideeen over een bescheiden kleding, praten, handelen en wandelen. Zo wordt ook het sociale leven gestructureerd en het houd de gemeenschap klein en simpel.


Afscheiden van de wereld

Dit is het belangrijkste voor de Amish. Niemand van in de gemeenschap mag contact hebben met mensen uit de buitenwereld. Men denk dat mensen die in de buitenwereld leven zeer zwaar zondigen en dat door contact te hebben met hen, zij God verraden. Ook wordt iedere technologische vooruitgang geweerd. Zo rijden ze nog steeds met paard en kar, hebben e bijna geen geneesmiddelen, gebruiken ze geen kunstmatige mest, pesticiden, …
Hier komt echter wel wat verandering door het commercialiseren van de Amish. Zij zijn de grootste trekpleister in Pensylvania. Hierdoor wordt hun gemeenschap blootgesteld aan de buitenwereld. Toch weten ze nog steeds de schade te beperken door het strikt vasthouden aan de Ordnung.

Conflicten

+Opvoeding: De Amish staan erop dat hun kinderen maar tot aan de leeftijd van 14 naar school gaan. Dit was echter tegen de wet, die verplichte kinderen tot aan de leeftijd van 16 naar school te gaan. Veel Amish zijn toen vertrokken uit Pennsylvania om naar andere staten te trekken waar de wetgeving was soepeler was. In 1997 kregen de Amish echter het recht om hun kinderen maar tot aan een bepaalde leeftijd naar school te sturen.

+Polio: In 1979 woedde er een epidemie van polio in Pen Zij waren niet ingeënt tegen deze ziekte. De verspreiding van de ziekte werd echter tegengehouden door een noodvaccinatie..

+Genetische ziektes: Sommige groepen hebben slechts een beperkte genetische basis. Omdat men niet met “vreemdelingen” trouwen hebben ze een gesloten genetische populatie. Er kwamen veel genetische mutaties voor. 1/100 kinderen hebben een genetische ziekte.

+Belastingen: De Amish vragn aan de staat geen sociale bijdrages of subsidies. Men zou dan verwachten dat zij ook geen belastingen moet betalen, maar dat doen ze toch. Zie regel uit ordnung.

+Legerdienst: De Amish zijn pacifisten, ze zijn volledig tegen oorlog. In WOII en de Vietnamoorlog werden ze echter opgeroepen om te gaan vechten in Europa. Zij kregen echter een voorkeursbehandeling en mochten gemeenschapsdienst doen. Hierdoor kregen ze van het Amerikaanse volk de stempel van lafaards te zijn.

+Modernisme: De Amerikaanse overheid wil haar eer hooghouden van ultra-modern en hypertechnologisch te zijn. De Amish passen echter niet in dit platje. Daarom zet de overheid extra druk om hen toch te laten moderniseren. De moderne levensstijl sluipt toch langzaam binnen. Zo gebruiken ze al machines de gedreven worden op benzine.

REACTIES

A.

A.

dankjuhhwel, hier kan ik tenminste wat mee!!
Xx

13 jaar geleden

I.

I.

Er zitten anders wel wat foutjes in... maar dat geeft voor mij niet. ik kan het super goed gebruiken

13 jaar geleden

A.

A.

Er zitten wel een paar foutjes in, maar dit is wel iets wat ik kan gebruiken. Dankjewel! ;D

11 jaar geleden

I.

I.

er zitten best veel fouten in misschien dat dit verbetert kan worden?ik geef maar een tip=lees heel de tekst mr nog is na

9 jaar geleden

A.

A.

wat voor foute zitten er dan in

8 jaar geleden

..

..

Thanx! kmoet een werkstuk maken over de Amish en kan dit supergoed gebruiken! Dank je!

8 jaar geleden

K.

K.

Hebben jullie misschien een berg van informatie over jakob Amman

8 jaar geleden

S.

S.

thnx, ik kan het goed gebruiken XD

8 jaar geleden

D.

D.

Er zitten een paar foutjes in maar dat maakt niet zoveel uit, echt bedankt voor het maken van dit het heeft me enorm geholpen met mijn werkstuk

8 jaar geleden

C.

C.

wat heeft Jacob Amman met amish te maken ?

7 jaar geleden

A.

A.

top kan ik goed gebruiken!!!

7 jaar geleden

D.

D.

Hele goede spreekbeurt echt heel mooi gemaakt

7 jaar geleden

P.

P.

Dankjewel, ik heb hier héél veel informatie van gekregen.
Groetjes

6 jaar geleden

L.

L.

goed uitgelegd

6 jaar geleden

L.

L.

dankje er zitten wel wat foutjes in maar dat maakt niet uit

5 jaar geleden

A.

A.

daar kan ik wat mee

5 jaar geleden

A.

A.

echt slecht!!!!!!!!!!!!!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.